Jaro v přírodě a v nás
V přírodě to všude kvete, roste a hraje jarními barvami – pozorovat pučící přírodu je nádhera. I přesto se může stát, že tyto změny příliš neregistrujeme, protože na to nemáme dostatek své vlastní energie. Pokud budeme dělat kroky pro to, abychom byli více v souladu s rytmem přírody, již celkem brzy můžeme pocítit, že je nám lépe po těle i na duši. Jaro se řadí k elementu dřevo. Tento element v sobě nese nárůst jangové energie, která přináší onen růst a energii změny. Jarní období je tedy jako dělané pro nové začátky a nová rozhodnutí. K tomu všemu je ale potřeba mít uvolněná játra a žlučník.
Játra – orgán měsíce duben
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Játra jsou největším orgánem (a zároveň žlázou) lidského těla. Nachází se v brániční klenbě, více vpravo. Zastávají velmi důležité místo v metabolismu. Dochází zde ke zpracování živin, které přijmeme stravou a přes cévy střeva se dostanou právě do jater. Samy napomáhají trávení tvorbou žluče, která ve střevech zpracovává tuky. Klíčovou funkcí jater je detoxikace.
Slovy čínské medicíny játra řídí tzv. vnitřní propustnost, tedy plynulý tok trávení, krve, tekutin, energie a emocí. S játry souvisí stav našich šlach, vlasů a nehtů. Jejich vývodem jsou oči. Párovým orgánem je žlučník, který skladuje jimi vytvořenou žluč. Ovlivňuje je stav srdce, sleziny a ledvin. Působí na ně hlavně emoce.
Když jsou s játry potíže
Čínská medicína potíže s játry spojuje se stagnací energie a hromadění horkosti. Ta se posléze projeví na různých místech těla, ale i na poli emocí a schopnosti se rozhodovat, být pružný po fyzické i mentální stránce. Důvodem stagnace energie v játrech bývají nadměrné emoce vzteku, příliš velké objemy snědeného jídla, velký přísun tučných a smažených jídel či nadužívání alkoholu a toxických látek.
Jak na sobě můžeme poznat, že naše játra volají po péči? Můžeme pociťovat tlak pod žebry, zažívací potíže, problémy s očima (suchost, horší zrak, červené oči, mžitky před očima, ječná zrna), závratě, únavu, bolesti hlavy (hlavně za očima), staženou šíji, u žen bývají potíže s menstruací. Může se objevit nespavost (zvlášť mezi 1.-3.hodinou ranní). V obličeji se objevuje akné, po těle se mohou tvořit otoky (oblast krku, břicha a hrudníku, třísel). Stav jater se odráží na šlachách, které jsou tuhé či příliš volné. Jejich nevyrovnaná energie může stát za vysokým krevním tlakem. Játra souvisí se vznikem alergií.
Můžeme to pozorovat i na celkovém napětí a stažení svalů, fyzické, ale i mentální nepružnosti a nepřizpůsobivosti, přílišně vyjadřovaným vztekem, agresivitou, podrážděností, nebo naopak potlačováním těchto pocitů a neschopností si zdravě vymezit hranice. Člověk se zatíženými játry má také sklony k neustále kontrole všeho a všech. Lidé s vyrovnanou energií jater bývají klidní, trpěliví a rozhodní.
Dubnový rádce pro zdravá játra
Pojďme se podívat na to, jak konkrétně podpořit zdraví v dubnu. Za co vám vaše játra poděkují?
Strava pro pohodu jater
- Strava by měla být odlehčená a spíše jednoduchá. Zeleninu upravujte častěji na páře a blanšírováním, používejte i harmonizující Nishime. Vařte primárně na vodě, var má být obecně střednědobý až krátký. Používejte rozumné množství kvalitních olejů, vhodný je např. sezamový. Kořenit je vhodné spíš zlehka.
- Na talíř si často dávejte zelené druhy zeleniny (kapusta, růžičková kapusta, kadeřávek, řapíkatý celer, rukola, polníček, zelená část pórku, brokolice), skvělý a pročišťující je daikon a vodnice, divoké bylinky (kořen či listy pampelišky, mladá kopřiva, medvědí česnek). Zařazujte menší množství syrové zeleniny v podobě salátů, ideálně presovaných.
- Na jídla si pravidelně sypte zelené natě (petrželka, pažitka, řeřicha) a klíčky (ideálně v bio kvalitě určené na klíčení). Klíčky mají svým energetickým působením skvělou schopnost probouzet naší vitalitu.
