Pečivo potřebuje schovat
Pokud necháte pečivo jen tak ležet na kuchyňské lince, rychle vám oschne a ztvrdne. A to i žitné pečivo nebo pečivo s větším podílem žita, které je v porovnání s běžným bílým pečivem chutnější déle. Je to tím, že pečivo na vzduchu začne vysychat a škrob v něm obsažený mění strukturu. Po pár dnech si koledujete o vylomení zubu.
Ale ne do igelitu nebo mikrotenu
Pokud pečivo uzavřeme v nádobách které nedýchají vůbec nebo je dáme do igelitových či mikrotenových sáčků, hrozí jednak zgumovatění pečiva, ale hlavní nebezpečí je plíseň, která tam snadno vznikne. Pečivo totiž uvolňuje vlhkost podobně jako když se člověk potí. A když tato vlhkost nemůže ven, nemůže usychat a drží se uvnitř, plíseň rozjede svojí nebezpečnou hru na množení. Mnozí stoupenci zdravé výživy považují skladování i samotné odnášení pečiva v sáčku domů za naprosto rizikové a zdraví škodlivé. Plastové krabičky, sáčky apod. tedy na pečivo nejsou dobré. A pokud přeci jen chceme skladovat pečivo v nějaké nádobě, tak musí mít otvory.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Do tmy, do chladu a do něčeho co dýchá
Tak by se daly popsat ideální podmínky pro skladování pečiva. Máte-li spíž, dejte pečivo do utěrky nebo plátýnka a šup tam s ním. Nejlépe ještě v proutěném košíku. Další variantou jsou chlebníky. Ideální pak jsou dřevěné.
Plátěné sáčky jsou nejlepší
A vůbec nejpohodlnější je pořídit si plátěné sáčky. Můžete na ně využít odložené povlečení, prostěradla, utěrky apod. nebo můžete koupit nějaký hezký přírodní materiál (bavlna, len) s vybraným vzorem.
Sáčky jsou veskrze praktické. Pečivo v nich můžete koupit, pokud nevyrábíte vlastní, a doma rovnou takto skladovat. Pečivu bude dobře, déle vám vydrží čerstvé a vy jste opět udělali něco nejen pro sebe, ale i pro planetu.
PS: Tenhle Jitčin doma šitý sáček má uvnitř bílé plátno, zvenku hezký motiv a navíc našitou ozdobu. A velmi prakticky je na zdrhovací šňůrku, takže chléb je relativně uzavřen, ale rychle se k němu dostanete.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Díky JJ jsem se odhodlala či spíše odvážila vyrobit si kvásek ( podle knihy Sandora Katze- kde mne oslovil tím, že z toho nemám dělat vědu a prostě začít 😃). Peču ten s dýní a je fantastický, ovšem ani utěrka či plátýnko nebránilo okorávání a tak jsem zkusila voskované včelím voskem a je to úžasné, přesně podle mých představ, chleba je na řezu čerstvý. Chystám se na výrobu voskovaného plátna podle vás 😉, to budou dárečky 🤗.
Chleba v utěrce a sáčku je ok, dále pak množství, které chceme aktuálně jíst nebo vzít na svačinu, dám přes noc k uvařenému obilí – stačí i ráno, jestli vařím čerstvé na kaši. Nesmí být mokrá poklička, přikrývám utěrkou:)