Domů > Nepřehlédněte

4 tipy, jak si naplno užít podzim

sezóna podzim

Máme tu podzim. Hojnost ovoce a zeleniny, kouzlo vínové a zlatavé barvy, šustící listí lákající k procházkám a pochmurné počasí. Jak si ho užít a naplno využít všech jedlých podzimních pokladů? Máme pro vás 4 tipy!

Zahřejte se

Podzimní rána bývají chladnější, pochmurná a sychravá. Proto je dobré se už ráno zahřát teplou snídaní. Vyhněme se studeným pokrmům z lednice (jogurt nebo mléko s cereáliemi) nebo pečivu. Upřednostněme teplou kaši nebo polévku zkombinovanou s podzimními poklady přírody (dýně, batáty, zelí, řepa, cuketa, mrkev aj.) a zahřívajícím kořením (skořice, zázvor, hřebíček aj.). Odpoledne si můžeme na svačinku udělat kompot z podušených jablíček, hrušek a švestek a koření.

Dopřejte si přírodní léky

Podzimní úroda nabízí spoustu přírodních léků pro podporu imunity.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
  • Česnek a cibule fungují jako antibiotika – bojují proti bakteriím, infekcím a virům.
  • Hrušky posilují imunitní systém, pozitivně ovlivňují náladu a pocity pohody, vařené a pečené se používají proti kašli a záduchu, odvar ze sušených hrušek proti průjmům.
  • Jablka čistí organismus, pomáhají v boji s chřipkou, nachlazením, kašlem či horečkou.
  • Švestky zase chrání a regulují funkci střev.
  • Dýně a cukety mají antibakteriální účinky a pomáhají pečovat o imunitu organismu.
  • Dýňová semínka zmírňují deprese a migrény.

Připravte se na zimu

Konec léta a podzim nám přináší hojnou úrodu. Využijme toho a připravme se na zimu.

  • Z ovoce udělejme marmelády, džemy a povidla nebo ho zavařme (např. kompot nebo přesnídávky).
  • Pokud máme sušičku (nebo i topení), můžeme si udělat na zimu křížaly z jablek, hrušek, usušit švestky nebo udělat ovocnou kůži (super dětem na svačinku nebo dobře poslouží i jako rychlá RAW palačinka).
  • Taktéž můžeme usušit kořenovou zeleninu a vyrobit si domácí polévkové koření.
  • Zeleninu naložte jako pickles, díky kterému získáte spoustu vitamínu C. To se bude hodit, až začne sezóna chřipek. Mrkněte ještě na další tipy, jak zpracovat nadúrodu.

Využijte podzimní úrodu

Na podzim je všude plno dýní, cuket, zelí, řepy, z ovoce zase jablek, švestek, hroznů a hrušek a v lese rostou houby. Pojďme využít tuto úrodu.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

36 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Zaneta.R
25. 9. 2019

Děkuji za krásný souhrn s odkazy.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Zosui – mléčná polévka bez laktózy

Zosui je japonská rýžová polévka, která zahřeje a potěší svou jemnou chutí. Je ideální pro chladnější dny nebo chvíle, kdy chcete lehké, zdravé jídlo, kter...

Nakládaná cuketa – kvašáky

Cuketové kvašáky nám moc chutnají. Vlastně sotva poznáme rozdíl od okurkových. Naučila nás je kamarádka Jitka, a protože máme vždycky víc cuket než okurek,...
23
8

Pikantní kvašené cuketové řezy

Křehké a lahodné rychle naložené cukety. Alternativa kvašených okurek, která se skvěle hodí ke každému jídlu jako bohatý zdroj enzymů, vitamínů a minerálů ...
37
7

Kašel, rýma a chřipka: Proč je máme?

Na podzim jsou citlivé plíce a tlusté střevo. Pokud je nemáme v pořádku, pocítíme to na průduškách. Hrozí kašel, rýma a chřipka. Na vině obvykle není stude...
112
2

Jak zužitkovat hlávkové zelí – 12 super tipů na pokrmy ze zelí

Hlávkové zelí je velmi stará zelenina plná vitamínu C a vlákniny. Jedly ho už budovatelé Velké čínské zdi, aby měli výdrž a energii a evropským mořeplavcům...

Uvařte si zdravé houbové menu za babku

Přinesli jste si košík hub z lesa a přemýšlíte, jaké dobroty z nich vykouzlit? Vyberte si některý z těchto receptů a uvařte z nich toto skvělé houbové menu...