Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Jak získat výhody aspirinu bez nežádoucích rizik? Obsahují ho i potraviny

Aspirin známe všichni. Díky své léčivé látce kyselině salicylové nám pomáhá při chřipce, nachlazení, anebo ho bereme jako prevenci proti kardiovaskulárním onemocněním. Toto synteticky vyrobené léčivo nemá jen výhody, ale i svá rizika. Ty ale můžeme obejít. Vědci objevili, že tuto léčivou látku obsahují i některé potraviny. Stačí je tedy zařadit do našeho jídelníčku. Které to jsou? Mrkněte do článku.

Aspirin a jeho zázračné výhody

Dle odborníků má kyselina salicylová (rostlinný fytonutrient – běžně prodávaný ve formě aspirinu) velký přínos při snížení rizika srdeční příhody o 19 %, rizika infarktu myokardu o 31 % a rizika úmrtí na srdeční příhodu o 14 %. A navíc dle odborníků může nízká denní dávka této kyseliny (která je obsažena v aspirinu) pomoci předcházet určitým formám rakoviny, dle studií zahrnujících více než 25 000 lidí snižuje riziko úmrtí na rakovinu až o 20 %. 

Měli bychom všichni denně zobat pilulky aspirinu?

Jarní únava? Potíže s trávením?
V naší 3denní jarní výzvě ti ukážeme jak probudit svou energii a využít sílu jara naplno!
Registrace zdarma

Aspirin jako každý lék má kromě benefitů, také své negativní stránky (nežádoucí účinky). U aspirinu je tímto rizikem možné krvácení. Jde o lék, který ovlivňuje krevní srážlivost a tím předchází riziku kardiovaskulárních onemocnění, musí proto logicky zvyšovat i riziko krvácení. Nedávné metaanalýzy odhadují, že rok léčby nízkými dávkami aspirinu způsobí velké gastrointestinální krvácení (vyžaduje hospitalizaci) u jednoho subjektu z 833.

Léčivá látka aspirinu je i v běžných potravinách.

Kdyby tak existoval způsob, jak využít výhody aspirinu bez rizika… Ten způsob tady je! Jsou jimi potraviny, které přirozeně kyselinu salicylovou obsahují – od lesních plodů, přes cibuli, až po zelená jablka, fazolky atp. To vysvětluje, proč se tato účinná látka obsažena v aspirinu nachází i v krevním oběhu lidí, kteří aspirin neužívají, ale konzumují zeleninu a ovoce ve velké míře.

Vegetariáni mají přírodního aspirinu v krvi dostatek

Nejvyšší míru kyseliny salicylové měli vegetariáni, u nichž hodnota dosahovala téměř srovnatelné míry jako u lidí, kteří užívali přímo pilulky aspirinuPodle britských expertů si tělo vyrábí kyselinu salicylovou z kyseliny benzoové, která je bohatě zastoupena právě v ovoci a zelenině. (zdroj)

Pravidelný příjem velkého množství ovoce a zeleniny prospívá tělu z řady hledisek. Britští vědci objevili, že Tělo si z  ovoce a zeleniny dokáže vyrobit vlastní kyselinu salicylovou, tedy přírodní aspirin, který podle řady výzkumů prospívá srdci a cévám a působí v těle jako protizánětlivá látka.

Pokud vypijeme například jen jeden ovocný koktejl (smoothie), naše hladiny kyseliny salicylové vzrostou během pouhých 90 minut (zdroj). Jedno smoothie ale samozřejmě nestačí. Potřebujeme pravidelnou konzumaci ovoce a zeleniny každý den.

Zdroje kyseliny salicylové v potravinách:
ovoce: citrony, hrozny, švestky, banány, lesní ovoce
zelenina: rajčata, mrkev, okurky, hrášek, cibule, fazolky
bylinkytužebník jilmový (říká se mu přírodní aspirin), tymián, oregáno, kurkuma, kari koření, máta, pepř, římský kmín, paprika, česnek, zázvor
ochucovadla: kari pasta, rajský protlak

zdroj: DPnutritionfacts.org

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

39 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

KlaudieP
26. 1. 2020

Aha, tak ted uz chapu, proc mam posledni dobou porad takovou chut na rajsky protlak, kdyz preci neni cas rajcat…:) Cpu ho ted skoro do vseho a detem to taky naramne smakuje. Diky

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

49
4

Pupalka dvouletá – skvělá v kuchyni i v lékárničce

Královna noci, pupalka, se dá využít i přes den. Je to léčivka, krásně voní a její květy, kořen i listy se dají využívat v kuchyni. Pupalkový olej je hotov...
12
5

Kompletní průvodce zdravým grilováním bez masa

Máme tu teplo a s ním přichází i grilovací sezóna, která spojuje samé příjemné aktivity – dobrou společnost, čerstvý vzduch a dobré jídlo. A tím nemu...
63
8

Lesní houby a jejich vliv na zdraví

Obsahují houby nějaké důležité živiny nebo je to jen voda? Mají léčivé účinky  a jsou chutné nebo je to jen nudné maso chudých (a veganů)? Jsou inteligentn...
308
50

Léčivý hřib hořčák – zabíjí rakovinu

Nedávno jsme vydali článek o léčivých účincích lesních hub. Naši čtenáři jako správný národ houbařů hned poznali, že hříbek v  na úvodní fotce úplně vlevo,...
34
11

Bezinky – plody bezu v kuchyni

Víte, co všechno se dá doma připravit z bezinek? Právě dozrávají, tak nepromarněte skvělou příležitost si připravit chutné dobroty a zásobit se silnou přír...
21
10

Vyhrajte boj s octomilkami

Také bojujete s otravnými octomilkami? Obzvlášť letní měsíce jsou pro tyto mušky ráj. Všude je spousta přezrálého ovoce, sladkých šťáv, vína, piva, moštů, ...