- 1 lžička aktivního žitného kvásku (nebo trošku sušeného)
- 300 g rýžové mouky (bílé nebo celozrnné)
- voda dle potřeby
- menší sklenička s víčkem
- lžička
Jak vyrobit rýžový kvásek
- V menší skleničce smícháme 100 g rýžové mouky s lžičkou žitného kvásku a zalijeme vodou tak, aby měl kvásek konzistenci jako hořčice (raději hustší než řidší).
- Přiklopíme víčkem, ale neutahujeme.
- Necháme 24 hodin na kuchyňské lince stát.
- Ve skleničce necháme 1 lžíci našeho kvásku (zbytek použijeme třeba do polévky, na placky nebo uchováme v lednici na pozdější použití např. do těsta) a vmícháme 100 g rýžové mouky a opět vodu do konzistence hořčice.
- Přiklopíme víčkem a necháme do dalšího dne stát.
- Opět postup zopakujeme a necháme do dalšího dne vykvasit.
- Vykvašený kvásek můžeme ihned použít do těst nebo uchovávat v lednici uzavřený víčkem.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Přikrmujeme 2x týdně tak, že ho vytáhneme z lednice, necháme ve skleničce lžíci našeho kvásku (zbytek opět dáme do polévky nebo uschováme na jiné recepty), dosypeme 100 g rýžové mouky a dolijeme vodou tak, aby měl kvásek opět konzistenci hořčice. Necháme kvasit 8-12 hodin při pokojové teplotě přiklopený víčkem. Poté použijeme do receptu nebo opět uchováme v lednici do dalšího krmení.
- Můžeme použít bílou nebo natural rýžovou mouku, anebo si ji můžeme doma namlít na mlýnku na obilí nebo v mixéru.
- Přísní celiaci si raději vyrobí kvásek od základů z bezlepkové mouky nebo si od někoho bezlepkový kvásek odeberte (z tzv. kváskové mapy). Žitný kvásek, který byl v základu použitý, se sice časem “vytratí”, ale pokud vám vadí stopy lepku, raději neriskujte.
- Z rýžového kvásku můžeme udělat třeba cereální bezlepkový chléb, bezlepkovou napařovanou kváskovou bábovku nebo třeba švestkový kváskový koláč.
Obměna
- Úplně stejně můžeme vytvořit kvásek z pohankové mouky, čirokové, jáhlové, dokonce i cizrnové.
Děti
- Kváskové pečivo bez lepku z rýžového kvásku je vhodné i pro malé děti (raději ale napařované než pečené a dejte jen špetičku soli).
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Prosím recept na chléb jenom z rýžové mouky máte? děkuji
Tak jsem dnes upekla první chléb z rýžového kvásku. Musím říct, že mi velice chutná a to peču zitno-pšeničný chléb již deset let.
Rýžový je moc dobrý a lehký.
Opět skvělý recept, děkuji Kamila