Sedmikráska
Tato rostlina byla dříve považována jako všelék. Obsahuje totiž spoustu látek jako jsou: hořčiny, sliz, silice, třísloviny, saponiny, flavonoidy, minerálky látky (vápník) a vitamín C, jejichž kombinace má velmi příznivý vliv na náš organismus, imunitu a zejména na zvýšení látkové výměny v játrech.
S čím může sedmikráska pomoci?
- detoxikace
- nachlazení
- kašel a zahlenění
- poruchy trávení
- nechutenství
- kožní problémy
- bodnutí hmyzem
- drobné ranky
- uvolňuje křeče (např. při menstruaci)
- látková výměna v játrech
- močopudný účinek
- pomáhá při otocích a při nadměrném zadržování vody
Jak sedmikrásku konzumovat a používat?
- čerstvá k jídlu – ozdoba salátů, polévek, těstovin, kaší a dalších jídel, na chleba a placky, do těst např. na palačinky
- naložená k jídlu – květy naložte do octa (např. umeocta či jablečného) na několik dní, vhodné do salátů nebo jako kondiment
- jako kapary – uvařte nálev z 1/2 lžičky soli, 150 ml octa (ume, jablečného) a 150 ml vody. Do skleničky dejte trochu kuliček nového koření, pepře a hořčice a přidejte uzavřená poupata sedmikrásek. Zalijte celé nálevem a zašroubujte. Sklenice dejte do hrnce víčkem dolů, přilijte vodu do poloviny výšky sklenic a zavařujte 12 minut. Nechejte dnem vzhůru vychladnout na utěrce.
- k potírání ranek – čerstvé promnout a potírat drobné poranění (pustí šťávu)
- čaj na kašel, zahlenění a detoxikaci – 1 lžičku květů zalít 1/4 l vroucí vody a nechat 10 minut louhovat, pít několikrát denně
- tinktura na kožní a dýchací problémy – 1 lžíci sedmikrásek zalít 5 lžícemi alkoholu a nechat 14 dní louhovat; potírat rány nebo užívat vnitřně 10 kapek 3x denně
- macerát jako pleťový a tělový olej – sklenici naplňte sedmikráskami a zalijte slunečnicovým či jiným olejem, aby byly všechny ponořené a nechejte 2 týdny stát na tmavém místě, každý den sklenici protřepejte; používejte dle potřeby na pleť či tělo nebo si dejte lžíci do vany
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Fialka
Patří mezi nejstarší léčivé rostliny. Fialky jsou bohaté na vitamín C, saponiny, flavonoidy, rutin (cévy) a další látky. Fialka je známá především pro její silný účinek tišit kašel, pomáhat s odhleněním a podporovat imunitu. O léčivých účincích fialky mluvil i nejznámější řecký lékař Hippokrates. Přečtěte si o ní více v samostatném článku.
S čím může fialka pomoci?
- kašel a odhlenění
- nachlazení, chřipky
- detoxikace
- kožní choroby
- revma, dna
- záněty
- astma
- bolesti hlavy
Jak fialku konzumovat a používat?
- čerstvá k jídlu – ozdoba salátů, moučníků, zmrzlin, sladkých jídel, nápojů, polévek, kaší, na chleba a placky, do těst např. na palačinky, do agarových dezertů
- fialkový ocet – květy naložte do octa (např. vinného, jablečného) na cca 2-3 týdny, ocet je výborný do salátů jako zálivka a zkvašené fialky jako kondiment k jídlu
- fialkové sladidlo – šálek fialek zalít šálkem horké vody a nechat den macerovat, pak slít, přivést k varu a přidat další šálek fialek a nechat den macerovat (lze i opakovat víckrát). Přidat stejný díl sladidla (med, sladěnka, sirup) a zamíchat. Skladovat v lednici.
- fialkové kostky ledu – fialky vložte do tvořítek na led a zalijte vodou a dejte zamrazit. Na léto tak budete mít originální ledové kostky do nápojů.
