Srpen – poslední měsíc biologického léta
Srpen je měsíc, kdy se z nadvlády elementu ohně začne dostávat do popředí element země, který s sebou nese uzemňující energii. Stále ještě máme příležitost čerpat pozitivní energii ze slunce, kterou budeme potřebovat v druhé polovině roku. Energie slunce bude postupně slábnout. Co nejvíc v sobě podporujme radost ze života i z denních maličkostí, pobývejme co to jde venku, využívejme poslední teplé večery pro setkávání se s přáteli či rodinou. Ty se postupně už zkracují a rána mohou být už chladnější. Ke konci srpna či dřív už možná budeme také cítit, že se pomalu začneme chtít vnitřně zklidňovat, zpomalovat, uzemňovat.
Srpen – měsíc termoregulace
V srpnu je podle čínské medicíny dobré obracet naši pozornost na kvalitu naší termoregulace. Po celé léto docházelo během horkých dnů k její prověrce. Na jejím fungování se podílí více oblastí, je to poměrně komplexní záležitost. Důležitý je zde okruh ledvin, jater, srdce. Roli hrají i plíce, krevní oběh a kůže. Vliv mají dále hormony, věk, strava, pohyb, ale i psychika. Termoregulace nám zajišťuje stálost teploty tak, aby mohly správně fungovat všechny systémy lidského těla.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Očima západní medicíny je její centrum v mozku (v hypothalamu), ten vyhodnocuje signály z termoreceptorů (teplotních nervových zakončení), podle vyhodnocení se spustí příslušná odpověď, aby došlo k vyrovnání tělesné teploty.
Podle čínské medicíny je důležitá vyváženost a průchodnost tzv. trojitého zářiče. Tento “orgán” se rozprostírá ve třech oblastech v hrudní a břišní dutině. Jeho hlavní funkcí je smíchání primární čchi (tu získáme při narození) s čchi z potravy a dýchání a následné rozvedení takto získané energie do celého těla. Má vliv na oblast srdce, plic, sleziny, žaludku, jater a žlučníku, ledvin, močového měchýře a střev.
Jak se projevuje narušená termoregulace?
Můžeme cítit vnitřní přehřátí, bolesti či motání hlavy, návaly horka, můžeme se nadměrně potit nebo naopak pociťujeme chlad končetin a celkovou zimomřivost. Jde o stav, který často trvá delší dobu a neodpovídá vnějším podmínkám (př. pocit chladu v teplém letním dni, nadměrné pocení v běžně teplých dnech apod.). Pokud si tento problém uvědomíme, snažme se vypátrat, co za ním může stát. Soustřeďme se na posílení termoregulačních mechanismů našeho těla.
Posilujeme termoregulační schopnosti
Termoregulačnímu systému jistě obecně pomůžeme, když se budeme stravovat, oblékat a chovat v souladu s ročním obdobím, aktuálním počasím, případně pracovně-teplotními podmínkami. Vždy ale zároveň platí, že se řídíme naším aktuálním zdravotním stavem, vlastními pocity a podle toho upravujeme jídelníček a životní styl. I když je teplý den a je nám zima, tak je přednější právě tento náš pocit a pak bude dočasně potřeba zařadit potraviny se zahřívajícím efektem. Zároveň nebude optimální se s těmito pocity snažit otužovat v chladném jezeře. Nebo když jsme v létě nachlazení s rýmou a kašlem, nebudeme konzumovat potraviny s chladnou povahou. Tady víc než jinde platí, že posloucháme svoje tělo a co mu v danou chvíli udělá dobře. Příčin potíží s termoregulací může být mnoho. Jak obecně můžeme podpořit naše termoregulační schopnosti?
Jak jíme v létě
Stejně, jako se v létě oblékáme do lehkého oblečení, tak děláme změny i v našem stravovacím a pitném režimu. Zatímco v zimě si můžeme dovolit tučnější a hutnější jídla, v létě je lepší volit jídla lehká, svěží a vařit hlavně ve vodě či na páře. Ke konci biologického léta lehce prodlužujeme var a zařazujeme i krátké restování. Podle našich vnitřních pocitů a aktuální teploty okolního prostředí pak můžeme cíleně volit zahřívající či ochlazující potraviny a nápoje. Pokud potřebujeme spíše zahřát, můžeme zařadit např. pohanku, jáhly, o něco víc tuku, zahřívací koření (skořice, zázvor, tymián, saturejka, bazalka), z luštěnin např. fazole adzuki. Vyhýbáme se ovocným džusům a šťávám, mléčným produktům, čerstvému ovoci, čerstvou zeleninu si dáváme v minimálním množství. Tímto způsobem krásně dopomůžeme vyváženosti a podpory termoregulace. V horkých dnech máme často chuť na ledové nápoje, pravdou ale je, že ledové nápoje a pokrmy nás spíše zraňují a nejsou vhodné, zvlášť pro osoby nemocné, s narušenou imunitou.
Při potížích s termoregulací je vhodné omezovat alkohol a kávu.
V létě je optimální zařazovat hořkou chuť, která má schopnost pročišťovat tzv. horkost v krvi, játrech a plicích. Kromě ní je možné občas zařadit i lehce pálivou chuť, která má schopnost otevřít povrch a podpořit pocení – toto ne v případě, že se potíme nadměrně.
V srpnu je postupně vhodné více zařazovat kulatou a sladkou zeleninu jako je dýně, cibule, zelí, dále mrkev, pastinák, z obilnin jáhly, z luštěnin cizrnu – toto vše pro podporu dobré funkce okruhu sleziny. S postupujícím koncem biologického léta je vhodná právě sladká chuť upravené zeleniny.
A co psychika?
Radujme se, bavme se, dělejme to, co nás baví. Tím si krásně posilujeme proudění naší energie a správnou funkci termoregulace. Vím, je to hezky napsané, ale mnohdy se to nemusí dařit. Pokud jsme často během dne ve stresu, tak je dobré si nejprve sepsat a uvědomit, co nás trápí a užírá, co nám bere naší energii. Může nám to odkrýt mnohé. S něčím můžeme fyzicky něco dělat, s něčím ale ne. Pak je nejlepší se naučit, aby na nás to negativní tolik emočně nepůsobilo. Snažme se posilovat pozitivní myšlení, nezaobírejme se dokola tím, co jsme udělali špatně, jak to naše hlava často umí. Snažme se v myšlenkách zaobírat hlavně tím, co v životě chceme a také si to představujme, můžeme k tomu přistoupit kdykoliv nás napadne nějaká zacyklená negativní myšlenka.
Z pohledu psychosomatiky může převládající pocit vnitřního přehřátí souviset s určitým vnitřním emočním natlakováním. Tady je dobré naučit se včas uvolňovat emoce, nenechat v sobě hromadit vztek. Celkově zvolnit, naučit se vědomě klidně dýchat (Léčivá síla dechu).
V případě přetrvávajícího vnitřního chladu může jít o chybějící pocit radosti ze života, uvnitř převažuje úzkost, která mu brání v rozkvětu. Proto je dobré každý den myslet na pěstování a posilování radosti (Pěstujeme radost).
V průběhu srpna můžeme pomalu začít cítit potřebu zpomalovat své letní tempo a je to tak v pořádku.
Pohyb pomáhá
Celkově posílit naše tělo a jeho termoregulační schopnosti je výborné i pohybem. Dynamický pohyb vyvolá produkci tepla, proto by měli být, zvlášť citlivější lidé, opatrní v horkých dnech. Na druhou stranu nám ale pomáhá uvolňovat vnitřní horko, které se v nás může nahromadit kvůli chronickému stresu.
Cvičením jógy či Čchi-kung se můžeme zaměřit na pozitivní ovlivnění meridiánů, které jdou přes trojitý ohřívač.
Aromaterapie v létě
Aromaterapie je další možností, jak podpořit svoje tělo v oblasti termoregulace. V létě můžeme pro osvěžení zařadit ochlazující mátu, levanduli či citrusy. Cypřiš je vhodný pro podporu krevního oběhu.
Masáže
Můžeme volit lymfatickou či tlakovou masáž pro povzbuzení krevního oběhu, další příjemnou možností je masáž pomocí žínky.
Otužování v létě
Otužování v létě je výborný způsob a možnost, jak posílit termoregulační schopnosti těla a imunitu před nastávajícím podzimem a zimou. Platí tady důležitá poučka – otužování je vhodné pro zdravého člověka. Slovy čínské medicíny pro člověka, který má dostatečnou hladinu energie čchi. Pokud tomu tak není, můžeme své tělo naopak ještě více oslabovat. V tomto případě je ideální nejprve posílit tělo stravou, bylinkami, pohybem a zlehka přistoupit k mírným způsobům otužování. Tím se myslí se na závěr sprchování omýt chladnější vodou, postupně zvyšovat dobu působení a chladnost vody. Můžeme začít na nohou a postupně v závěru osprchovat celé tělo. Kromě sprchování je samozřejmě krásná možnost se otužovat v chladnějších rybnících, jezírkách apod., každý si vybere způsob podle svého a vždy se řídí podle svých možností a zdravotního stavu. Určitě není vhodné např. z rozpáleného sluníčka skočit do studené vody, zvlášť pokud má člověk zdravotní potíže a není v kondici.
Vzorový jídelníček pro srpen
Chcete se podle Jíme Jinak stravovat v srpnu? Zkuste se inspirovat recepty níže, které jsou vhodné pro teplé letní dny a pokud netrpíte zrovna zimomřivostí. Pokud máte zájem se stravovat podle vzorových jídelníčků déle než jeden den a chcete mít přitom k ruce podporu, ještě máte možnost se připojit do programu Hubneme do plavek, který je citlivě zaměřen na orgány, které v létě potřebují naší péči.
Snídaně:
Oběd:
- Letní polévka se zeleninou a houbami shiitake (či jinými)
- Osvěžující citrónová omáčka s cizrnou, příloha: bulgur, kuskus, rýže, kukuřičná polenta, na talíř: lžíce pickles, kousek syrové a napařené zeleniny
- Salát z červené řepy a okurek
Dezert:
Večeře:
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
A proč je v tomto jídelníčku zimní polévka? :-)
Nedá mi to se nepřidat … žiju a pracuju na místě, kam jsem jezdívala s rodiči na dovolenou a miluju to tady. Chápu Lucii – bydleni ve městě v tomto vedru je hrozné. Vzpomínám na probdělé noci, kdy jsem v létě nemohla usnout kvůli hluku a vstávala jsem v půl 5 do práce. Ale dnešních ranních 8 °na horách, chalupa která se vám nevyhřeje ani v letních měsících a chodíte se ven nahřívat … Navíc největší pracovní vytížení protože pracujeme sezóně. Takže si léto vlastně neužiju. Všechno má své pro a proti. A Petrusche… vy jste úžasná. Nemohu se k vám objednat na terapii…? ;-)