Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Jarní černá rýže

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna jaro

Zelená patří k jaru, aby ještě více vynikla, zkombinovala jsem jí s černou rýží. Bylo z toho vynikající sezónní jídlo.

Ingredience
  • rýže Nerone
  • olej
  • cuketa
  • chřest
  • pórek
  • lupiny (možno vynechat)
  • hrášek
  • balzamikový ocet
  • citrónová kůra z bio citrónu
  • citrónová šťáva
  • čerstvá majoránka
  • dýňová semínka
  • čerstvý česnek
  • čerstvý estragon
  • pažitka
  • rukola
  • sůl
  • pepř

Janina je maminka dvou úžasných dcer a aniž by o to stála, musela najednou řešit celiakii u té mladší.

Recept na jarní černou rýži

  1. Uvařte rýži Nerone.
  2. Chřest blanšírujte. Poté vložte do ledové vody, aby si zachoval barvu. Nechte okapat.
  3. Pórek a cuketu nakrájejte na kostičky a vložte je do pánve s olejem.
  4. Přidejte dýňová semínka, oloupanou lupinu a vyloupaný hrášek, majoránku, estragon, česnek a restujte.
  5. Podlijte trochou vody, dochuťte solí a pepřem. Promíchejte a vařte.
  6. Ke konci vaření přidejte citrónovou kůru, chřest a vařte dalších pár minut.
  7. Nakonec posypte rukolou, pažitkou a pokapejte citrónovou šťávou.
  8. Rýži obložte a přelijte pár kapkami balzamikového octa.
Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Praktické

  • Blanšírování chřestu bude záležet na jeho velikosti.
  • Při nákupu lupiny, čtěte složení. Použila jsem lupinu v soli. Tudíž obsahuje lupinu a sůl.
  • Lupina se musí před použitím loupat.

Obměna

  • Můžete použít jakoukoliv zelenou jarní zeleninu.
  • Místo Nerone můžete podávat s jakoukoliv rýží.
  • Použijte jakékoliv jiné, ale čerstvé bylinky.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Burrito bowl

Chutný, sytý a svěží recept vhodný do teplých letních dní. Veganská verze, bezlepková, s čerstvě natrhanou zeleninou ze zahrádky. Nelekejte se množství ing...

Oranžový talíř

Syté jídlo, ve kterém najdete spoustu konzistencí, vůní a chutí. Postarají se o to bylinky a koření, proto je nevynechte.

Jarní krémové boby

Velmi jednoduché a rychlé jídlo. Pokud nemáte k dispozici bob, zkuste klidně připravit recept s hráškem.

Prasorizo – řecký pórek s rýží

Prasorizo je přirozeně veganské jídlo, které je syté a plné chuti. Tato řecká klasika je vyrobena z hrstky jednoduchých surovin a je z ní lehký a zdravý ob...

Rýže s bobem

Opět musím děkovat zahradě, že mi dala pořádnou část mého oběda – čerstvý bob, čerstvý česnek, čerstvou petrželku a mátu, díky kterým vzniklo vynikaj...

Fazolový nákyp

Tento recept je něco mezi nádivkou a nákypem, je velmi dobrý i vychladlý s jakoukoliv zeleninou nebo salátem. Ideální jídlo pro přechod mezi létem a podzim...