Do lednice nebo do spíže?
- Zelenina vyžaduje teplotu pro skladování okolo 2 – 8 °C. Ideální pro skladování je chladný a vzdušný sklep s dostatečnou vlhkostí. V domácnostech bez sklepa je ideální lednice.
- Zelenina se v lednici umísťuje do k tomu určených spodních šuplíků.
- Do lednice umisťujeme všechny druhy, kromě zeleniny, která tam vyloženě nepatří: rajčata, okurky, lilky, papriky, zázvor, dýně (ty uchovávejte v pokojové teplotě), cibule, česnek (ty milují tmu, je dobré je umístit do papírové tašky nebo bavlněného pytlíku), cukety a batáty se hodí spíše do sklepa nebo spíže.
- Brambory běžně nepoužíváme, ale pokud si pěstujete vlastní, tak je skladujte ve tmě a v chladu ve sklepě, abyste zabránili tvorbě jedovatých klíčků.
- Rozkrojenou zeleninu však do lednice je umístíme, nejlépe zavřenou do skleněné misky, vakuové nádobky apod., aby neokorávala a déle vydržela.
- Nezralá avokáda do lednice také nepatří.
- Ani melouny, které vnímáme spíše jako ovoce, nepatří do lednice, dokud nejsou nakrojené.
- Z ovoce do lednice nepatří citrusy, banány, mango, ananas (pokud jsou již nakrájené, tak ano).
- Zbytečné je také dávat do lednice jablka a hrušky. Těm svědčí mísa v kuchyni.
Aby dlouho vydržela
Je vhodné dodržovat několik principů, které zelenině v lednici prodlouží životnost (přečtěte si také Těmto potravinám lednice škodí. Skladujete je správně?). Každý druh zeleniny je tvořen jinými typy tkání, proto vydrží jinou dobu a je třeba jim přizpůsobit dobu skladování – např. kapusta, čínské zelí, hlávkové zelí vydrží kolem dvou týdnů, kadeřávek pět až deset dnů a růžičková kapusta tři až čtyři dny.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- Před samotným skladováním zeleninu vybalíme z plastových obalů, přebereme, oddělíme poškozené plody, ale neomýváme (omýváme zásadně až před přímou konzumací, jinak ztratí přirozenou ochranu proti plísním a hnilobě), maximálně otřeme suchým hadříkem.
- Choulostivé listové druhy zeleniny a bylinek (např. kadeřávek, petrželka aj.) zabalíme do vlhké utěrky, aby nezvadly, anebo konce ponoříme do sklenice s vodou (takto je můžeme skladovat i mimo lednici).
- Ovoce a zelenina milují sucho. Umístíme je proto do lednice do nádoby nebo zásuvky vyložené kuchyňskými papírovými utěrkami, které absorbují přebytečnou vlhkost.
- Brokolice vydrží déle, když překryjeme její svrchní část vlhkou utěrkou a dáme ji stonkem do sklenice s vody.
- Hlávkový salát déle vydrží, když jej posadíme do misky s vodou. Hlavou do vody a řezem nahoru. Pokud má ještě kořínky, tak naopak – kořínky ponořit do vody.
- Ředkvičky vydrží déle čerstvé, když se jim uřežou listy a ponoří se kořínkem do vody.
- Květák zabalíme celý do vlhké utěrky nebo do potravinové fólie s několika dírkami.
- Zeleninu skladujeme ve spodní zásuvce určené na zeleninu. Plody si v ní uchovají plnou chuť a vůni.
- Zeleninu neskladujeme s ovocem (ovoce uvolňuje ethylen, který zkracuje životnost a způsobuje rychlejší dozrávání).
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Nevím jak skladovat zeleninu. Nemám sklep, ani mrazák a lednici jen malou. Abych nemusel tak často nakupovat alespoň to základní – kořenovou zeleninu, tak jsem si koupil do zásoby a dal to na jediné místo kde jsem myslel že by to šlo. Do takové komory v chodbě. Je tam tma a nejchladněji v domě. Ale po dvou týdnech je to plesnivé. Docela jsem z toho mrzutý. Nechce se mě úplně kupovat mrazák, ale nevím jsou-li jaké jiné možnosti ?
Sklep tu ani postavit nejde – vysoká spodní voda. Vykopu metr a voda. Má to sice výhodu, že mám na zahradě studnu na vodu na zalévání, která má hloubku tři metry a i v loňském suchu tam bylo pořád dva metry vody. Ale pod zem se tu nepostaví nic, nebo jen velmi nákladně. Tím i odpadá možnost krechtů …
Nechce se mě úplně používat mražené potraviny ve větší míře a utrácet za další spotřebič elektřiny, ale nevím co jiného vymyslet ?
A to ještě neřeším jak uchovám zeleninu, kterou letos pěstuji v mnohem větším množství :-)
Hodně jsem si zvykl na komfort, že kdykoliv zajdu do supermarketu a koupím cokoliv. Ale to teď jednak není vhodně a ani už se mě to moc nechce dělat. Navíc se snažím kupovat zeleninu která necestovala půl planety a taková taky není k dispozici na lusknutí. Tak co ale s tím ? Mě to pořád vrací k “nechtěnému” mrazáku ….
Nebo ještě si to zavařovat, ale sterilovaná zelenina je asi pro tělo stejně kyselotvorná jako ta delší dobu uvařená ?
A jak skladovat kořenovou zeleninu s natí? Je vhodné nať ustříhnout a dát do sklenice s vodou mimo lednici a nebo celou zeleninu i s natí zabalit do vlhké utěrky a dát do spodního šuplíku v lednici?