- koupelová sůl s květy – přidejte si květy fialek do koupelové soli nebo přímo do vody do vany (pomáhá léčit rány)
- čaj na odkašlávání a první pomoc při přejedení – 1 lžičku květů zalít 1/4 l vroucí vody a nechat 10 minut louhovat, pít několikrát denně
- tinktura na dnu, revmatismus, záněty – 1 lžíci fialek zalít 5 lžícemi alkoholu a nechat 14 louhovat; potírat postižená místa
- macerát jako pleťový a tělový olej – sklenici naplňte fialkami a zalijte slunečnicovým či jiným olejem, aby byly všechny ponořené a nechejte 2 týdny stát na tmavém místě, každý den sklenici protřepejte; používejte dle potřeby na pleť či tělo nebo si dejte lžíci do vany
Kopřiva
Kopřiva je dokonalým zdrojem minerálů (draslík, železo), vitamínů (A, B2, B5, C), obsahuje také histamin, třísloviny a serotonin. Konzumace kopřiv má protirakovinové účinky a dobrý vliv na metabolismus. Během druhé světové války se kopřivami obkládaly rány pro zastavení krvácení a urychlení hojení.
S čím může kopřiva pomoci?
- záněty
- chudokrevnost
- revma, dna
- problémy s ledvinami, játry, žlučníkem
- detoxikace
- vysoký krevní tlak
- nachlazení, chřipka
- je močopudná
- zastavuje krvácení
- trávicí problémy
Jak kopřivu konzumovat a používat?
- polévky – kopřivový krém, polévka s divokou zeleninou a nudlemi, jarní kvásková polévka s kopřivou
- kopřivový špenát
- rizota – zeleninové rizoto s kopřivou
- do pomazánek, nádivek, zapékaných pokrmů, quiche, do palačinek, placek, knedlíky s kopřivami, spařené a nasekané do salátů, do smoothie, obalené v těstíčku jako tempura, kopřivové pesto
- kopřivový čaj pro detoxikaci – hrst kopřiv přelít vařící vodou a nechat 10 minut louhovat.
- kopřivová tinktura pro čištění krve a léčbu hemeroidů – 1 lžíci kopřivy zalít 5 lžícemi alkoholu a nechat 14 louhovat
- kopřivový odvar (koupel) – kopřivy vložit do bavlněného pytlíku a vložit do horké vody ve vaně nebo kopřivy přelít horkou vodou a udělat si sedací koupel. Prospěje pleti, při padání vlasů a problémům s kůží.
Pampeliška
Pampeliška obsahuje vitamín A, B komplex, C a D a minerály vápník, draslík, hořčík, železo, zinek. Je skvělá pro jarní detoxikaci a pro zrychlení metabolismu.
S čím může pampeliška pomoci?
- čistí krev
- podpora pro žlučník a játra
- hubnutí
- nemoci ledvin
- močové cesty
- stabilní hladina krevního cukru
- trávicí problémy
- kožní problémy
- otoky a záněty
- revmatismus a dna
Jak pampelišku konzumovat a používat?
- do pomazánek, nádivek a zapečených jídel, pampeliškové pesto (rozmixovat pampeliškové listy, olivový olej, sůl, oříšky/semínka), quiche, do palačinek, placek, knedlíků, do smoothie, obalené v těstíčku jako tempura, pampeliškový špenát
- do salátů – teplý sladkokyselý salát, salát z vodnice a kvašenou zeleninou, salát s mladými pampeliškovými listy
- nasekané nadrobno jako posyp podobně jako petrželka (polévky, obilí atp.)
- pampeliškový ocet na detoxikaci – 20 listů a 10 květů zalít 1 l vinného octa (či jiného – jablečný, ume) a nechat 3 týdny louhovat. Používat do salátů.
- pampelišková káva – omyté kořeny upéct v troubě, rozemlít a používat jako kávu.
- pampeliškový čaj – 1 lžičku pampelišky (kořen nebo listy) zalít 1/4 l vroucí vody a nechat 15 minut louhovat, pít několikrát denně
- sirup – 400 květů spařit 1 l vody, přidat citrón a 10 min. povařit. Nalít do sklenice a uzavřít a nechat odstát do druhého dne. Přecedit, osladit sladidlem (slad, sirup) a svařit do hustoty sirupu.
Medvědí česnek
O této skvělé detoxikační bylině jsme sepsali rovnou celý článek včetně jeho použití. Medvědí česnek je skvělý na podporu imunity, léčbu chřipky, nachlazení, průjmu, oparů, kandidy a hojení ran.
- špenát z medvědího česneku – tofu a žampiony se špenátem, špagety s medvědím česnekem
- pesto – pesto z medvědího česneku, pesto z medvědího česneku s ořechy, pečená dýně s pestem z medvědího česneku
- rizota – bulgur s tofu a medvědím česnekem
- placky, palačinky, chléb, pečivo – kváskové placičky z jahel s medvědím česnekem
- nádivky – slavnostní velikonoční nádivka
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář