Druhy agaru a jak je připravit
- Tyčinky – jednu tyčinku dejte namočit asi na 30 minut do 500 ml studené vody. Poté vodu s agarem přiveďte k varu a za stálého míchání vařte, dokud se agar úplně nerozpustí.
- Vločky – na 500 ml potřebujete 2 čajové lžičky. Vločkový agar se obvykle nemusí namáčet (můžete jej tedy vsypat do vody a ihned přivést k varu). Pokud potřebujete vytvořit nějaký obzvlášť hladký krém, třeba na panna cottu, pak je dobré i vločky dát alespoň na 10 minut namočit. Jakmile se agar rozpustí, můžete jej nalévat na dort nebo do vhodných misek či formiček.
Tipy při použití agaru
Ověřte si tuhost! Při vaření si tuhost výsledného agaru ověříte tak, že kápnete trochu tekutiny na talířek a dáte do lednice. Agar by měl ztuhnout během chvilky. Pokud je moc řídký, dosypte vločky a dál vařte, pokud je příliš tuhý, přidejte do hrnce trochu vody.
- Agar můžete máčet a vařit i v jakékoli ovocné šťávě nebo džusu, v “mléku” nebo naslano ve vývaru. Dá se dochucovat kyselými pochutinami, jako je ocet nebo citron. Pokud chcete mít agar červený, stačí trocha šťávy z řepy nebo lesního ovoce.
- Z agaru připravíte polevy na dorty, poháry, aspiky, dezerty typu panna cotta, náplně do dezertů.
- S agarem můžete také vyrábět džem – potřebujete 500 g ovoce, 5 lžic sirupu, 1 tyčinku nebo 2 lžíce vloček agar-agaru a trochu vody na namočení. Ovoce rozmixujte nebo rozmačkejte a přiveďte k varu, přidejte předem namočený agar a vařte, dokud se agar nerozpustí. Nakonec oslaďte podle chuti. Skladujte v lednici nebo obvyklým způsobem zavařte.
Vyzkoušejte recepty s agarem
– Kokosový dortík s višňovým agarem
– Ovocný jáhelník s agarem
– Jahody v agaru
– Osvěžující ovocný pohár s agarem
– Jablíčkové bábovičky s agarem
– Agarový krém na cukroví
– Rybíz a borůvky s agarem
– Osvěžující broskvový dezert s agarem
– Jahodový chia pudink s jahodovou agar vrstvou
– Dezert s mandlovým krémem a agarem
– Meruňky a jablka v citronovém želé
– Krémový nepečený jahodový dort s želé
– Meruňková agar marmeláda
– Horké jablečné pyré s agarem
– Přesnídávka s rybízem
– Borůvkový páj s pudinkem a želé vrstvou
– Bezlepkový letní dort s ovocem
– Jáhlovo-rýžový makovec s ovocnou polevou
– Bezlepkový rybízový koláč s želé vrstvou
– Čokoládová poleva z agaru na cukroví
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář