- 2 hrnky mandlí (cca 300 g)
Jak připravit mandlové máslo
- V Nutramilku: mandle nasypeme do přístroje, stiskneme tlačítko “butter” a nastavíme na 16 minut (pro opražené mandle stačí i 6 minut). Zmáčkneme start. Jakmile je máslo hotové, můžeme přemístit do skleničky, anebo ještě přidat 1-2 minuty pro krémovitější konzistenci.
- Ve Vitamixu (blender): mandle nasypeme do blenderu a mixujeme. Během mixování děláme pauzy, aby se blender nepřehřál a pomáháme si šťouchadlem. Nejdříve se ořechy nasekají na hrubé kousky, poté na jemný prášek, dále vzniknou vlhčí hrudky (můžeme přidat olej) a nakonec hustá pasta a naposledy začne hmota řídnout a vznikne jemné máslo.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Nutramilk je speciální přístroj na výrobu ořechových másel a mlék (Klubáci ho mají se slevou 20 % a registrovaní uživatelé JJ se slevou 10 %). Do 5 minut vyrobí z jakýchkoliv oříšků krémové máslo.
- Pokud děláme máslo v blenderu, je vhodné přidat i lžíci oleje, aby bylo máslo hezky krémové a dobře se mixovalo. Doporučujeme mandlový nebo kokosový.
- Mandlové máslo bude mít výraznější chuť, když mandle předem opražíme. Nejlépe v troubě na 180°C cca 8-10 minut (kontrolujeme, abychom je nespálili).
- Máslo uchováváme ve skleničce nejlépe v lednici. Spotřebujeme ideálně do měsíce.
- Mandlové máslo se hodí k dochucení kaší, dezertů, stir-fry, dušené zeleniny, krémů, polévek, těstovin aj.
Obměna
- Stejně můžeme udělat i máslo z jiných ořechů a semínek.
- Ořechy můžete i kombinovat. Například mandle a kešu atp. Poměry jednotlivých ořechů závisí na vašich preferencích. Postupujte dle postupu výše, jen dejte společně do přístroje oba druhy ořechů (můžete je předem opražit).
- K máslu můžeme přidat i různá ochucovadla – špetku soli, perníkové koření, skořici, pro sladké máslo i trošku obilného nebo javorového sirupu, pro nutellovou pomazánku sladidlo a kakao nebo karob (případně i vanilku). Tyto ingredience můžeme do hotového másla zamíchat, ale lepší je ho promíchat pomocí mixéru.
- Přimíchejte 2 hrsti nasekaných mandlí a vznikne křupavé “crunchy” máslo.
Děti
- Ořechová másla jsou vhodná pro děti od 2 let.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Máslo jde udělat i v kvalitním mixéru – používám starší 800W Philips HR2096.
Máslo dělám z 500g opečených (na 180° cca 5-10 minut, radši míň než víc) neblašírovaných mandlí a mixování zabere do půl hodiny s malými přestávkami. Nedávám do toho nic jen mandle a čtvrt až půl lžičky soli.
Nejhorší je začátek, kdy je potřeba nechat mixer vycukat, jelikož hmota je suchá a lepivá, pak to pustí vlastní olej a hned to jde líp.
Váš způsob domělé výroby mandlových a ořechových másel je značně zavádějící. To se doma prostě vyrobit nedá, a neexistuje na domácí výrobu žádný přístroj – výrobní poroces trvá několik hodin a otáčky jsou úplně někde jinde. Skutečně jemnou konzistenci nikdy doma nedocílíte, to je mystifikace. Navíc máte uvedenu nesprávnou teplotu při procesu pražni mandlí.