Domů > Magazín > Děti a strava

Jak jíst zdravě na výletech s dětmi

Podzimní výlety milujeme. Každý den, kdy je hezky, toužím vydat se na vzduch. Nejlépe na celý den. A jde to, i když máte malé děti a jíte jinak. Co si bereme s sebou a jak řešíme stravu na cestách s malými dětmi? Snadno. Inspirujte se, máme léta praxe.

Vždycky máme s sebou teplé pití

Teplý čaj z termosky, barevné hrníčky a hned je teplejiNaší základní výbavou po celý rok a na každou vycházku je termoska s horkým čajem. Díky dlouhým cukrům v obilovinách vydržíme opravdu dlouho venku, i kdyby zrovna nebyla žádná svačina po ruce. Máme vyzkoušeno, že nám děti vydrží i 5 hodin bez jídla nebo jen na 2 jídlech denně. Neříkám, že je to standard a že to tak běžně děláme. Jen říkám, že když se zatouláme v lese nebo zdržíme na nově objeveném hřišti, není jídlo ta hlavní priorita a vydrží se to i bez něj.

Základ je dobrá snídaně

Základem je dobrá snídaně, pak opravdu vydržíme až do odpoledne. Vydatná snídaně ve dnech, kdy jedeme na výlet, znamená miso polévka se zeleninou a obilnou kaši s tepelně upravenou zeleninou. A protože si ji rádi doplníme kouskem syrové a kvašené zeleniny, nějakým semínkem či mandlemi, jsme po jídle na pár hodin sytí a jde to i bez svačiny. Samozřejmě, když něco vezmu s sebou, tak se to sní i na kratičké procházce. Holky jsou jedlíci a když jim něco předložím, prostě to snědí. Ale jde to bez svačin. Nejde to bez dobré snídaně. Zkrátka, nám se osvědčilo “snídej jako král, obědvej jako princ a večeř jako chuďas.”

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Jídlo na výlet

Ideální samozřejmě je, když mám výlet dopředu naplánovaný a připravím se na něj už tím, co vařím k večeři. Udělám si navíc obilí a luštěninu, případně nakrájím zeleninu do krabiček, aby mi to šlo ráno od ruky.  Praktické tipy a zkratky na výlety jsem si natrénovala už v době, kdy jsme ráno vařila dětem se snídaní rovnou i oběd do školky a k tomu navrch dvě svačiny. Večer se dají s sebou připravit sushi rolky, obilný krém, ovocný dezert třeba ve formě pudinku nebo agaru apod. Když zbude knedlík nebo vařené těstoviny, přidám k tomu strouhanou čerstvou zeleninu nebo kvašenou zeleninu a je svačina rychle hotová. Ze zbytků luštěnin se dá udělat pomazánka, když nejsou vařené luštěniny a je po ruce tofu, tak je je výtečná i z něj. Namazat se dá na placky z obilí, obilný chlebíček nebo kváskový chléb. Možností je nepřeberně. Nám postačí pro děti i obyčejné jablko či hruška a děti jsou nadšené. Můžete samozřejmě vzít s sebou i nějaký dezert, těch najdete v receptech fůru, protože jsem dlouho bojovala se závislostí na sladkém. Tipy na svačiny najdete i zde.

Pokud jste více venku než doma, bude se vám hodit naše cestovatelská bible pro zdravé jídlo na cestách.

Jídlo na celý den

Pokud vím, že se na výletě zdržíme celý den, beru s sebou jídla raději víc. Ke svačině přibalím i oběd. Když se udělá ráno nečekaně hezky a chci rychle odjet, nevařím se s něčím složitým, jen trochu rozšířím snídani. Při vaření snídaně udělám víc polévky a část doplním o obilí a luštěninu. Nebo vhodím těstoviny, případně dám víc zeleniny a rozmixuji apod. Zkrátka vylepším ji tak, aby nebyla úplně stejná. Naše snídaňová polévka je v podstatě vývar se zeleninou dochucený miso pastou, takže obědovou dělám hutnější a zajímavější. Zvlášť na výlet, kde třeba už nedojde ani na večeři. Na výletě, zejména teď v chladnějších dnech, přijde horká polévka z termosky opravdu k chuti. Když je k ní placka nebo chléb, je to pro nás doslova svátek, protože chléb dělám velmi zřídka. To pak už ani není potřeba nic dalšího.

