Kolik gramů je 1 hrnek
Pokud je v receptu uvedena míra 1 hrnek, máme zpravidla na mysli hrnek o objemu 250 ml, není-li uvedeno jinak. Jak převést tuto míru na gramy u jednotlivých surovin?
Sypké suroviny:
Pojďte si dát 14 denní restart. Spravíme trávení a dáme tělo do kupy po svátcích!
Chci lednový restart
- hladká mouka – 170 g
- polohrubá mouka – 190 g
- hrubá mouka – 200 g
- ovesné vločky – 100 g
- mletý mák – 155 g
- strouhanka – 120 g
- škrob kukuřičný nebo bramborový – 120 g
- kakao – 125 g
- mleté ořechy – 120–160 g, záleží na obsahu tuku (mezi nejtěžší patří vlašské nebo para ořechy, mezi lehké lískové oříšky)
Tekuté suroviny:
- voda, mléko – 250 g (= ml)
- olej – 230 g
- rozpuštěné máslo – 240 g
- med, sirup, slad, melasa – 330 g
Šálek
Pokud najdete v receptu uvedenu míru 1 šálek, máme na mysli šálek na kávu o objemu 125 ml. Zde můžete vycházet v údajů pro hrnek, jednomu šálku odpovídá 1/2 hrnku.
Kolika gramům odpovídá 1 polévková lžíce
Protože každá lžíce je trochu jiná, je tato míra poněkud variabilní. Polévkovou lžící v našem přehledu je myšlena lžíce o objemu 15 ml, u sypkých surovin se pak rozlišuje lžíce rovná (maximálně lehce do kopečku) a vrchovatá. V přehledu najdete jako první údaj pro lžíci rovnou (RL) a druhý je pak údaj pro lžíci vrchovatou (VL). U tekutin uvádíme údaj pochopitelně jen jeden, u hustých tekutin, jako je např. slad, kde je možné nabrat lžíci i vrchovatou, je myšlena lžíce rovná.
Sypké suroviny:
- hladká mouka – RL 10 g / VL 20 g
- polohrubá mouka – RL 10 g / VL 18 g
- hrubá mouka – RL 12 g / VL 17 g
- ovesné vločky – RL 5 g / VL 7 g
- strouhanka – RL 10 g / VL 15 g
- škrob – RL 11 g / VL 16 g
- kakao – RL 11 g / VL 16 g
- sůl a mleté koření – RL 20 g / VL 25–30 g
Tekuté suroviny:
- voda, mléko, citrónová šťáva – 15 g (= ml)
- olej – 11 g
- rozpuštěné máslo – 15 g
- med, sirup, slad, melasa – 35 g
Kávová lžička
Stejně jako u polévkové lžíce, i kávové lžičky jsou různé. Převod je spočítán pro kávovou lžičku o objemu 5 ml a opět uvádíme míry pro rovnou (RL) a vrchovatou lžičku VL).
Sypké suroviny:
- hladká mouka – RL 6 g / VL 8 g
- polohrubá mouka – RL 6 g / VL 7 g
- hrubá mouka – RL 6 g / VL 7 g
- škrob – RL 7 g / VL 10 g
- kakao – RL 7 g / VL 10 g
- prášek do pečiva – RL 5 g / VL 9 g
- mletá káva – RL 4 g / VL 7 g
- sůl a mleté koření – RL 5 g / VL 8–10 g
Tekuté suroviny:
- voda, mléko, citrónová šťáva – 5 g (= ml)
- olej – 5 g
- rozpuštěné máslo – 5 g
- tuhé máslo – 8 g
Hlavně žádnou vědu
Aby se dílo zdařilo, chce to hlavně klidnou kuchařku. Jak se budete bát, že se vám jídlo nepovede, hádejte, co se stane? Nepovede se. U běžných jídel o nějaký ten gram nejde a při pečení stejně hraje roli, jak saje vaše mouka a peče vaše trouba. Ve vaření a pečení je tedy řada proměnných a sebelepší recept se tu někdy setká s kritikou, přestože desítky lidí si ho chválí. Takže to moc neprožívejte, naučte se těsto nebo pokrm doladit podle potřeby bez ohledu na to, co recept předepisuje. Ten berte jako odrazový můstek pro vlastní tvoření. Sladíme a solíme si také podle chuti, že?
“Já vařím a peču velmi intuitivně, všechno dávám od oka a většinou to dobře dopadne. Pak to musím udělat znovu a změřit a zvážit, když z toho chci recept na Jíme Jinak,” dodává Eva Cikrytová, autorka projektu Jíme Jinak.
Tak se pusťte do vaření a ochutnejte naše zdravé recepty. Zkuste třeba zdravý dezert nebo recepty na rychlé a zdravé obědy.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Začínám a pořád nevím, jak do toho. Nakoupila jsem si základní suroviny a teď pořád jen koukám do receptů a jde mi z toho hlava kolem.
prosím marně hledám kde si tohoto pomocníka vytisknout……