Domů > Zdravé recepty > Polévky

Jarní detox polévka s kopřivou a popencem

Uvařeno
bez lepku
sezóna jaro

Jak se zasytit a přitom tělo po ránu nezatížit, když máme období jater a žlučníku? Zkuste tuhle chutnou polévku s jarními bylinami.

Ingredience
4 porce
  • 1 l vývaru 
  • kousek mrkve
  • kousek pórku
  • kousek dýně hokkaido
  • hrst kopřiv
  • hrst popence
  • 3 houbičky shiitake (předem namočené)
  • 3 kousky řasy wakame
  • ječmenná miso pasta
  • sůl
  • 1/3 hrnku vařené slzovky

S Jíme Jinak jsem už tři roky. Podařilo se mi vysadit antikoncepci a zlepšit si zásadně zdraví. Změna jídelníčku mi p...

Jak připravit miso s jarními bylinami

  1. Ohřejeme zeleninový vývar a nakrájíme zeleninu.
  2. Dýni na kostky, pórek na kolečka, mrkev na sirčičky. Stranou pak dáme poponec a kopřivu nasekané na drobno.
  3. Do horkého vývaru dáme trošku soli, houbičky shiitake a nakrájenou zeleninu.
  4. Vaříme asi 7-10 minut, dokud dýně nezměkne (píchneme vidličkou). Na závěr přidáme slzovku, popenec a kopřivu, krátce prohřejeme a vypneme.
  5. V malém množství horké polévky rozmícháme asi 2-4 lžičky misa podle chuti a zamícháme do polévky.
  6. Necháme chvíli prolnout a můžeme podávat posypané sekaným popencem.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Někdy jsou houbičky tvrdé a pár minut varu jim nestačí. Můžete si je klidně uvařit předem a do polévky je dát už vařené.
  • Abychom se nepopálili o kopřivu, nabíráme ji lopatkou na zeleninu nebo předem spaříme horkou vodou a pak teprve sekáme.
  • Nemáme-li po ruce hotový vývar, jednoduše si dáme 10 minut vyvařit odkrojky z mrkve, vnitřky z dýně, květáku a jakékoliv jiné odkrojky z jiné zeleniny a přidáme mořskou řasu. Za 10 minut scedíme a můžeme ho použít jako základ polévky.

    Obměna

    • Polévku můžeme připravit z jakékoli zeleniny. Vyzkoušejte například kombinaci cibule, petržel, celer, kedlubna nebo cibule, dýně, mrkev, květák, pórek. V zásadě stačí nakombinovat 2-3 druhy zeleniny.
    • Bylinky použijte ty, které u vás právě rostou.
    • Houby a slovku dáváme pro zasycení a pro jejich detoxikační účinek, ale můžete nahradit žampiónem a jinou obilovinou, pokud je nemáte, případně vynechat.
    • Miso pastu můžete použít i jinou, hodí se zejména rýžová.

    Děti

    • Děti mladší 1 roku by měly mít polévku ještě bez soli, proto polévku nesolíme a miso dáme jen bílé a malinko. Pro sebe pak dochutíme.
    • Od 1 roku solíme jen pár zrníčky a misa dáme jen malinko. Odebereme pro dítě a sobě přidáme miso podle chuti.
    • Od 1,5 roku může být soli i misa trochu více a děti mohou snídat stejnou polévku s vámi.

    PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

    Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

    Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

    10 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Mila Beata
    20. 12. 2023

    Mňááááám ❤️ místo slzovky jsem dala rýžové nudle a klíčky slunečnice

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    Posilující miso polévka s rýžovým mochi

    Potřebujete doplnit energii a samotná miso polévka vás nezasytí? Přidejte do ní tradiční rýžovou pochoutku z Japonska. Ideální jídlo pro vyčerpané lidi, ko...

    Polévka s česnekovými výhonky

    Zaštipujete česnek? Výhonky s pacibulkami, které ulámete, určitě nevyhazujte! Chutnají skvěle, jsou plné vitamínů a můžete je přidat třeba do polévky.

    Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele

    Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme če...

    Jemný kopřivový krém s koprem

    Z každé procházky se vracíme s nějakým úlovkem. Ráno to byl košík kopřiv, takže k obědu byl výborný jemný kopřivový krém. Byla to rychlovka  – rychle...

    Jarní kuskus s ředkvičkou a divokou zeleninou

    Do jarního kuskusu můžete přidat všechno, co zrovna kolem raší. V tom našem je pořádná porce kopřivy, bršlice a česnáčku. Jídlo je raz dva hotové a velmi c...

    Podzimní fazolová omáčka s dýní a rýží basmati s quinoou (kompletní talíř)

    V tomto videu se naučíme, jak do 30 minut udělat kompletní večeři nebo oběd. Uvaříme si luxusní omáčku s napařenou zeleninou a basmati rýži s quinoou. Oku ...