Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Jarní detox polévka s bílou ředkví, kapustou a mrkví

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna jaro

Jednoduchá a rychlá polévka je skvělou volbou pro jarní dny, kdy se tělo chce přiorzeně vyčistit. Bílá ředkev, známá jako daikon, podporuje trávení, pomáhá rozpouštět žlučové kameny, celkově organismus čistí a pomáhá v boji proti infekcím a virům. A výborně chutná!

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1/4 menší kapusty
  • 6 cm bílé ředkve
  • 1 mrkev
  • 3/4 litru zeleninového vývaru (horké vody)
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1/2 lžičky mleté hořčice
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 lžíce bílé miso pasty (nemusí být)
  • umeocet podle chuti (nemusí být)
  • posypka: petrželka

Diagnóza zněla rakovina 3. stupně. Marcelu čekal klasický postup – chemoterapie, operace a ozařování. Navzdory ...

Jak udělat kapustovou polévku s daikonem a mrkví

  1. Dáme ohřát vývar, oloupeme cibuli, bílou ředkev, omyjeme kapustu a očistíme mrkev.
  2. Cibuli nakrájíme na malé kostičky, kapustu na tenké proužky, mrkev a ředkev nastrouháme na jemno.
  3. Na dně hrnce rozpálíme olej, přidáme na něj cibuli, sůl a krátce orestujeme.
  4. Přidáme kapustu, ředkev a mrkev a opět krátce společně orestujeme.
  5. Zalijeme vývarem, přidáme koření a na mírném ohni vaříme cca 10 – 20 minut podle stáří a tuhosti kapusty, která musí být krásně měkká.
  6. Odstavíme a ochutnáme. Polévka je příjemně nasládlá a chutná sama o sobě.
  7. Pokud chceme, tak šmrnc a více umami chuti jí dodáme, když do ní přidáme světlou miso pastu a podle chuti přidáme trošku ume octa.
  8. Hotovou polévku podáváme posypanou sekanou petrželkou.
🚀Začíná jarní očista - tento týden!
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁

Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Praktické

  • Miso pasta polévku osolí a ume ocet je sice kyselý, ale také slaný, takže dávejte obojí raději po troškách, ať si polévku nepřesolíte.
  • Toho, že je syrová ředkev pálivá, se nebojte, při vaření se ostrost ztratí a ředkev zesládne.
  • Polévka je přirozeně bezlepková (nedávejte miso ječmenné, dejte rýžové, sójové, cizrnové apod.)
  • Polévka je přirozeně nesójová, pokud použijete nesójovou miso pastu (cirznová, hrachová, čočková, jáhlová apod.)

Obměna

  • Koření můžete vyměnit za svoje oblíbené. Někdy dávám tymián a oregáno. Přidat také můžete v chladných dnech česnek.
  • Místo bílého misa můžete dát tmavé nebo miso zcela vynechat.
  • Můžete také přidat více druhů zeleniny nebo zahustit vločkami, pokud chcete polévku sytější.
  • Místo bílé ředkve můžete dát jakoukoli jinou ředkev či ředkvičky, místo kapusty můžete dát zelí a místo mrkve petržel nebo celer.

Děti

  • Polévka je vhodná už pro nejmenší děti, pouze dětem do roka nedáváme sůl a umeocet, miso pasty jen trošku.

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

59 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina
13. 2. 2025

Vynikající! Místo petrželky jsem nakrájela baby špenát😋

..polívčička jako od maminky..díky..jsem moooc polévková…pohodu

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kapustová zelňačka s tuřínem a batátem

Zelňačky se nám nikdy nepřejí. Děláme je na různé způsoby. Tohle je příjemná verze do chladných dnů, protože jsme do ní přidali česnek.

Luxusní krémová polévka s restovaným rozmarýnovým chřestem

Krémové polévky jsou pro nás slavnostní záležitost. A dnes jsme si ji udělali naprosto luxusní – přidali jsme do ní restovaný chřest na rozmarýnu.

Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele

Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme če...

Zelňačka s tofu

Milujete zelňačku a nevíte jak ji uvařit zdravě bez brambor a klobásy? Nám se to povedlo a je ještě lepší, než ta klasická.

Jemný kopřivový krém s koprem

Z každé procházky se vracíme s nějakým úlovkem. Ráno to byl košík kopřiv, takže k obědu byl výborný jemný kopřivový krém. Byla to rychlovka  – rychle...

Červená zelňačka s koprem

Zelňačka z červeného zelí je skvělá a velmi jednoduchá. Když se dobře ochutí a přidá kopr, tak je to hotová delikatesa.