- 1 lžíce oleje
- špetka soli
- 1 lžíce kvásku
- 1 cibule
- 4 žampiony
- 1 mrkev
- 1/4 květáku
- 1/2 pórku
- koření: mletý kmín, 2 bobkové listy, mletý mateřský kmín
- hrst čerstvých kopřiv
- 2 stonky tymiánu (nebo lžička sušeného)
- 3/4 litru zeleninového vývaru (nebo vody)
Jak připravit polévku s kváskem
- Dáme ohřát vývar, očistíme zeleninu a žampiony, opláchneme čerstvé kopřivy na sítku.
- Cibuli a žampiony nakrájíme na měsíčky, mrkev na kolečka, pórek na proužky, květák na malé růžičky a kopřivu nasekáme na drobno.
- V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, žampiony, osolíme, přidáme oba kmíny a orestujeme.
- Přidáme mrkev, květák, bobkový list a stáhneme lístky z tymiánu, větvičky můžeme nechat vyvařit také.
- Společně restujeme několik minut.
- Zalijeme horkým vývarem/vodou a pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca 20 minut.
- Rozmícháme lžíci kvásku v trošce vody a za stálého míchání krátce zavaříme do polévky, aby nebyl syrový.
- Do hotové polévky vhodíme spařit pórek a kopřivu, necháme pár minut pod pokličkou.
- Pokud je to potřeba, dochutíme sojovou omáčkou nebo umeoctem.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Bezlepkovou verzi připravíte snadno – použijete bezlepkový kvásek (kukuřičný, rýžový, pohankový apod.) nebo bílé miso.
- Čím více kvásku, tím hustější a kyselejší polévka – začněte s menším množstvím kvásku a chvíli počkejte, až se provaří. Přidat můžete vždycky.
- Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.
Obměna
- Místo kvásků můžete použít bílé miso, bude to chutnat méně výrazně, ale podobně.
- Místo kopřiv použijte jakékoliv bylinky zrovna máte k dispozici – bršlici, ptačinec, medvědí česnek apod.
Děti
- Polévka je vhodná pro děti od 2 let, menším dětem ubereme sůl a koření.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Mnam ❤️
Dobry den pani Evo,
jeste jsem polevku nevarila, teprve se na ni chystam. Zarazila jsem se u poznamky, ze se zeleninove polevky neskladuji. Chtela jsem si ji uvarit vecer, snist ji na snidani, ale jsem uprimne v soku, tohle je pro me nova informace. Muzu Vas poprosit o odkaz na vice informaci o tomto tematu? Tyka se to vsech polevek nebo je to jine, kdyz pridam obilovinu nebo lusteninu? Clenem klubu jeste nejsem (chystam se na to), takze chapu, pokud bude odkaz na tyto informace pro cleny klubu.
Dekuji Vam.
Mirka