Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Jakou čokoládu ve skutečnosti dětem naděluje Mikuláš?

Podívali jste se někdy na složení čokoládových figurek, které se dávají dětem na Mikuláše, které jsou v adventních kalendářích nebo ve vánoční kolekci? Často se vůbec nejedná o čokoládu. Podívejte se s námi na složení. Většina je jen náhražka plná cukru a nezdravých tuků. Zkuste to letos zdravěji. Máme pro vás tip na zdravější domácí čokoládu bez cukru a éček!

Není čokoláda jako čokoláda…

Falešné “čokolády” jsou kakaem jen dobarveny
– Obsahují na prvních místech cukr, hned za ním některý z rostlinných ztužených tuků a poté sušenou mléčnou syrovátku, případně sušené odtučněné mléko.
– Až na posledních místech v seznamu ingrediencí se objevuje kakao ve velmi malém hmotnostním podílu – jen k dobarvení na hnědo, aby “čokoláda” vypadala jako ta pravá.

Až polovina prodávaných čokoládových figurek v obchodech je vyrobena z falešné “čokolády”. Mají lákavě vyhlížející obal a jsou často k nerozeznání od figurek z pravé čokolády. A proč je falešná? Neobsahuje kakaové máslo a místo kakaové hmoty obsahuje jen velmi malý podíl kakaa. Místo toho jsou figurky “nacpány” nezdravými ztuženými tuky.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Figurky z pravé čokolády na čokoládu upozorňují v názvu. Ve složení najdete rovněž cukr a mléčné složky, nebude však chybět kakaová hmota a informace o množství kakaové sušiny,“ upozorňuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest a dodává: „Pokud se v názvu výrobku místo slova čokoláda objevují pojmy jako kakaová pochoutka nebo kakaová poleva, je třeba zbystřit, pravděpodobně jde o náhražku čokolády.

Kdy už nejde o čokoládu?

Pravá čokoláda obsahuje jen kakaovou hmotu, kakaové máslo a cukr (nebo přírodní či umělé sladidlo). Nic víc. Kakaové máslo je ale drahá surovina a proto ji výrobci nahrazují levným rostlinným tukem. Pokud má jít o pravou čokoládu, musí být obsah těchto tuků, které nahrazují kakaové máslo, nanejvýš 5 %.

Pravá čokoláda má mít min. 25 – 35 % kakaa

Pro pravou čokoládu specifikuje cukrovinková vyhláška minimální podíl kakaové sušiny (hořká min. 35 %, mléčná min. 25 %). Vše ostatní, co nesplňuje podmínky, je podle těchto norem zváno čokoládová pochoutka, poleva, nebo cukrovinka. Tyto falešné čokolády obsahují pouze okolo 6 % kakaové hmoty, zbytek je nahrazen ztuženými tuky, aby výrobky byly levné.

Obsah kakaa dle vyhlášky pro pravou čokoládu:

  • Hořká čokoláda musí obsahovat minimálně 35 % kakaové sušiny (kvalitnější pak 43 %).
  • Mléčná čokoláda musí obsahovat minimálně 25 % kakaové sušiny a 3,5 % mléčného tuku.
  • Bílá čokoláda kakaovou sušinu neobsahuje, je vyrobena z kakaového másla (min 20 %), mléka nebo mléčných výrobků (min 14 % mléčné sušiny).

Složení falešné “čokolády”
cukr, plně ztužený rostlinný tuk (palmojádrový), sušená SYROVÁTKA, kakaový prášek se sníženým obsahem tuku 4 %, sušené odstředěné MLÉKO, emulgátory: SOJOVÝ lecitin, E476 a E492, aroma.

Ztužování
– Je průmyslový způsob úpravy surovin chemickou reakcí zvanou hydrogenace (působení vodíku) a při zahřívání olejů a tuků.
– Výchozí surovinou jsou levné oleje – sójový, řepkový, palmový aj.
– Pokud se ztužení nechá probíhat až do konce, jedná se o plně ztužené tuky, nebo se v průběhu zastaví a vznikají částečně ztužené rostlinné tuky – ty zejména jsou pro naše zdraví škodlivé.
– Používají se, když výrobce potřebuje získat tuky pevného skupenství se speciálními vlastnostmi.

Co se skrývá pod slovy ztužené tuky

Falešné druhy “čokolád” jsou ve většině případů vyrobeny z částečně ztužených tuků. Ty obsahují velké množství trans nasycených mastných kyselin, které poškozují naše zdraví, především kardiovaskulární systém a zvyšují množství cholesterolu. Najdeme je v levných cukrovinkách, polevách (na pečivu, oplatkách, tyčinkách, zmrzlinách atd.), náplních a čokoládách.

