- 1/4 kapusty
- 1 cibule
- 3/4 litru zeleninového vývaru (horké vody)
- koření: 3 bobkové listy, špetka kmínu
- 1 lžíce bílé miso pasty
- 1 lžíce oleje
- špetka soli
- umeocet podle chuti
- zelená posypka: petrželka / pažitka
- Dáme ohřát vývar, oloupeme cibuli a omyjeme kapustu.
- Cibuli i kapustu nakrájíme na proužky
- Na dně hrnce rozpálíme olej, přidáme na něj cibuli, kmín, sůl a krátce orestujeme.
- Přidáme kapustu a opět krátce společně orestujeme.
- Zalijeme vývarem, přidáme bobkový list a na mírném ohni vaříme cca 25 minut, aby kapusta krásně změkla.
- Odstavíme, rozmícháme v polévce miso pastu a podle chuti přidáme umeocet.
- Ozdobíme zelenou posypkou a podáváme.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Pokrm je přirozeně bezlepkový a nesójový, pokud použijeme nesójovou miso pastu (cizrnovou, rýžovou, hrachovou apod.).
Obměna
- Místo bílého misa můžete dát tmavé, můžete také přidat více druhů zeleniny nebo zahustit vločkami či těstovinami.
- Do hotové polévky můžeme na závěr přidat klíčky munga, vojtěšky, ředkvičky apod.
- Pokud nemáte miso pastu, můžete přidat lžíci rostlinné smetany.
Děti
- Polévka je vhodná už pro nejmenší děti, pouze do roka nedáváme sůl a umeocet, miso pasty jen trošku.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Vyborná, z posledních kapustiček ze zahrádky. Na miso jsem zapomněla, ale přidala jsem navíc tříbarevnou quinou a mrkev😁
Zase to bylo dobre :-)