Z čeho poskládat dresink
Dobrý a chuťově vyvážený dresink by se měl skládat z několika základních složek:
- olej
- kyselá složka: citronová, limetková nebo pomerančová šťáva, jablečný ocet, balzamikový ocet, umeocet (ten zároveň dodá slanost)
- sladká složka: sirup (rýžový, javorový, špaldový, datlový…), med, datle nebo rozinky (namočené, rozmixované)
- slaná složka: sůl, tamari, shoyu, miso, umeocet
Dresinkové tipy
- V čem dresinky připravovat – výborně poslouží uzavíratelné skleněné nádoby (např. malá zavařovací sklenice), stačí vložit do sklenice všechny suroviny, uzavřít a protřepat; dresink vydrží v lednici několik dní, před použitím vždy opět důkladně protřepejte.
- Salátová odstředivka – zabere místo, ale je to skvělý pomocník při přípravě salátů, osuší salátové lístky úplně dosucha a díky tomu budou křupavější a zálivka na nich bude lépe držet; i ostatní zeleninu je dobré po omytí a před krájením osušit, z mokré zeleniny
by zálivka stekla. - Který olej použít – nejlépe se hodí zastudena lisované oleje: olivový, dýňový, sezamový, z vlašských ořechů, mandlový, ze světlice barvířské, konopný, olej omega 3, řepkový olej, z lískových ořechů, z praženého sezamu (výborný!).
- Čím dresink ještě vylepšit – chilli papričkami, hořčicí, nasekanými bylinkami, semínkovými nebo ořechovými másly (tahini, mandlový krém, arašídové máslo…), zázvorem, česnekem, čerstvě mletým pepřem.
- Zálivka na dovolenou – jedete-li na dovolenou a plánujete si tam připravovat saláty, budou vám stačit tyto dva produkty – rýžový sirup a olivový olej s balsamikem (např. od Bioplanète), díky nim vykouzlíte chutnou, rychlou a výbornou zálivku.
Naše oblíbené zálivky
Všechny recepty jsou přibližně na 4 porce.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Miso-tahini dresink s javorovým sirupem
- 1–2 lžičky misa
- 4 lžíce sezamové pasty tahini
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1 lžíce rýžového octa
Všechny suroviny vyšlehejte vidličkou do hladka. Přidejte tolik teplé vody, abyste docílili
konzistence, kterou si přejete. Nechte v lednici uležet.
Tamari zálivka s kešu
- 2 lžíce tamari
- 4 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžíce balsamikového octa
- hrstka kešu ořechů
Všechny suroviny vložte do mísy a umixujte, stačí pár vteřin. V dresinku by stále měly být viditelné kousky kešu. Když
budete mixovat příliš dlouho, z kešu se vytvoří krém.
Ume zálivka s medem
- 4 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce oleje z praženého sezamu
- 1 lžíce umeocta
- 1 lžíce medu (sladěnky nebo sirupu)
- 1 lžíce čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
Rozmíchejte med s trochou oleje, pak přimíchejte ostatní suroviny.
Miso máslo
- 4 lžíce změklého rostlinného másla Alsanu (ghee) nebo oříškového másla (mandlové)
- 2 lžičky misa
- (můžete přidat citronovou šťávu)
Úplně jednoduché, ale moc dobré. Utřete máslo s misem, můžete experimentovat s poměry
i druhem použitého misa podle toho, jak chcete mít máslo slané a aromatické. Výborně se
hodí na ještě horkou vařenou brokolici, chřest nebo fazolové lusky.
“Jogurtový” ume dresink
- 125 g (1 malé balení) kysané sójové speciality Sojade natural
- 1 lžíce umeocta
- 2 lžíce rýžového sirupu
Smíchejte všechny ingredience. Je výborný na hlávkový salát.
Miso dresink se zázvorem
- 1 lžíce hatcho misa
- 2 lžíce šťávy z limetky
- 2 lžíce sezamového oleje
- 1 lžička strouhaného zázvoru
- 1 lžička utřeného česneku
- 1 rajče
- svazek čerstvého koriandru
Všechny suroviny vložte do mísy a tyčovým mixérem rozmixujte. Podle potřeby můžete naředit vodou. Jestli nemáte hatcho miso nebo si na jeho intenzivní chuť netroufáte, použijte klidně světlejší mugi nebo genmai miso.
Česnekový kešu dresink
- 50 g kešu másla
- 50 ml vody
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička agávového sirupu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce lahůdkového droždí
- 1 stroužek česneku
- trochu mletého pepře
Všechny suroviny dejte do mixéru a umixujte
do hladka. Nejen na zeleninové saláty v létě, ale hodí se i k pečené zelenině, na těstovinový salát nebo jako dip k zeleninovým špalíčkům.
Tip: česnek můžete vynechat a přidat bylinky, chilli papričku nebo drcený
římský kmín.
Arašídový dresink
- 1 lžíce arašídového másla
- 3 lžíce slunečnicového dezodorizovaného oleje
- 1 lžíce umeocta
- 1 lžíce tamari
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce agávového sirupu
Všechny suroviny promíchejte dohladka.
Pikantní dresink
- 1 lžíce mandlového krému
- 2 lžíce octa
- 3 lžíce olivového oleje
- 1/3 lžičky koriandru
- kousek chilli papričky (1 sušená Sonnentor)
- 1/3 lžičky sušeného česneku (nebo 1 stroužek)
- 1/3 lžičky římského kmínu
- špetka mletého zázvoru
V hmoždíři rozdrťte koriandr, chilli papričky, sušený česnek, římský kmín a zázvor. Smíchejte se zbylými surovinami.
Tip: hodí se k vegetariánským karbanátkům.
Miso dresink
- 1 lžíce světlého misa
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce tahini
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce agávového sirupu
Všechny suroviny smíchejte dohladka.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Děkujíííííí , to jsem ráda, že se mi to právě ukázalo ❤️❤️❤️
Děkuji, právě mi to přišlo vhod, ❤️❤️❤️