Kontroverzní živočišné E476

Levné čokolády obsahují často ještě emulgátor polyglycerolpolycinoleát E476 sloužící k lepší roztíratelnosti hmoty. Vyrábí se z živočišných tuků (tudíž nevhodné pro vegany). V některých státech je toto éčko zakázáno, protože je spojování s řadou trávicích a alergických reakcí. A kde ho všude ještě najdete? Například v Ledových kaštanech, Figaro čokoládách, banáncích v čokoládě, Horalkách, Tatrankách, oplatkách Kolonáda, tyčinkách Delisa, v perníčcích v čokoládě a jinde.

6 rad a tipů, jak vybrat kvalitní pravou čokoládu

  • Čtěte informace na etiketě a složení.
  • Pokud je čokoláda levná, zbystřete.
  • V názvu výrobku musí být uvedeno slovo čokoláda.
  • Na druhém místě ve složení musí být uvedena kakaová hmota nebo kakaové máslo, ne rostlinný tuk.
  • Vyhněte se cukru a mléku. Kupujte nejlépe RAW čokolády (k dostání ve zdravých výživách, ale už i supermarketech ve zdravých koutcích), které jsou slazeny zdravějšími sladidly a místo mléka obsahují rostlinné alternativy. Jen musíte počítat s vyšší cenou.
  • Nejlépe si vyrobte čokoládu domapralinky, adventní kalendáře, tabulkové čokolády… Je to snadné. Stačí vám pár ingrediencí a forma na čokoládu, pralinky nebo led.

A tip na závěr. Dávejte si pozor, kolik čokolády zkonzumujete. Vysokoprocentní čokoláda může citlivějším lidem ve větším množství způsobit otravu (Přežila jsem otravu čokoládou).

Udělejte si pravou čokoládu doma!

Na RAW čokoládu budete potřebovat:

  • 8 lžic kakaového másla
  • 6 lžic nepraženého kakaového prášku nebo karobu
  • 4 lžíce přírodního rostlinného sirupu
  • náplň: oříšky, sušené ovoce, mandlové máslo, marmeláda aj.

Jak vyrobit domácí čokoládu:

  1. Kakaové máslo si nakrájíme na menší kousky.
  2. Nachystáme si vodní lázeň – hrnec, do něj nalijeme cca do 1/4 vodu a na něj dáme plechovou misku.
  3. Pustíme plamen a necháme vodu přivést k varu.
  4. Ztlumíme plamen.
  5. Do misky nad hrncem vložíme nasekané kakaové máslo.
  6. Necháme rozpustit.
  7. Přidáme kakao, zamícháme a osladíme sirupem.
  8. Sundáme z ohně a pořádně vymícháme do hladké hmoty.
  9. Do 1/4 formiček (na led nebo čokoládu) nalijeme rozehřátou čokoládu.
  10. Nahneme formu a necháme stéct čokoládu po stranách formy.
  11. Doprostřed dáme náplň.
  12. Zalijeme zbytkem čokolády.
  13. Dáme ztuhnout do mrazáku.

Co letos dáte dětem do mikulášského balíčku?

Zkuste naše tipy na jedlé dárky anebo se inspirujte 50+ nápady, co dětem na Mikuláše dát.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

To ma láka vyskúšať :-) prejavil sa maškrtný jazyk :-) :-) Mohlo by to byť asi aj ako poleva na dezert – cukroví?

Dáme ztuhnout do mrazáku – na jak dlouho? V ledničce by to neztuho?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Svatý Mikuláš a jak to vlastně bylo?

Kdo byl vlastně ten Svatý Mikuláš? A nosil dětem spoustu sladkostí? Jak to vlastně bylo či nebylo a je to naše tradice? Odkud k nám tento zvyk přišel?
22
5

4 rizika konzumace smažených hranolek a jak je zdravě nahradit

Pokud si ještě stále dáváte na jídlo hranolky, je na čase si přečíst, co vše mohou hranolky ve vašem těle napáchat za škody.
63
23

10 důvodů, proč se vyhnout cukru i na Vánoce

Důvodů, proč se vyhnout bílému cukru a všem jeho průmyslovým kamarádům, je mnohem víc. Těchto 10 však už i lékaři a vědci považují za evidentní a dokáží v ...
64
8

Máte pár kilo navíc? Tipy, jak se jich zbavit a začít zdravěji

Na nic nečekejte! Vyzkoušejte těchto 14 snadných tipů, jak zatočit s kily, únavou a zdravotními neduhy.
2
3

Tlouštíci se léčí z chřipky déle. I z covidu.

Jsme obézní čím dál tím víc. V ČR nejvíc v historii.  Obezita způsobuje “nejen” cukrovku, kardiovaskulární onemocnění a vysoký krevní tlak, ale...