- Z obilovin jsou léčivé hlavně kroupy, dále je podpůrná špalda, ječmen, žito (zrno, vločky), slzovka, rýže (dlouhozrnná, natural). Z luštěnin je vhodné mít na talíři častěji zelený hrách, fazole mungo, zelenou čočku, používejte tempeh, občasně i natto. Do polévek používejte čistící a lahodnou řasu wakame.
- Velmi prospěšná je pro játra kyselá chuť, zařaďte jí v podobě kvašené zeleniny, umeocta a kvalitního jablečného octa (např. sklenička vody s kapkou až lžičkou octu po ránu pro uvolnění jater a podporu trávení).
- Připravujte si zeleninové vývary s mořskou řasou (vařte již kratší dobu) jako základ pro další vaření.
- Redukujte či ideálně vynechte živočišné produkty, tučná, smažená a těžko stravitelná jídla, suché pečené potraviny (pečivo, sladké koláče apod.), příliš ostrá jídla, jednoduchý cukr. Pozor na velkou konzumaci ořechů a zvláště pak průmyslových oříškových másel, která potenciálně obsahují zatěžující plísně.
- Pro očistu jater je ideální vynechat kávu (buď postupně, pokud pijete často, nebo naráz, lze jí vyměnit za kávu obilnou, např. pampeliškovou) a alkohol.
- Podpořte očistu jater vhodnými bylinkami. Pro játra jsou skvělé mladé kopřivy, pampeliška (zvlášť kořen), ostropestřec, pelyněk či měsíček lékařský.
Rozhýbejte energii
- Přivítejte jaro zvýšeným pohybem, který pomůže procesu očisty jater a obecnému nárůstu vaší energie. Choďte, běhejte, věnujte se pohybu, který vám dělá radost. Každý den (ideálně ráno) si zacvičte pro rozproudění krve a rozhýbání stagnací, ze začátku alespoň pár minut. Pokud s námi jdete Jarní očistou, tak si můžete zacvičit tuto speciální sestavu pro uvolnění žlučníku a jater.
- Pro uvolnění nepříjemného tlaku a napětí může pomoci masáž, která bude zaměřená na prokrvení a uvolnění šlach a fascií.
Pracujte s emocemi
- Najděte si cestu, jak se každý den uvolnit do přítomného okamžiku, začněte s tím hned po probuzení.
- Všímejte si svých emocí a naučte se je přiměřeně vyjadřovat, zdravě a laskavě si umět vymezit svoje hranice.
- Naučte se emoce průběžně fyzicky uvolňovat, např. vytřepáním či vydupáním.
Podporujte zdravé návyky
- Čerpejte energii jara v přírodě, jakmile máte možnost. Pozorujte rašící pupeny a barevné květy, zaposlouchejte se do zpěvu ptáků.
- Chraňte si zátylky před větrem.
- Postupně ze svého života vyřaďte chemické zátěže, ať v podobě aditiv, emulgátorů a konzervantů v průmyslově upravených potravinách, tak i chemické kosmetiky a domácích čistících prostředků. Dbejte na kvalitu vody a přijímaných tekutin.
- Jaro je skvělý čas pro nové začátky. Podporujte v sobě kreativitu a odvahu dělat věci jinak a zařadit nové zdravé návyky do svého života.
Jak vám pomůže Jíme Jinak?
Léčebná strava podle principů Jíme Jinak pomohla již mnoha lidem s problémy, které se týkají jater. Poslechněte si inspirativní rozhovor s Lukášem, který pomocí změny stravy odvrátil hrozbu degenerativního onemocnění jater. Přečtěte si příběh Věry, která si pomocí změny jídelníčku výrazně zlepšila zrak.
Pokud s námi začínáte, nejprve si projděte velmi praktický kurz Jak začít a krok po kroku pojďte začít měnit vaše zdraví k lepšímu. Každý rok na jaře se intenzivně věnujeme podpoře jater a žlučníku v rámci oblíbeného a propracovaného kurzu Jarní očista.
Vzorový jídelníček na duben
Snídaně:
Oběd:
- Krémová kopřivová polévka
- Zelená čočka se zeleninou, příloha: ječné kroupy, celozrnná rýže, lněné semínko a řasa hijiky, na talíř napařená vodnice a lžíce kvašené zeleniny
Svačina:
Večeře:
Dobrou chuť!
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Děkuji:)
Bude k dispozici i plakátek na ledničku na duben?
Děkuji 🌞❤️🌻