Kolik by měl člověk přijmout bílkovin?
Dle odborníků bychom měli přijmout (v gramech na kilogram naší váhy):
- fyziologickým minimem (v dlouhodobém měřítku), potřebným pro zachování života, příjem bílkovin 0,5 g/kg.
- optimem pro neaktivního zdravého člověka je 0,8 g/kg.
- při rekonvalescenci po nemoci nebo operaci je to 1,5-2 g/kg.
- v období těhotenství a kojení je optimální množství 1,5-2 g/kg.
- v období růstu u dětí je také potřeba zvýšené množství bílkovin v závislosti na věku dítěte.
- u vytrvalostních sportovců se hodnoty pohybují okolo 1,2-1,4 g/kg.
- u silových sportovců je potřeba bílkovin okolo 1,4-1,8 g/kg.
Nepřehánějte to! Nadbytek bílkovin zatěžuje ledviny a játra
Spousta nadšenců do fitness a kulturistů mají tendence to s množstvím proteinů přehánět, “aby rostly svaly“. “Čím více, tím lépe, ne?” Ale aminokyseliny, ze kterých se bílkovina skládá, tělo neumí dlouhodobě skladovat. Přebytek bílkovin se likviduje v játrech za vzniku nebezpečného amoniaku, který se mění na močovinu a ta je přes ledviny vylučována močí. A právě v těchto místech může nadbytek bílkovin způsobit zdravotní problémy. A navíc studie provedené vědci u 48 silových sportovců nezjistila žádný benefit mezi skupinou s příjmem 20 g proteinu po sportu a skupinou, která přijala po sportu množství 40 g proteinu. Vliv na růst a regeneraci svalů byl stejný. Naopak větší porce bílkovin více zatížila játra a ledviny. (1)
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Zdroje bílkovin v rostlinné stravě
Náhražky živočišných produktů | Luštěniny |
|
|
Obiloviny | Ořechy a semínka |
|
|
* obsah bílkovin na 100 g potraviny suché potraviny
Jak si poskládat kompletní bílkoviny z rostlinných zdrojů? Kombinujte!
Kompletní nebo plnohodnotná bílkovina je potravina, která obsahuje všechny esenciální aminokyseliny. Toto splňují živočišné produkty. Ale i z rostlinných zdrojů můžeme získat plnohodnotné bílkoviny. Potvrzuje to lidová moudrost národů celého světa, kde se v jídelníčku od nepaměti kombinují luštěniny a obiloviny.
Příklady tradičních kombinací luštěnin a obilovin:
- Hrách a kroupy jsou tradičním příkladem z naší země.
- Čočka a kroupy byly v minulosti oblíbeny na jihu našeho území a dnešním Slovensku.
- V Indii často konzumují rýží basmati a červenou čočkou.
- V zemích blízkého východu je velmi populární kombinace cizrny a ječmene.
- V Americe jsou pak stále ještě dnes oblíbené fazole a kukuřice.
Není však nutné vždy potraviny kombinovat. Některé rostlinné potraviny obsahují kompletní bílkoviny samy o sobě. Jedná se například o sóju, amarant, quinou, pohanku, konopné a chia semínko. Problémem může být stravitelnost a využitelnost těchto rostlinných bílkovin.
Většina z rostlinných potraviny obsahuje antinutriční látky. Ty se ale dají dobře odstranit nebo redukovat pečlivou přípravou – namáčením (semena a ořechy), namáčením a uvařením (obiloviny, luštěniny), klíčením (semena a ořechy; luštěniny) nebo fermentací (tempeh, natto, těsto na pečivo).
Jak to může vypadat v praxi
Kombinací luštěnin a obilovin zajistíme kompletní spektrum bílkovin
K tomu přidáme oříšky/semínka, quinou nebo jinou pseudoobilovinu a sójový produkt (tofu, tempeh, natto) s kompletním aminokyselinovým spektrem a nemusíme mít strach z nedostatku komplexních proteinů.
Pokud jsme tedy žena sportovkyně vážící 55 kg, která potřebuje 1,4-1,8 g bílkovin na kg váhy (tj. 77-99 g), mohou naše bílkovinové potřeby denně pokrýt třeba tyto zdroje bílkovin (množství uvedeno v syrové neuvařené podobě) např.:
- Snídaně: kaše z 60 g ovesných vloček + k tomu 20 g mandlového másla a napařená dýně = cca 13 g proteinu
- Oběd: 60 g vařené quinoi s guláškem z 50 g čočky, 100 g seitanu a zeleniny (např. paprika, mrkev, cibule) = cca 45 proteinu
- Večeře: těstovinový salát z 70 g špaldových těstovin, 70 g uzeného tempehu, zeleniny (např. stir-fry z cukety, pórku, mrkve, brokolice) a posyp z 20 g dýňových semínek = 31,4 g proteinu
To máme celkově cca 89,4 g proteinů.
Co si z toho vzít?
- Optimální množství bílkovin pro většinu populace je 0,8 g na kg váhy. Vyšší množství potřebují sportovci, těhotné a kojící ženy, senioři a nemocní lidé.
- Jezte pestře. Střídejte různé druhy obilovin, luštěnin, semínek a oříšků, také zeleniny a v sezóně ovoce. Tělo si vezme, co potřebuje.
- Nebojte se jíst větší množství jídla, abyste přijali potřebné množství živin.
- Zajistěte dobrou využitelnost a vstřebatelnost. Obiloviny a luštěniny namáčejte a pečlivě vařte. Semínka a oříšky namáčejte, případně nakličujte. Mouku fermentujte (pomocí tradičního kvásku).
- Kombinujte! Základ je kombinace luštěniny s obilovinami. Do jídelníčku přidejte i ořechy a semínka, sójové produkty a pseudoobiloviny. Také mořské řasy obsahují zajímavý podíl bílkovin (např. nori má 36 g proteinu na 100 g množství řasy a wakame 12 g proteinů na 100 g množství řasy).
- Dejte přednost konzumaci celistvých rostlinných potravin před proteinovými prášky a tyčinkami.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
no to je super, nemate tam jeste jeden takovy priklad:) tohle je prvni vegansky jidelnicek, ktery mi da 80g bilkovin, bez chleba, bez shaku a vejdu se pod 1700kal, do 60g tuku a 200g sacharidu. Nejim sice seitan, ale nahradila jsem ho falafelem a porad to slo, dekuju moc. Na 100 se asi nedostanu, ale i 80g je dobry:)
Začínám pozvolna, koupila jsem termosku a dnes vstávala ve 4, abych si stihla uvařit :D nevím jak dlouho to budu dávat. Jen chodit brzy spát zatím nezvládám…