Piknik aneb slavnost v přírodě

Pokud beru nějaké další jídlo, bývá nějaká studená svačina viz výše nebo udělám z včerejšího obilí, luštěniny a čerstvě vařené zeleniny rychlé rizoto. Když mám jooo čas a náladu, uvařím do termosek zvlášť obilí, zvlášť luštěninu třeba ve formě omáčky a teplou zeleninu. A když už se s tím dělám, připravím i nějaký salát, nasekám si zelené posypky a odeberu pražená semínka.
Na výletě si pak užíváme piknik se vším všudy. Je to nakonec taková slavnost. Rozložíme si mističky a nabíráme si ze zásobníků, zdobíme si každý svoji porci a užíváme si klidu a možnosti drobit na zem.
Venku a po výšlapu pak chutná skvěle i to obyčejné rizoto natož pak nějaká kompletní bašta. Moji námahu s vařením odměňují moji blízcí tím, že si pomlaskávají, chválí domácí stravu a lamentují nad neschopností restaurací udělat takové dobré jídlo.
Tyhle pikniky si holky v dětství natolik oblíbily, že si mnohdy samy uvaří a odnesou si jídlo z domu na louku nebo k lesu a tam si hrají na piknik, i když už jsou mnohem větší než na fotkách v tomto článku. Nejlepší je, když se přidá sousedka nebo přijedou kamarádi. To je pak teprve super piknik!

Restaurace taky dobrá

Když se zdržíme hodně moc a jídla máme s sebou málo, zaplujeme bez výčitek do restaurace. Vaříme si celý rok 3x denně čerstvé jídlo, takže občas to hospodské nás nezabije, zvlášť když je to kompenzováno celodenním výletem s rodinou. Akorát násV restauraci končíme obvykle na zelenině a rýži mrzí, že když už člověk někam jde a platí, tak si obvykle nepochutná ani v dražších lepších restauracích. Myslím si, že nejsme vůbec nároční strávníci. Sníme s chutí i velmi obyčejné jídlo. Přesto najít nekuřáckou restauraci (když byly holky malé, všude se kouřilo a ani rozdělení na kuřáckou a nekuřáckou zónu nebylo řešení), kde by se našla v menu rýže a teplá zelenina nebo něco podobně prostého, je mimo velká města nadlidský výkon. Nechci si pořád dokola jen stěžovat na českou gastronomii, ale stojí to mnohdy opravdu za starou bačkoru.

Takže se občas jdeme do restaurace ohřát, ale obvykle si naše chuťové pohárky neužijí zdaleka tolik, kolik pak vidíme na účtu. Raději zkrátka jíme venku svoje jídlo. Nicméně občas se rádi necháme obsloužit, využijeme toho, že si můžeme povídat místo vaření a nemusíme pak mýt nádobí. I  to patří k výletům a tak si to rádi dopřejeme. Je to pro nás zážitek společenský nikoli gastronomický :-)
Jestli znáte príma restauraci, kde se dá dobře najíst a kde se najde nějaká ta teplá zelenina, určitě ji, prosím, přidejte k nám do restaurací. Restaurace a zdravé jídelny se mohou zapisovat do této sekce zdarma a je to služba nám všem, co rádi cestujeme a nevíme, kde se dobře najíst.

Když ale nemůžeme najít žádnou obstojnou restauraci, kde by se našlo něco alespoň trochu jedlého, klidně jídlo oželíme a jedeme domů s hladem. Už to máme tak, že jsme raději hladoví než špatně najedení. Můžete nás potkat někde na nějakém mlsání, ale těžko nás najdete na smažáku s hranolkami, na párku v rohlíku apod. A protože v našem sázavském regionu jsou právě taková jídla často jediná, tak se tu moc nenajíme. V takových restauracích někdy jen poprosíme dolít horkou vodu do termosky a jedeme dál :-)

Chce to zkrátka na vzduch

Nevím, jak to máte vy, ale já jsem venku prostě velmi šťastná. Na výletech a procházkách zapomínám na všechny všední starosti. Teď na podzim se neskutečně těším pohledem na barevné stromy a listí na zemi a vůní, kterou s sebou toto období přináší.
I naše holky jsou venku zlaté a spokojené. Nejmilejšími hračkami jim je beztak šiška, klacek list nebo kaluž s blátem viz foto. Venku mohou běhat, křičet, cákat, házet kamínky, lámat klacky, okusovat šišky, zkrátka všechno to, co se doma moc nedá nebo jim v tom bráníme :-)

Venku dochází zcela přirozeně k odkyselení organismu a všichni mají hned lepší náladu a tedy i zdraví. Chce to ven, dokud je hezky. Čeká nás možná posledních pár hezkých teplých podzimních dnů se sluníčkem.

Vykašlete se jednou na vaření, vezměte si s sebou něco z domova nebo najděte útulnou hospůdku, kde se jakžtakž dá najíst a užijte si to.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

31 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Hezký článek, také už jsem došla k podobnému vaření, vše začalo v těhotenství, a pak nejvíc, když jsem pro synka začala vařit. Je zvláštní pozorovat, jak k tomu člověk postupně dozrává. Za poslední rok šlo pryč nejdřív maso, pak cukr, teď mléčné výrobky a pečivo. Jíme hodně zeleniny, více luštěnin, než dříve. Díky za tento inspirující web! Mám kamaráda, kterému lékaři našli rakovinu a po první chemoterapii mu řekli, že to nezabírá a že mu nemohou pomoci. Začal se zajímat o stravu a chodí k celostnímu lékaři, který mu tu změnu stravy potvrdil a dodal, že musí být hlavně psychicky v pohodě. Kamarád úplně změnil jídelníček, jí vegansky, v práci si nechal jen to, co ho baví, hodně spí, hodně času tráví v přírodě na kole a na horách. A to dříve jedl uzeniny, sladkosti, na hory tedy chodil, ale byl ve stresu v práci. Za poslední měsíce se mu zlepšila kondice, je svěží, spokojený a lékaři nechápou, jak takto nemocný člověk se může takto cítit. Na posledním vyšetření rakovinu nenašli. Už tento příklad mě hodně motivuje, jak je strava veledůležitá! Ještě souhlasím s tím, že se u nás v restauracích moc nedá najíst, ani na horách ne. Ale mám super zkušenost z Lesní chaty v Bedřichově – byli jsme tam asi před měsícem a v jídelníčku mají taková jídla jako červená čočka s červenou řepou nebo kuskus s rajčaty, čaj z čerstvého zázvoru, tak to jsem byla nadšená a paní jsem to několikrát chválila :-) Takže určitě doporučuji :-)

Moc hezký článek:-)
Jen při přečtení informace, že Vám děti vydrží 5hodin bez jídla (či dokonce déle) mě napadá, zda nedělám něco špatně:-) Syn má tedy teprve 14 měsíců a nestravujeme se tak vzorně jako Vy, nicméně se snažíme… přesto má prcek stále hlad – třeba 2hod po kompletním obědě někdy i dříve. Mám sice velikou radost, že mu chutná, zatím slupnul s chutí vše co jsem mu nabídla:-) Je zdravý, skvěle prospívající, ale občas je to trochu ostuda -např. v mateřském centru, kdy slupne svoji zdravou svačinu a vehementně se dožaduje dále.. Rozmlsanost v tom určitě není, klidně by dětem snědl i napařenou mrkev (pokud by ji tam někdo měl). Když potom slýchám od některých mamin, že mu jistě chybí živiny, když nejí mléčně výrobky atd. a že je to proto, že sušenky atd. doma nemá, nějak nemám argument. Máte to některá také tak? :-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jahodový chia pudink

Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Udělejte si radost a dopřejte si tento jednoduchý dezert.
klub
10
16

Zdravá strava a cestování – 3. díl (výbava na cesty)

Také se vzdáváte cestování kvůli tomu, že si myslíte, že se nedá skloubit jíst jinak a cestovat? Přitom zdravé cestování není zase taková věda, jak se možn...
11
4

4 tipy, jak zdravě a hravě přežít cestu letadlem

Jíte jinak a máte před sebou dlouhý let a už teď začínáte být nervózní, nejen z letu samotného, lidí, všech těch check-inů, kontrol, ale také z toho, co vl...
klub
19
8

Zdravá strava a cestování – 2. díl (obiloviny)

Také se vzdáváte cestování kvůli tomu, že si myslíte, že se nedá skloubit jíst jinak a cestovat? Přitom zdravé cestování není zase taková věda, jak se možn...

Víte, jak je to s melouny?

Když se někde objevíme s melounem, tak se kamarádi a známí diví: “Vy můžete jíst meloun? Vždyť to není tuzemské ovoce!” A my na to říkáme, že j...

Domácí jahodová zmrzlina bez cukru

Pokud máte přebytky jahod a vaše děti touží po zmrzlině, kterou jim nechcete kupovat, máte možnost vyrobit si snadno, levně a zdravě domácí verzi. Toto je ...