Suché druhy cukroví nepatří do dóz a do lednice
Pokud jste se řídili dle našeho plánu zdravého vánočního pečení, tak již máte napečeny perníčky a “suché” druhy cukroví (zázvorky, rohlíčky, pracny, kokosky a sušenky), které potřebují změknout a zvláčnět. K tomu přispívá vyšší vzdušná vlhkost, jež docílíte umístěním cukroví do papírové krabice. Plechové a plastové dózy a krabičky jsou pro uchování těchto druhů cukroví zcela nevhodné. Ideálním místem pro uskladnění krabice se “suchými” druhy cukroví je balkón nebo chladná spíž. Nevhodná je lednice, kde perníčky a další druhy nemají šanci změknout.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Stihne cukroví změknout?
Napekli jste “suché” druhy cukroví později a bojíte se, že nestihnou změknout? Přidejte k nim krajíc chleba nebo rozkrojené jablko, které pustí vlhkost (ale nesmí se cukroví dotýkat). Jablko i chléb kontrolujte a případně vyměňte za čerstvý kus.
Na balkoně dávejte pozor na počasí
Pokud cukroví skladujete na balkoně, sledujte počasí. Je-li tepleji a deštivo nebo naopak mráz a pak oteplení, cukroví se může “rozblemcnout“. Pokud víte, že bude tepleji nebo mráz, přemístěte cukroví do chladnější místnosti v domě (spíž).
Sušenkám pořiďte dózu
Cukroví, které má křupat jako jsou např. sušenky, uchovávejte v plechové nebo plastové dóze v pokojové teplotě, aby nezvlhly a nezměkly.
Nepečené cukroví má nejraději lednici
RAW a nepečené druhy cukroví včetně krémů a náplní připravujte až těsně před Vánoci, protože se rychle kazí. Rolády a ovocné salámky uchovávejte zabalené v lednici a krájejte až před podáváním. Lednice také svědčí vosím hnízdům a marokánkům, a také druhům přelitým čokoládovou polevou (čokoláda by mohla působením mrazu zšednout). Je vhodné je ale vždy před podáváním alespoň hodinu nechat povolit, aby nebyly příliš tuhé. Všechno cukroví v lednici by mělo být uzavřeno do plastových krabiček, aby nenasáklo ostatní pachy.
Vánoční video speciál – zaručené recepty
Nemáte zkušenosti a potřebujete to vidět? Naše oblíbené recepty jsme natočili jako video recepty. V online programu Zdravé dezerty najdete kromě oblíbených dezertů také vánoční speciál. Čekají v něm na vás těsta, se kterými se dobře pracuje (formičky se nemusí vymazávat, cukroví se z nich krásně vyklápí) a ke zdravému cukroví samozřejmě také zdravé krémy. Přístup do tohoto programu je časově neomezený, přidejte se k nám a mlsejte s námi zdravě.
Všechny vánoční video recepty najdete v našem kurzu Zdravé dezerty. Celkem už vás tam čeká chutných 36 videoreceptů na špičkové delikatesy. Kromě dortíků, řezů a jiných laskomin také sušenky, včetně bezlepkových, kterými můžete svůj repertoár vánočního cukroví ještě rozšířit.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
A ako mam teda skladovať medovníčky, v papierovej krabici a v komore alebo na balkóne? Nie v plechovej nádobe? Tak ako linecké?