Pomůže pití studených nápojů?
Bohužel pitím studených nápojů se vnitřně neochladíme. Naopak, tělo opět musí uvolnit další energii na ohřátí studeného nápoje a tím uvolněním vzniká opět další teplo, které ohřeje organismus a my jsme v začarovaném kruhu. Všimněte si, že v zemích, kde mají trvale velké horko, pijí často teplý slabý čaj.
Proto je mnohem lepší volit potraviny, které nás ochladí vnitřně.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- V tropických dnech si pochutnejte na čerstvých zeleninových salátech nebo salátech kombinovaných (část vařená, část syrová).
- Pokrmy si vařte z těstovin, kukuřice či polenty, výborný je také bulgur a kuskus.
- Jako bílkovinu použijte tofu, které má ochlazující účinky.
- Způsoby vaření volíme takové, které příliš nezatíží naše trávení – vaření ve vodě, v páře, blanšírování, nishime, rychlé restování… Tak dodáme tělu potřebnou energii, aniž bychom přetížili trávení.
- Pokud vaříme polévky, děláme je bez tuku a jen velmi lehké, řídké, ideálně ze sladké zeleniny. Misa dáváme jen trošku, naopak přidáme hodně zelených natí, petrželky, pažitky, bazalky a dalších zelených zelenin a bylinek
- Ovoce, které právě dozrává je na ochlazení těla jako svačinka ideální. Určitě vám nedoporučujeme jíst ho na kila, ale miska jahod, třešní, malin, nebo borůvek vás příjemně osvěží a zavodní. Meloun je také výborná letní potravina. Ovoce doporučujeme jíst mezi jídly, nejlépe na lačno, aby nám ve střevech nekvasilo.
Co jíst v létě? Tipy na jídla a svačinky
– 13 rychlých a zdravých svačin, které si vzít k vodě
– 10 FIT receptů, kterými se zchladíte
– Osvěžte se zdravě: 7 receptů na zmrzliny bez cukru i pro malé děti
– Jak na vedra a na zdravější zmrzlinu?
– Zmrzlina – jíst či nejíst a jaké dát přednost
– 6 receptů na ochlazující drinky bez cukru + 1 praktický tip navíc
Nezapomínejte na mořské řasy
V tropických vedrech ztrácí organismus pocením také větší množství minerálů, proto nezapomínáme ani na mořské řasy. Ideální je vývar z Kombu, nebo řasa Wakame v jakékoliv podobě. Wakame upravuje krevní tlak, proto se hodí právě v tropických dnech. Stačí ji jen namočit a pak přidat na závěr nastříhanou do salátu, nebo na obilovinu.
Skvělá svačinka, nebo i lehká večeře je sushi rolka, kam můžeme kromě rýže přidat i čerstvou okurku, mrkev, kedluben, nebo kvašenou zeleninu, řasa Nori nám opět dodá potřebné minerály, které ztrácíme pocením.
Jaký dodržovat pitný režim?
V době tropického horka si musíme hlídat i to, kolik toho toho vypijeme. Je dobré si přidat si do vlažné vody pár kapek jablečného octa nebo citrónu, nebo si udělat některý z těchto ochlazujících drinků. Pokud pijeme čaj Bancha, uděláme si ho slabší a pijeme ho vychladlý. Hodí se i nepražená forma. K pití se výjimečně hodí i slabý zelený čaj, který má také ochlazující účinky.
Melounová očistná kůra
Pro ty, kteří v horku nemají skoro hlad je dobré využít horkých dnů k očistné kúře a udělat si třeba melounový den. Celý den se jí podle chuti jen meloun. Můžete ho sníst kolik chcete. Nejen, že si pochutnáte na osvěžující potravině, která vás příjemně ochladí a zavodní, ale ulevíte i svému trávení a pročistíte si ledviny.
Ukázkový jídelníček v tropických dnech
Na lačno
- sklenice vlažné vody s citronovou šťávou nebo s jablečným octem
Snídaně
- lehká miso polévka z kedlubny a květáku s petrželkou
- kaše z kukuřičné krupice/polenty (nebo rýžovo – kukuřičná kaše) s rozdušeným letním zelím, lžící kvašené zeleniny a pár kolečky okurky
Oběd
- zeleninový vývar s brokolicí, jarní cibulkou a ředkvičkou
- kuskusový, bulgurový nebo těstovinový salát (na trošce oleje orestujeme cibuli, cuketu a strouhanou mrkev, smícháme s uvařeným kuskusem, nebo bulgurem, ochutíme umeoctem, troškou hořčice a sójovou omáčkou.) Posypeme strouhaným uzeným tofu. Servírujeme na listech ledového nebo jiného salátu nebo si uděláme osvěžující salát ze syrové zeleniny
Svačina
- miska čerstvého ovoce nebo kus melounu
- salát z jablka a mrkve s citronovou šťávou
Večeře
- sushi rolka (řasa Nori, plátek tofu, plátek okurky, kedlubny, kvašená zelenina) kdo má rád pikantnější, přidá si trošku hořčice nebo Wasabi
- kombinovaný salát ze syrové a čerstvé zeleniny (lehce povařené, nebo blanšírované letní zelí a mrkev, smíchané se syrovou ředkvičkou, nastrouhanou okurkou a čínským zelím)
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
chtela bych se optat, v clanku se uvadi jako priklad svaciny salat mrkev s jablkem. V tomto pripade nevadi, ze se kombinuje zelenina s ovocem? A jeste dotaz na ovoce, doporucujete uzivat nejlepe na lacno. Pokud bych si ho ale dala hned rano tak mi to pak pripada divna kombinace, aby napr. po pul hodine nasledovala miso polevka nebo napr. kase. Nebo se na lacno spis mysli konzumovat s urcitym odstupem od jidla? Ja osobne mam po ranu bohuzel stale spis chut na sladke takze si sice delam obilne kase z rostl. mleka a bud prisypu vlocky nebo kasi Nominal a pridam ruzna seminka. Sice to asi tak neni idealni, ale zatim jsem nemela tu vuli prejit na slane snidane.:/ Pak asi hodinu po kasi si teprve davam ovoce.
tak já jsem dnes ráno běžela pro meloun. Měla jsem na něj hroznou chuť a k dnešním tropickým teplotám bude příjemné ochlazení a pročištění. Otevřu raní počtení na JJ a meloun povolen, to jste mi udělali radost. Případné zbytky cukru vyběhám večer na orbitreku :-).