Jalovec obecný
Tento jehličnatý keř nebo stromek dorůstá výšky kolem jednoho metru. Má rád chudé písčité půdy. V České republice je chráněný. Hojně roste na Valašsku a moravsko-slovenském pomezí. Plody se sbírají až druhým rokem. Studie, která zkoumala léčivé účinky jalovce (1), a to v podání masti a esenciálního oleje, zjistila, že má jalovec velmi hojivé účinky.
Obsahuje:
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- flavonoidy
- kumariny
- glykosidy
- taniny
- vitamin C
- třísloviny
- pryskyřice
- vápník, draslík, soli a jiné
Léčivé účinky jalovce
- Působí jako jako diuretikum a antiseptikum.
- Používá se při léčbě tuberkulózy a žloutenky.
- Je účinný také při léčbě nachlazení a kašle.
- Má protizánětlivé účinky.
- Využívá se k léčbě revmatu a bolestí kloubů.
- Pomáhá zlepšit trávení a odstranit bolesti žaludku.
- Zlepšuje místní prokrvení a urychluje hojivé procesy.
Pozor jalovec může dráždit ledviny!!! Nejlepším způsobem, jak využít jalovec při léčbě, je ve formě obkladů, mastí anebo homeopatických esencí.
Využití v kuchyni
Jalovec se využívá jako koření a přidává se do omáček, marinád a slaných nálevů. Ve Finsku se z jalovce připravuje pivo. Je skvělý například k ochucení našich gulášů a další pokrmů. Obzvlášť mají-li připomínat českou klasiku.
Vyzkoušejte naše recepty ochucené jalovcem:
Hustá zeleninová polévka s tempehem natural
Taro bramboračka
Fazolový boršč
Svíčková omáčka jinak
Tuříňačka – bramboračka z tuřínu
Zdroj:
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář