Jak správně uvařit rýžové nudle
Rýžové nudle můžeme připravovat dvěma způsoby:
- buď je krátce vařit,
- anebo jen namočit.
Jak namáčet nudle?
Nasypeme je do misky, zalijeme vřelou vodou z varné konvice a zaklopíme talířkem na 7-20 minut (kontrolujeme ochutnáním).
Co takhle recept na štíhlejší já? Dárkový poukaz na kurzy zdravého vaření - jediný dárek, po kterém váha jde dolů a nálada nahoru!
Prohlédnout
- Pokud chceme nudle ještě tepelně upravovat s pokrmem (polévka, stir-fry, smažené nudle aj.), namočíme je do vlažné vody.
- Pokud je již nebudeme tepelně upravovat s pokrmem, ale ihned je nandáme na talíř, anebo smícháme mimo tepelný zdroj (trouba, sporák), zalijeme je horkou vodou.
Jak vařit nudle?
- Do velkého hrnce (nudle potřebují dostatek prostoru) nalijeme dostatečné množství vody (na 100 g těstoviny cca 1 l vody).
- Jakmile voda začne vařit, osolíme ji, přidáme kapku oleje a vsypeme nudle.
- Hrnec přikryjeme pokličkou, aby přišly co nejrychleji opět k varu.
- Jakmile vřou, pokličku dáme pryč, promícháme je a ztlumíme plamen.
- Za občasného promíchání vaříme po dobu uvedenou na obalu daných nudlí (ochutnáme, jestli jsou již hotové).
- Scedíme přes síto a propláchneme studenou vodou (zastaví se proces vaření a nudle už nebudou měknout).
- Přidáme k nim trochu olivového oleje, aby se neslepily.
Jak dlouho rýžové nudle vařit?
To záleží, na jejich druhu, resp. tloušťce:
– nudle 1 mm – Vařit 3 minuty, nebo jen namočit do horké vody po dobu cca 7-10 minut.
– nudle 3 mm – Vařit 3-4 minuty (můžete hrnec odstavit a nechat je ještě pár minut “dojít” bez vaření), nebo jen namočit do horké vody po dobu cca 10 minut.
– nudle 7 mm – Vařit 4-5 minut, nebo jen namočit do horké vody po dobu cca 10-15 minut.
Jak správně vařit těstoviny
- Do velkého hrnce (těstoviny potřebují dostatek prostoru) nalijeme dostatečné množství vody (na 100 g těstoviny cca 1 l vody).
- Jakmile voda začne vařit, osolíme ji a vsypeme těstoviny.
- Hrnec přikryjeme pokličkou, aby přišly co nejrychleji opět k varu.
- Jakmile vřou, pokličku dáme pryč, promícháme je a ztlumíme plamen.
- Za občasného promíchání vaříme po dobu uvedenou na obalu daných těstovin (ochutnáme, jestli jsou již hotové).
- Scedíme přes síto a propláchneme studenou vodou (zastaví se proces vaření a těstoviny už nebudou měknout).
- Přidáme k nim trochu olivového oleje, aby se neslepily.
Jak dlouho těstoviny vařit?
– Délku vaření těstovin přizpůsobte informacím na obalu. Pokud je uvedena doba přípravy 9–11 minut, budou po 9 minutách vaření těstoviny “al dente” (“na skus”). Čím bude doba vaření delší, tím budou měkčí.
– Pokud teprve dokončujeme omáčku nebo zeleninu, se kterou chceme těstoviny podávat, můžeme těstoviny slít o minutku dřív (nebo al dente) a není třeba je proplachovat studenou vodou, protože ještě “dojdou”.
Tip: Pokud vaříme bezlepkové těstoviny, je vhodné dát ještě více vody a kapku oleje již při vaření, aby se neslepily. Slíváme je dříve, než jsou hotové (tj. “al dente”) a neproplachujeme je studenou vodou, ale necháme je v sítku ještě dojít spolu s kapkou oleje.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář