Péče o střevo
Naprostým základem je zdravé střevo s dobrou mikroflórou. Právě střevo je místo, kde začíná imunita. Nacházejí se v něm lymfocyty, které bojují s nepřátelskými viry a bakteriemi způsobující nemoci. Péče o střevo spočívá v kvalitní a vhodné stravě – přirozené a celistvé. Vyhněte se všem polotovarům, zpracovaným potravinám, bílé mouce, cukru atp.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Vyhněte se také stresu a negativním emocím. Jasně, že každý den není růžový. Jedna věc ale je, co se stalo a úplně jiná věc je, pro jakou emocionální reakci se rozhodneme. Vyhněte se stresu a naučte se jak zvládat stres a jak zlepšit dech.
Detoxikace
Po všech těch zmrzlinách, sladkostech, ovoci, oslavách, grilovačkách, přejídání a pozdních večeřích, které v létě proběhly, je třeba organismus očistit a zbavit toxinů pomocí očistné stravy (jak na detox). Organismus, který obsahuje méně toxinů, má více energie na případný boj s infekcemi a my jsme nejen odolní proti nemocem, ale máme i lepší náladu.
Menu na odolnost
Na silnou imunitu má největší vliv vitamín C. Pomáhá tvořit protilátky, které jsou důležité v boji s nemocemi. Proto nezapomeňme jíst naše tradiční kvašené zelí nebo si vyrobme domácí pickles či kimchi, které je přírodním lékem na chřipku. Dalším důležitým vitamínem je vitamín A, který je zodpovědný za ochranu sliznice a dýchacího systému. Nachází se například v podzimní zelenině jako je dýně, mrkev, batát a kapusta. Nezapomeňme také na cibuli a česnek, mají antivirové schopnosti a působí jako přírodní antibiotika.
Tekutiny
Tekutiny jsou velmi důležité nejen pro hydrataci a očistu těla. Nejlepší volbou je čistá voda a čaje (např. bancha a kukicha). Do jídelníčku zařaďte pravidelně také polévky. Ráno se hodí zahřívací lehké zeleninové miso polévky. Na oběd mohou být polévky na tuku doplněné o luštěninu. Polévky jsou nejen zdravé, ale také výživné, syté, zahřívají a doplňují tekutiny.
Zahřejte se jídlem
Podzim je často deštivý a sychravý. Tomu je třeba přizpůsobit i jídelníček a přidat více zahřívajících potravin. Kromě ranních a obědových polévek, které nás zahřejí (např. některou ze 3 nejoblíbenějších světových podzimních polévek), přidejme do stravy zahřívací koření jako je zázvor, skořice, hřebíček, chilli, vanilka, anýz, pepř. Na podzim vaříme více hutná, těžší a výživnější jídla jako jsou luštěninové a zeleninové guláše, krémové polévky, omáčky, dušené zelí (z hlávkového zelí, kedlubny, řepy nebo cukety), hutná rizota, pečená jídla (např. pečenou zeleninu), pomazánky (4 vymazlené pomazánky z podzimní úrody) – to vše ze sezónních darů přírody.
Přidejte pohyb
Pohyb posiluje a pomáhá tělu zbavit se toxinů. Každý z nás si může najít to, co ho baví. Může to být cyklistika, plavání, procházky, běh, tanec nebo jóga. Zkuste zařadit rozcvičku pro pružné a sexy tělo. Nezapomínejme také na dostatečný odpočinek – může to být sauna, masáž, pobyt ve vířivce, čtení atp. Relaxace zlepšuje náladu, spánek a organismu pomůže s regenerací.
Nevíte, jak na podzimní stravu a detox?
Otevřeli jsme přihlášky do programu Podzimní detox, kde společně očistíme naše tělo, vyživíme ho a posílíme naši imunitu. Díky tomu budeme na podzim i v zimě zdraví a spokojení. Zaměříme se nejen na úklid v našem těle, ale také na úklid v našich domácnostech a připravíme se na Vánoce. Vše s klidem, pohodou, hravě a zdravě. Chceš jít do toho s námi?
Chci dopřát tělu podzimní detox
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Dobrý den, máme holčičku (1,5 r) a teď leží s horečkami, zánětem středního ouška a zvětšenými mandlemi (nosní i krční). Jsem z toho tak nějak nešťastná, protože od začátku se snažím dbát na stravu (hlavně dle knihy “Radost ze zdravých děti”) a já sama se stravuji často dle zásad Jimejinak (k tomu teda 20 let vegetariánka, posledních 7 veganka a teď už asi 3 roky s minimem klasického cukru). Dcera ale postupně odmítala kousky zeleniny, až jsem se vrátila ke kašovité stravě. Aktuálně nechce jíst nic (vařím aspoň kuzu) a dostala teda ATB, které už nemám odvahu nepodávat. Ve svém věku má podle paní doktorky nízkou váhu a malou výšku (další stres pro mě, protože teď ještě zhubla – před onemocněním měla 8,8kg a 75cm). Je něco, co byste mi prosím poradila, co bych mohla třeba zkusit dělat jinak?
Moc děkuji
Lenka
Dobrý den,
synovi (2r) na alergu zjistili sníženou bun.imunitu a dr chce nasadit Imunor. Alergie na mleko je negativni. Od narozeni mel co 3tydny rymu, po uprave stravy (bez mleka, malo ovoce, bez cukru, vyvar koikouku, lepek ano v podobe chleba) 5 mesicu rymu nemel, po mlecne expozici mesicni kvuli alergo vysetreni se mam to rozhodilo a jiz 4.tydnem je zahleneny :( Syna kojim a take nejim mlecne. Mate zkusenosti s Imunorem? Je na miste ho brat, nebo se s tim mohu “poprat” diky jeste lepsimu jidelnicku? Jak dobre ty vysledky interpretovat u rodiny? Mozna nabydou dojmu, ze za rymy muze ta snizena bun.imunita a ze mleko s tim nema nic spolecneho. Mam problem s okolim, ktere nechce prijimat moznost toho, ze by ml.vyrobky mohly cloveku skodit.