- 1 cibule
- 1 hrnek loupané červené čočky
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1/2 pórku
- 2 lžíce kokosového krému/kokosového mléka
- 1 lžíce oleje
- sůl
- 1/2 lžičky římského kmínu
- 2 stroužky česneku
- 3 stonky kopru
- 2 hrnky zel. vývaru/horké vody
- umeocet a jablečný ocet na dochucení
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- Dáme ohřát vývar, opláchneme čočku a nakrájíme zeleninu na menší kousky.
- V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, osolíme, přidáme kmín a orestujeme.
- Přidáme mrkev, petržel, pórek a čočku, promícháme a necháme krátce orestovat.
- Pak zalijeme vývarem/vodou.
- Po 15 minutách odstavíme, přidáme česnek a vše společně rozmixujeme, ne však zcela do hladka, necháme kousky.
- Přidáme nasekaný kopr a kokosový krém.
- Podle chuti dokyselíme a dosolíme jablečným octem a umeoctem.
- Když směs nerozmixujete, můžete podávat jako směs zeleniny a čočky.
- Když si během vaření omáčky dáme vařit těstoviny, máme jídlo za 20 minut na stole a ještě zbude čas na nějaký ten salátek.
- Máte-li po ruce zbylé obiloviny, máte ušetřenou práci s těstovinami a příprava bude ještě rychlejší.
Místo kopru můžete použít jakékoli jiné bylinky a místo kokosového krému můžeme dát rostlinnou smetanu.
Kombinujeme
Omáčka se výborně hodí na těstoviny nebo ke knedlíku, ale může to být omáčka k jakémukoliv jinému jídlu. Tím, že už obsahuje čočku, máme pokrytou část luštěnin a pro kompletní talíř už potřebujeme jen obilí a zeleninu.
Děti
Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla a šetříme se solí Děti od 2 let mohou už jíst s vámi. Dětem mladším jednoho roku uvaříme zeleninu ve vodě a rozmixujeme zvlášť bez dochucovadel.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Co je to to růžové na talíři? Vypadá to efektně a určitě to tak i chutná.
Že jo :-) Díky za vyzkoušení a za zprávu!