Na mlsání
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- vytvořte si svou domácí směs s oříšky a sušeným ovocem
- při pražení slunečnice nebo dýňového semínka na konci přidejte trochu shoyu nebo tamari (umeocta) a promíchejte, vznikne výborná slaná pochoutka
Jen tak přidat
- do polévky, do salátu, na rizoto – můžete použít syrová, namáčená i pražená semínka
- do rostlinného jogurtu a kaší
- do smoothies – pro krémovější chuť si semínka dopředu namočte, pro výraznější oříškovou chuť semínka lehce opražte, hodí se do zeleninových i ovocných smoothie
- do náplní na quiche, do nákypů a zapečených jídel – skvěle se hodí namočené slunečnicové semínko
Semínková mléka
- Na 1 litr mléka budete potřebovat 100 g semínek a 900 ml vody, když použijete vody méně (500 ml), bude mít nápoj smetanovější chuť i konzistenci. Semínka dejte přes noc namočit. Poté vodu slijte, přidejte vodu čerstvou, vše rozmixujte a přeceďte – nejlépe přes plátýnko (prodává ho např. Tescoma), aby nápoj byl jemný.
- Mléko se dá vyrobit ze všech semínek, nejlépe chutná makové, konopné a slunečnicové, první dvě jsou nejbělejší. Připravené mléko vám v lednici vydrží 3–4 dny. Drť, která vám při výrobě nápoje zůstane, použijte do ranních kaší nebo do těsta.
Pomazánky
- rozmixujte semínka (hodí se slunečnicová, dýňová, konopná) s orestovanou zeleninou, s uvařenou luštěninou, můžete přidat spařené vločky, tofu
Sladké krémy
- při výrobě sladkého krému je vhodné kombinovat půl napůl s kešu oříšky (oboje předem namočit) a rozmixovat na hladký krém
- krém oslaďte oblíbeným sirupem, můžete přidat skořici, kakao, karob, kardamon
- nutella
- ořechový krém s dýní
- hodí se na dorty, muffiny, jako sladký dip k ovoci, pudinky
Pečení
- do těsta na chleba, dalamánky, krekry, muffiny, bublaniny, müsli tyčinky, semínkové krekry, sušenky
- můžete použít syrová, namočená i upražená semínka, celá nebo rozmixovaná na mouku
- sušené krekry – 300 g lněných semínek (zlatých i hnědých) přes noc namočte, ráno sceďte, polovinu nechte tak a polovinu rozmixujte, ochuťte shoyu nebo tamari, promíchejte a rozetřete na pečicí papír; sušte v troubě při 50 °C, dokud nebude možné směs z papíru sloupnout; v této fázi hmotu nakrájejte na trojúhelníčky a dosušte v troubě do křupava
Placičky, burgry, sekaná
Pesto
- místo piniových oříšků použijte semínka
- zkuste kombinaci slunečnice a bazalky nebo hladkolisté petrželky a konopného semínka
- medvědí česnek spolu se slunečnicí vytvoří výbornou kombinaci
Nepečené dezerty
- rozmixujte oříšky, semínka a sušené ovoce na hladké těstíčko a vytvarujte kuličky, které můžete obalit v semínkách, kokosu, karobu
Směs na obalování
- k tomu se hodí lněná semínka – rozmixujte je, část z nich můžete smíchat s vodou, ochutit a použít jako těstíčko na obalování, následně vše obalte v rozemletých semínkách
- obalovat můžete cibulové kroužky, tofu, seitan, zeleninu
Len jako náhrada vajec
- lze použít hnědá i zlatá lněná semínka, rozmixujte 10 g semínek a poté je smíchejte se 40 ml vody – odpovídá jednomu vajíčku
- do lívanců, placiček, sekané, knedlíků
Granola
- smíchejte vločky, semínka, sušené ovoce, oříšky, přidejte oblíbený sirup a olej, za občasného promíchání pečte 60 minut při 110 °C
Drobenka
- rozmixujte 50 g slunečnicových nebo jiných semínek (můžete také kombinovat s ořechy), 150 g ovesných vloček, 6 lžic rýžového sirupu a 4 lžíce kokosového oleje
Základ na cheesecake
- kombinujte ovesné vločky, semínka, oříšky, sirup nebo slad, kokosový tuk
Gomasio
- smíchejte 100 g upražených semínek (nejčastěji se používá sezam) a 1 lžičku soli, poté vše rozmixujte, rozemelte nebo rozdrťte v hmoždíři
- gomasio si můžete koupit už připravené ze sezamových a lněných semínek
- používá se k ochucení salátů, polévek, rýže, pomazánek…
Semínková másla
Jak vyrobit máslo:
1. Vložte do mixéru aspoň 200 až 300 g semínek (při menším množství se máslo nemusí povést) a mixujte cca 10 minut, průběžně stírejte hmotu ze stěn.
2. Nejprve vám vznikne nahrubo mleté semínko, potom hmota konzistence mastné mouky a pak, když budete mít pocit, že nic dalšího už se dít nebude, se ze semínka najednou uvolní tuk a hmota se přemění na krém.
- vyrábí se ze syrových nebo opražených semínek (v druhém případě bude máslo mít výraznější oříškovou chuť) ze všech semínek kromě lnu (u černého sezamu a máku je třeba přidat navíc ještě olej, např. dezodorizovaný kokosový nebo sezamový). Můžete ho vyrábět i z namáčených neusušených semínek, ale v tom případě musíte připravené máslo do týdně spotřebovat, máslo ze syrových nebo opražených semínek vydrží bez problémů několik týdnů, vždy jej však skladujte v lednici.
- semínkové máslo můžete mazat na chleba, přidat do snídaňových kaší nebo do těst, potřít jimi lívanečky a palačinky, přimíchat do jogurtů a do smoothies
- máslo můžete ochutit solí, sirupem, medem, karobem, kakaovými boby
- sezamové máslo tahini je výborné na přípravu salátových zálivek
- luštěninových pomazánek i sladkých krémů
Semínkové nápoje
- s granolou, na přípravu kaší, na lívancové nebo palačinkové těsto, na přípravu pudinku, na výrobu zmrzliny, na přípravu krémů
- mléka můžete osladit sirupem, ochutit karobem, kakaem, skořicí, přidat mořskou řasu
Semínkový sýr
- Z konopí, slunečnice nebo dýně si můžete vyrobit čerstvý sýr. Je vhodné semínka smíchat napůl s kešu oříšky, přidejte trochu vody a rozmixujte na hladký krém.
- Můžete jej ochutit bylinkami, lahůdkovým droždím, sušenými rajčaty, kořením (koriandr, pepř, římský kmín), brusinkami…
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář