Domů > Magazín > Blog

Jaký je rozdíl mezi loupaným a neloupaným sezamem? A jejich použití

Sezam patří k nejstarším známým pěstovaným olejninám a řadí se k nejzdravějším semínkům. Na trhu můžeme koupit loupaný a neloupaný. Víte, jaký je mezi nimi rozdíl a které k čemu použít v kuchyni?

Loupaný nebo neloupaný sezam?

Loupaný sezam

Má jemnou chuť, je měkký a lehce křupavý. Obsah vitamínů a minerálů je nižší v porovnání s neloupaným sezamem (snižuje se odstraněním povrchové slupky semínka).

Neloupaný sezam

Je lehce hořký (způsobují šťavelany) a má pevnější slupku, která je bohatá na živiny. Podle některých zdrojů sice neloupaná varianta sezamu obsahuje mnohem více živin, ale také kyselinu šťavelovou, která brání vstřebávání vápníku obsaženého v sezamu. Nicméně neloupaný sezam obsahuje mnohem více dalších živin než jen vápník.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Sezam v kuchyni

  • Z loupaného i neloupaného sezamu můžeme připravit domácí tahini – sezamovou pastu. Tahini se dá v kuchyni použít na nespočet různých způsobů.
  • Léčebné dochucovadlo gomasio se může připravovat z obou druhů sezamu – loupaného i neloupaného a soli.
  • Neloupaný sezam se dá nakličovat.
  • Sezam můžeme opražit na pánvi a posypat s ním saláty, uvařené hlavní jídlo, polévky, pečivo, ozdobit pomazánky, dezerty, kuličky, krémy, použít do těstíček na řízečky nebo tempuru, můžeme ho též vařit s obilovinami, použít do pečiva, buchet a koláčů, karbanátků. do náplní aj.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

20 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Děkuji za recepty pro zdraví

Ukázat další komentáře