Domů > Jak začít > Škola zdravého vaření

Jak „zdravě“ čistím připálené nádobí

Kdo nic nedělá, nic nezkazí, aneb Když se hodně vaří, občas se něco připálí… Však i mistr tesař se někdy utne.

Ale teď už dost mouder a lidové slovesnosti a pojďme se vrhnout na jednoduché, levné a rychlé odstraňování připálených nepříjemností. Bez jedovatých chemických přípravků, jak jinak. Mně se nejvíc osvědčila kombinace obyčejného octa a jedlé sody.

🚀Začíná jarní očista - tento týden!
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁

Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Povař octovou vodu

Do připáleného hrnce nebo pánve nalijte ocet a vodu, zhruba v poměru 1:10, stačí jen po dně. Nechte asi minutu převařit. Potom vylijte a zkuste vhodným nástrojem (vařečka, lžíce) nahrubo odstranit uvolněné připáleniny. Nevymývejte.

Přidej jedlou sodu

Do nevymytého hrnce/pánve nasypte jedlou sodu, soustřeďte se zejména na připálená místa. Nelekněte se, chemická reakce na sebe nenechá dlouho čekat a směs bude trochu šumět. Pokud připáleniny pořád drží, přilijte trochu vody a dejte opět na minutu převařit.

Očisti zbytky

Z mojí zkušenosti se po tomto procesu z odolných připálenin stává běžné zašpinění, které se chová jako odmočené a jde celkem snadno houbičkou vyčistit.

Jak se připálenin zbavujete vy? Co vám funguje, máte vlastní triky? Neváhejte se o ně podělit!

 

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Jsem copywriterka s přesahem do práva, ekonomie a online marketingu. Když zrovna nepíšu, pravděpodobně se směju, zpívám, hraju na piano, vařím nebo se učím vidět svět nádhernýma očima svých dcer.

21 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Já povařím kys.citronovou a jde to skvěle

Jééééé, tak to je skvělé, mé připálené hrnce už nebudou lítat do popelnice 🤣🤣🤣🤣

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

klub
49
15

Jak na pickles – praktické rady, aby se zaručeně povedlo

Domácí kvašená zelenina je vitamínová bomba, skvělé probiotikum a její výroba rozhodně není žádná věda! Nepotřebujete na to žádné speciální pomůcky, všechn...
klub
20

Jak nahradit v receptech vejce

Nejčastějším problémem při přechodu na rostlinnou stravu je právě vejce. Čím ho nahradit v buchtách, palačinkách a karbanátcích? Jak udělat míchaná vajíčka...
klub
70

4 tipy, díky kterým připravíte jídlo do 15 minut

Připravit večeři do 15 minut a ještě při tom stihnout uklidit kuchyň? Jde to. Stačí vám k tomu tyto suroviny a pár tipů, jak na to.
klub
25

Jak udělat zdravé jídlo na výlet – nudlový salát (fotopostup)

Máte v plánu kratší výlet a potřebujete oběd nebo večeři sebou? Těstovinový salát je tou pravou volbou. Takto jsem ho do pár minut sestavila já.
94
2

Jak správně připravovat semínka a ořechy

Většina lidí konzumuje oříšky a semínka nevhodným způsobem. Abychom z nich vytěžili maximum, je třeba je správně připravovat. Naučíte vás, jak je aktivovat...
68
15

Které rostlinné mléko vybrat? Průvodce rostlinnými mléky

Výběr rostlinných mlék (tedy dle legislativy spíše nápojů) na trhu je široký. Dokonce až tak, že se v tom začínáme ztrácet. Které mléko vybrat? Které se ho...