Březen probouzí energii
V měsíci březnu začínáme vítat jarní období (biologické jaro začíná již v půlce února) a s ním všechny změny, které nastávají po zimním odpočinku přírody. Jaro probouzí novou energii – probouzí se a raší nové rostlinky ze semínek, pučí pupeny, roste tráva, je zkrátka plné dynamických změn. Jak toto období působí na nás? Pokud jsme si přes zimu dopřávali dostatek spánku, odpočinku a vnitřního klidu, i my můžeme pocítit postupný příchod nové energie. Pokud tomu tak nebylo a zároveň jsme nejedli příliš zdravě, může se stát, že místo svěžích pocitů začneme pociťovat únavu.
Březen a element Dřevo
S příchodem jara se dostává do popředí element Dřevo (Jste element dřevo?Zjistěte, jací jste a jak se dostat do rovnováhy). Ten s s sebou přináší energii růstu, změny a příliv Jangové energie, je popisován jako paralela dětství. Prvek Dřevo, pokud je v harmonii, nám dává do života pružnost v oblasti fyzické i mentální.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Souvisejícími prvky elementu Dřevo je zelená barva a kyselá chuť, emocí je elán, nadšení, ale i vztek a zloba. S těmito prvky je vhodné pracovat tak, aby byl element v harmonii. Znamená to například zařadit více zelené zeleniny (divoké bylinky, zelená část pórku, listová zelenina) do stravy, podporovat trávení pomocí kyselé chutě (kvašená zelenina, jablečný ocet), probouzet v sobě emoci nadšení a zvědavost, pracovat na zdravém uvolnění emocí zloby a netrpělivosti – to vše nás v tomto období podpoří.
Pod tento element spadají dva párové, vzájemně velmi propojené orgány, které v těle hrají důležitou roli při trávení. Těmito orgány jsou žlučník a játra. V měsíci březnu se vyplatí věnovat pozornost právě žlučníku, který v té době bývá náchylnější k oslabení.
Žlučník – orgán měsíce březen
Žlučník neboli žlučový měchýř je cca 10 cm dlouhý vakovitý orgán, který se nachází na spodní části jater. Jeho hlavní funkcí je skladování a zahušťování žluče, která se vytváří právě v játrech. Rovněž podporuje peristaltiku tlustého střeva. Vývod žlučníku ústí do tenkého střeva, kde pomocí látek obsažených v žluči pomáhá trávit tuky. Jeho vyprázdnění je pod vlivem parasympatiku, to znamená, že se uvolňuje a tudíž i trávení je daleko efektivnější ve chvílích našeho klidu. Tradiční čínská medicína žlučník označuje jako “skladiště esence”, která vzniká nahromaděním energie (čchi) jater. Žlučník je aktivní mezi 23. hod až 1. hodinou. Souvisí s ním naše schopnost se rozhodovat.
Když jsou se žlučníkem potíže
Potíže se žlučníkem se mohou projevit nevolností po jídle (zvlášť tučném), nadýmáním, bolestmi v oblasti žeber či břicha, může být přítomná hořká chuť v ústech, nespavost (bývá mezi 23. -1. hodinou), bolesti hlavy (oblast spánků a vnějších koutků očí), zvracení či zežloutnutí očí či kůže. Mohou se také objevit záchvaty horečky střídané s třesavkou při zimnici. Dále mohou být problémy s vazy a šlachami (bolesti či tuhost, časté výrony a záněty šlach), bolesti kloubů a páteře (typicky kyčelní klouby a bederní páteř). Stav žlučníku se může projevit i na kvalitě nehtů (slabé, třepící se). Člověk s oslabeným žlučníkem může být podrážděný a netrpělivý, často vzdychá, může mít strach zůstávat sám či je neschopný udělat rozhodnutí.
Když se v žlučníku objeví kameny
Žlučníkové kameny vznikají, pokud se nepříznivě změní poměr látek obsažených ve žluči. Slovy čínské medicíny jde o nahromadění vlhka a horka v dráze žlučníku. Jak k tomu dochází? Bývá to zaprvé vliv stravy, ve které je obsažen nadbytek obtížně stravitelných, tučných či smažených jídel a zadruhé zde velkou roli hrají nadměrné či potlačené emoce zloby, vzteku a vlivy chronického stresu. Jejich přítomnost se nejčastěji projevuje bolestí a křečemi v oblasti žeber (žlučníková kolika). Kameny, které ucpou společný vývod žlučníku a slinivky břišní mohou vést ke vzniku akutního zánětu slinivky břišní.
Pokud máte potíže se žlučníkovými kameny či jim chcete předcházet, pusťte si rozhovor s terapeutkou tradiční čínské medicíny. Cenné informace jak lze přírodně podpořit odchod žlučníkových kamenů se dozvíte v Klubu Jíme Jinak, neváhejte napsat dotaz do poradny.
Březnové tipy pro zdraví
Co konkrétně můžete dělat pro podporu vašeho zdraví v březnu?
Chraňte se proti větru nošením šátků či šál a nesvlékejte svršky po příchodu prvních jarních paprsků.
Odlehčete stravu. Jaro je období velmi vhodné pro vyčištění našeho trávení (můžete se k nám přidat do Jarního detoxu). To bývá po zimě více zatížené. Omezte smažená a tučná jídla, pečivo (zvlášť z bílé mouky), alkohol a kávu, vyhýbejte se polotovarům a chemickým přísadám v potravinách. Při onemocnění žlučníku je potřeba úplně ze stravy vyloučit živočišné produkty – přečtěte si, co jíst při žlučníku. Využijte stoupající jarní energii ve vaření, například častějším varem na páře. Vaření v tlakovém hrnci využívejte v chladných dnech, ale již méně s příchodem teplejších dnů.
Neochlazujte se stravou. Stále, stejně jako v zimě, je potřeba konzumovat převážně tepelně upravenou potravu v podobě celozrnných obilnin, luštěnin a čerstvě tepelně upravené zeleniny.
Podporujte jídlem pružnost žlučníku a jater. Pomůže vám k tomu konzumace zelené zeleniny (kapusta, kadeřávek, brokolice, zelí, ale i zelená část pórku, listy ředkvičky) a každodenní sypání zelených natí (petrželka, pažitka, řeřicha) na pokrmy. Skvělé pro rozvoj jarní vitality jsou i tzv. divoké bylinky (jarní kopřivy, pampeliška, bršlice, ptačinec). Pro podporu energie je skvělé si vypěstovat a konzumovat klíčky, které jsou plné prospěšných látek (vitaminů, minerálů, enzymů). Pro uvolnění žlučníku a jater je vhodné ve stravě mít kyselou chuť v podobě kvašené zeleniny, umeocta či jablečného octa. Zařaďte mořské řasy (wakame, kombu, hiziki, arame, dulse), které pomáhají čistit organismus.
Dostatečně pijte a omezte konzumaci alkoholu a černé kávy. Pro podporu trávení zařaďte nalačno sklenici vlažné vody s kapkou jablečného octa. Pokud chcete pročistit tělo pomocí bylinkových čajů, v tomto období je vhodná pampeliška či mladá kopřiva, více se dozvíte v článku Podpůrné bylinky pro jarní očistu.
Udělejte si na jídlo čas a najezte se co nejčastěji v klidu. Zkuste se párkrát v klidu nadechnout, než se pustíte do jídla. Tak naladíte svoji trávení na příjem jídla a bude pracovat daleko lépe.
Učte se pracovat se svými emocemi a nenechte v sobě hromadit hněv. Vpusťte si do života něco z dětského pohledu na svět – pocity nadšení z nového, elán do nových projektů (životních či pracovních). Snažte se průběžně vhodnými postupy pouštět emoce zloby a vzteku, například je ze sebe vytřepat při nějaké energické písničce, případně někde o samotě vykřičet. Také se naučte lidem ve slušnosti říkat, co se vám nelíbí. Pracujte na své sebedůvěře, která vám pomůže být více rozhodní a svých rozhodnutí nelitovat.
Dělejte si výlety do přírody, pozorujte jí a nasávejte zde energii jara.
Rozhýbejte svojí tělesnou energii. Každý den se protáhněte, projděte, myslete na držení svého těla a průběžný pohyb, zvlášť pokud máte sedavé zaměstnání. Zacvičte si sestavu na vyčištění žlučníku a jater s naší zkušenou lektorkou jógy a zdravotního pilates.
Ukládejte se ke spánku před 23. hodinou.
Skvělé shrnutí jak na stravu na jaře si poslechněte ve videu Jaro je tu! Jak začít jíst zdravě?, další informace najdete i ve článku Jak upravit stravu na jaře.
Vzorový jídelníček pro březen
Snídaně:
- Jarní zeleninová miso polévka, posypka: zelené natě, klíčky
- Rýžová kaše se lněným semínkem a zeleninou
Oběd:
- Jarní detox polévka s kopřivou a popencem
- Labužnická čočková omáčka, příloha: knedlík z rýže, jáhel a vloček, na talíř napařená brokolice a kadeřávek a lžíce kvašené zeleniny
Svačina:
Večeře:
Dobrou chuť!
Více inspirace na konkrétní recepty najdete i v týdenním vzorovém jídelníčku, který se hodí na začátek jara. Pojďte se k nám připojit do online kurzu Jarní očista, kde si krásně pročistíte žlučník a játra a nastartujete svěží jarní energii. Program sice už běží, ale stále můžete naskočit, těšíme se na vás uvnitř!
Zdroje: Léčba nemocí v tradiční čínské medicíně – V. G. Načatoj, Klasická čínská medicína – V. Ando, Makrobiotické nedělní vaření – D. Lužná
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Moc pěkný článek, v březnu já pociťuji nával energie.💪
Cha! Tak je mi to jasné… Už týden mě honí chutě na kyselé a protože zrovna nemám hotového nic kvašeného, umeocet jsem si na talíři ještě vždy přidávala. 🙃 Taky zelené posypky sypu ve velkém 🍀🌿🌱