Tyto semínka jsou skvělým přírodním zdrojem omega-3 mastných kyselin. Díky jejich schopnosti vázat na sebe vodu se často používají ke spojení těst místo vejce a lepku nebo jako výborné a osvěžující poháry a pudinky.
Rozdíl v přípravě chia vs len
- Len je třeba rozemlít – k získání všech prospěšných živin ze lnu (zejména omega-3 mastných kyselin), je třeba semínko uvařit, rozemlít, rozdrtit nebo naklíčit či jinak “otevřít”. Před znehodnocením jsou totiž jeho živiny chráněny tvrdým obalem. Pokud semínko sníme bez rozdrcení, projde trávícím traktem pouze jako vláknina bez dalšího užitku. Len je třeba zkonzumovat ihned po rozemletí (případně max týden při skladování v lednici).
- Chia stačí namočit – k získání omega-3 mastných kyselin a dalších živin z chia je stačí namočit do vody a dobře rozkousat. Živiny v chia jsou chráněny přírodními antioxidanty, které díky zvětšení objemu v tekutině ze sebe vypustí všechny benefity. Chia se nemusí zkonzumovat ihned po pomletí, díky obsaženým antioxidantům neztrácejí ihned na hodnotě.
Jak používat chia a len
V kuchyni lze chytře využít schopnosti semínek vázat na sebe vodu. Jedno semínko jí pojme během 20 minut okolo desetinásobku svého objemu a vznikne tak gel. Jako tekutinu můžete použít nejen vodu, ale třeba i ovocnou šťávu, džus či rostlinný nápoj (“mléko”).
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Veganské “vejce”
Chia i len po smíchání s vodou tvoří rosol. Díky tomu je lze používat při vaření a pečení místo vajec. Jedno střední vejce nahradí 1 polévková lžíce chia/lněných semínek. Stačí smíchat lžíci semínek s 3–4 lžícemi vody a nechat asi 20 minut nabobtnat. Občas promíchat a můžete použít do sušenek, burgerů, bábovek, sladkého i slaného pečiva aj.
Rychlá nevařená marmeláda
Jednoduše smíchejte vybrané ovoce s chia semínky, rozmixujte a podle potřeby a použitého ovoce oslaďte přírodním sladidlem (slad, obilný sirup). Dejte aspoň na jeden den vychladit a potom konzumujte (na pečivo, na dezerty, do pohárů, na palačinky aj.). Získáte tak zdravý RAW džem bez konzervantů. Vydrží asi týden a měl by se uchovávat v lednici.
“Provázkový” lněný čaj
Namočte alespoň na 20 min nebo přes noc lžičku lnu do hrnku vody. Vařte bez pokličky na mírném ohni 5-10 minut. Len zceďte (použijte do polévky, obilí, kaše aj.) a popíjejte za tepla. Skvělé na pročištění organismu a při zácpě.
Do kaše
Chia jsou výborná v ovesné nebo jiné snídaňové kaši. Počítejte s tím, že do sebe pojmou část tekutiny a vytvoří gelovitou hmotu. Díky tomu je kaše krásně vláčná.
Chia pudink
Smíchejte 3 lžíce semínek s hrnkem vody či rostlinného mléka a nechejte 30 minut nebo přes noc nabobtnat nebo je rozmixujte. Pak přidejte dle chuti ovoce, oříšky a semínka.
Posyp na domácí chléb, housky nebo krekry
Chia i lněná semínka je možné přidat přímo do těsta, což zajistí jeho vláčnost, anebo jako posyp místo kmínu či máku.
Součást smoothie a koktejlů
Přidejte do smoothie před mixováním lžičku chia semínek. Zvýšíte tak jeho energetickou hodnotu i hustotu.
Do obilí a knedlíků
Chia i lněné semínko můžete přidat při vaření obilovin (rýže, jáhel, polenty), při přípravě knedlíků, noků atp.
Müsli tyčinky a kuličky
Chia i lněná semínka můžete použít při přípravě energetických svačinek – kuliček a tyčinek.
Další recepty s chia semínky k vyzkoušení
– Mrkvový jáhelník s chia semínky a sušeným ovocem
– Polentový knedlík s chia
– Bezlepkový koláč s chia semínky a arónií
– Kokosový chia pudink s broskví
– Mrkvové sušenky s chia semínky
– Ovesné knedlíky s chia
– Jahodový chia pudink
– Třešňová buchta pro lenochy s chia
– Nadýchané řepové karbanátky s chia
– Reveňová bublanina s chia
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Dají se použít i sezamová semínka? Udělají také ten “gel”?