edmikráska
Už v lednu jsme našli nedaleko řeky první sedmikrásky. Teď už jich je k vidění mnohem více, ale ty pravé koberce s bílými květy teprve přijdou. Lístky dáváme do salátu, květy jsou skvělé na zdobení polévek.
Divoká pažitka
To je naše oblíbená divoká zelenina. V lese byla menší, kolem sníh, ale na louce byla dvakrát tak vysoká. Chodíme na ní už pár dní a přidáváme do každé polévky a na každé jídlo. Dokud se dá snadno najít, protože kolem ještě není vysoká tráva.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Žabinec ptačinec a kozlíček polníček
Co nacházíme i v zimě, ale po zmizení sněhu se to lépe hledalo, je žabinec ptačinec (viz foto vpravo jednou v detailu, jednou s Karolínkou). U řeky byl malinký, v parku naopak tak veliký, že jsem váhala, zda je to ještě žabinec ptačinec nebo už kozlíček polníček. Jsou totiž v podstatě stejné a rozdíl je hlavně ve velikosti.
Kopřiva
Kopřivu už jsme nacházeli docela často, i když ještě maličkou, takže bylo těžké posbírat bez rukavic a nepopálit se. Ale i těch pár kousanců mi stálo za to, abych jich několik uštípla na špenát.
Hluchavka
Zatím jsou to maličké lístečky, které se hodí do špenátu i do salátu, na kvítky plné nektaru si ještě počkáme.
Medvědí česnek
Protože byla teplá zima, na místech, kde vloni byl až v březnu, jsme ho našli už teď.
Česnáček
Nedaleko medvědího česneku už lezly ze země také mladičké rostlinky česnáčku, který, jak už název napovídá, voní po česneku. Pár kousků jsme přidali do sáčku, bude se hodit pro svoje jemné česnekové aroma. Pokud nevíte, jak vypadá, podívejte se na fotku vpravo. Až vykvete, poznáte ho na tuty. Bude z něj docela vysoká rostlina.
Bršlice kozí noha
A posledním dnešním úlovkem byla bršlice kozí noha, kterou jsme taky nemohli nechat bez povšimnutí. Mladé rostlinky skutečně připomínají kozí kopýtka a její kořenitá vůně je nezaměnitelná. Vpravo se můžete podívat, jak vypadají mladé rostliny. Přidali jsme ji k ostatní divoké zelenině a vyrazili vařit oběd.
Nejlepší je čerstvá divoká zelenina
Všechny ty zelené poklady jsme doma opraly ve vodě. Část padla do jídla a část jsme nechaly okapat a daly do skleněné zavírací misky a do lednice. Do každého jídla přijde něco a zítra či pozítří zase doplníme zásoby.
Právě teď roste to, co potřebujeme
Příroda nám vždycky nabízí to, co právě nejvíc potřebujeme. Po zimě jsou to mladé zelené a silné jarní rostliny bohaté na vitamíny, minerály a stopové prvky. Na jaře nám dodají to, co v zimě nejvíc chybělo. Pomáhají nám vyčistit a uvolnit játra a žlučníky, které na jaře na svém vrcholu.
Bio zelenina zdarma
Pokud je nesbíráte v nějakém skutečně příšerném prostředí, jsou rozhodně víc bio než jakákoli běžně pěstovaná zelenina. A navíc zdarma :-) Jedinou nevýhodou je, že se nedají nasbírat příliš do zásoby, protože rychle vadnou. Holt musíme víc chodit ven, dýchat čerstvý vzduch a jako bonus si ještě můžeme odnést něco zdravého a čerstvého domů.
Fotky
Fotky všech výše uvedených jedlých bylin si můžete ještě v detailu prohlédnout poklepáním na fotku v galerii pod článkem. Poznáte, která je která?
Co roste u vás?
A nezapomeňte nám dát vědět, co už roste u vás a jakou divokou zeleninu používáte vy. Fotky vašich úlovků můžete vložit na náš Facebook, ať se můžeme inspirovat i my ostatní.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Chci se s vámi podělit o moji radost.
Udělala jsem pesto z čerstvého jitrocele
kopinatého,jarní cibulky ,bršlice a pár kešu oříšků.
Byla to velká mňamka. Pak jsem vyzkoušela různá pesta z pažitky,řebříčkových lístečků,pampeliškových listů ,kopřivy, libečku atd a chci ještě vyzkoušet další kombinace všeho možného ,co mi roste na zahradě i mimo zahradu Moc mě to baví i chutná. Jo a krom pesta si pochutnávám na různých bylinkových “špenátech” a to je taky velká mňamka. Posledně jsem si udělala přílohu ke “špenátu” z těsta z Jíme jinak/ mouka ,voda a malinko soli / které mám v lednici a podle potřeby z něj odebírám. Když dojde, udělám nové. Dělám z něj pečivo, plněné čínské knedlíčky s jakoukoliv náplní – https://www.youtube.com/watch?v=OneefHzPb6k , placky atd.
Chtěla jsem si udělat placky na suché pánvi, ale dostala jsem nápad a ty vyválené placky jsem uvařila . Bylo to moc dobré, takové větší těstoviny – každou placku jsem vzala třemi prsty za střed a zmáčkla k sobě a šup s ni do vody.
Milá Evičko a moje milé “spolužačky” děkuji vám všem za všechny vaše nápady,zkušenosti a info ,které mě moc pomohly až tak,že se ze mě stala milovnice kuchtění a hlavně jezení . Život je nádhernej. MM
A co teprve květy stromů… takový javor nebo třešeň to je lahoda.