Domů > Magazín > Blog

Jak používat řasu agar agar

Agar agar je přírodní želatina, díky které vykouzlí nejen sladké i slané recepty, kde je jinak třeba želatiny, ale také i do mnoha jiných pokrmů, kde ingredience dobře spojí.

Druhy agaru a jak je připravit

  1. Tyčinky – jednu tyčinku dejte namočit asi na 30 minut do 500 ml studené vody. Poté vodu s agarem přiveďte k varu a za stálého míchání vařte, dokud se agar úplně nerozpustí.
  2. Vločky – na 500 ml potřebujete 2 čajové lžičky. Vločkový agar se obvykle nemusí namáčet (můžete jej tedy vsypat do vody a ihned přivést k varu). Pokud potřebujete vytvořit nějaký obzvlášť hladký krém, třeba na panna cottu, pak je dobré i vločky dát alespoň na 10 minut namočit. Jakmile se agar rozpustí, můžete jej nalévat na dort nebo do vhodných misek či formiček.

Tipy při použití agaru

Ověřte si tuhost! Při vaření si tuhost výsledného agaru ověříte tak, že kápnete trochu tekutiny na talířek a dáte do lednice. Agar by měl ztuhnout během chvilky. Pokud je moc řídký, dosypte vločky a dál vařte, pokud je příliš tuhý, přidejte do hrnce trochu vody.

  • Agar můžete máčet a vařit i v jakékoli ovocné šťávě nebo džusu, v “mléku” nebo naslano ve vývaru. Dá se dochucovat kyselými pochutinami, jako je ocet nebo citron. Pokud chcete mít agar červený, stačí trocha šťávy z řepy nebo lesního ovoce.
  • Z agaru připravíte polevy na dorty, poháry, aspiky, dezerty typu panna cotta, náplně do dezertů.
  • S agarem můžete také vyrábět džem – potřebujete 500 g ovoce, 5 lžic sirupu, 1 tyčinku nebo 2 lžíce vloček agar-agaru a trochu vody na namočení. Ovoce rozmixujte nebo rozmačkejte a přiveďte k varu, přidejte předem namočený agar a vařte, dokud se agar nerozpustí. Nakonec oslaďte podle chuti. Skladujte v lednici nebo obvyklým způsobem zavařte.

Vyzkoušejte recepty s agarem
Kokosový dortík s višňovým agarem
Ovocný jáhelník s agarem
Jahody v agaru
Osvěžující ovocný pohár s agarem
Jablíčkové bábovičky s agarem
Agarový krém na cukroví
Rybíz a borůvky s agarem
Osvěžující broskvový dezert s agarem
Jahodový chia pudink s jahodovou agar vrstvou
Dezert s mandlovým krémem a agarem
Meruňky a jablka v citronovém želé
Krémový nepečený jahodový dort s želé
Meruňková agar marmeláda
Horké jablečné pyré s agarem
Přesnídávka s rybízem
Borůvkový páj s pudinkem a želé vrstvou
Bezlepkový letní dort s ovocem
Jáhlovo-rýžový makovec s ovocnou polevou
Bezlepkový rybízový koláč s želé vrstvou
Čokoládová poleva z agaru na cukroví

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

S radostí pečuji o stránky Jíme Jinak, točím a stříhám videa, fotím jídla, vyrábím naše online kurzy a mnoho dalšího. Jídelníček Jíme Jinak mám vyzkoušený na vlastní kůži a ke klasickému už bych se nevrátil. Taky díky tomu, že mi Eva vaří samé dobroty!😉

17 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Jak připravit zelené posypky a klíčky na cestách

Jsem zvyklá dávat na každé jídlo čerstvé zelené posypky. Na dovolených však často narážím na to, že petrželka, pórek ani jarní cibulka se na mnoha místech ...
63
15

Které rostlinné mléko vybrat? Průvodce rostlinnými mléky

Výběr rostlinných mlék (tedy dle legislativy spíše nápojů) na trhu je široký. Dokonce až tak, že se v tom začínáme ztrácet. Které mléko vybrat? Které se ho...
Blog
klub
104
9

Vaříme v elementu VODY (zima) – prohříváme tělo

Zima je ve znamení elementu vody. Které potraviny jsou v zimě vhodné a které orgány je třeba posilovat? Co tyto orgány podporuje a co je naopak oslabuje?

Agarové kuličky aneb veganský kaviár

Agarové kuličky připomínající kaviár jsou skvělé jako netradiční a velmi efektní ozdoba talíře. Chcete si trošku pohrát a zkusit základ molekulární gastron...

Jahodový želé dezert (bez lepku)

Jahodová varianta na náš oblíbený bezlepkový dezert je velmi osvěžující. Když se podává vychlazený, hravě uspokojí chuť na zmrzlinu. Naše varianta je opět ...

Nóbl pudink

Pudink známe a děláme určitě všichni, ale proč ho neobléknout do hezkého kabátku a neozdobit lahodným krémem. Vánoční příchuť pudinku lze dle sezóny obměni...