- 70 g syrové neuvařené pohanky kroupa
- hrst sušených hub
- 100 g vařeného zeleného hrachu
- kousek pórku
- 1 cibule
- 2 lžíce oleje
- pár kopřiv
- jarní cibulka
- sojová omáčka
- 1/2-1 lžička majoránky
- 1/2 lžičky mahá koření (kmín, koriandr, hořčičné semínko)
- 1-2 stroužky česneku
- sůl
Jak připravit tradičního kubu z pohanky
- Uvaříme si pohanku dle návodu.
- Do horké vody namočíme houby.
- Na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibulku s větší špetkou soli.
- Až je zlatavá, přidáme na proužky nakrájený pórek a znovu osmahneme.
- Houby pokrájíme a vložíme spolu s uvařeným hrachem, pokrájenými kopřivami, jarní cibulkou na proužky a protlačeným česnekem k zelenině.
- Ochutíme sojovou omáčkou, kořením a vše společně orestujeme.
- Nakonec přidáme pohanku, zamícháme, ještě krátce osmahneme a ochutnáme.
- Případně dochutíme nebo již podáváme.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Část orestované zlatavé cibulky si můžeme odložit stranou a pokrm s ní posypat.
- Nebojte se jídlo pořádně ochutit sojovou omáčkou.
- Na jaře nepoužíváme troubu, proto kubu nezapékáme. Pokud ale jídlo budete dělat v chladnějších dnech, můžete ho dát péct do pekáčku.
Obměna
- Klasická verze kuby je s kroupami, ale můžete zaměnit za jakoukoliv obilovinu, kterou máte rádi nebo máte zrovna po ruce.
- Houby můžete dát i čerstvé.
- Divoké bylinky dejte dle toho, co u vás zrovna roste.
- Kubu můžete dochutit i pestem z medvědího česneku – je to lahůdka!
Děti
- Toto jídlo je vhodné pro děti od 2 let.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Vynikající 😋😋 Sice bez hrachu, ale mnaaam 👌Houby už jsem měla jen Jidášovo ucho👍
Vařila jsem dneska mimo plán, protože mi zbyl hrách. Nebyl v jídle skoro cítit, takže dobrý způsob, jak ho někam propašovat. Jinak by to bylo skvělý i jen z pohanky třeba s tempehem. Česnek jsem dala opatrně sušený, zato lišky jsme měli čerstvý; s kvašeným zelím to bylo za 10 z 10 :-D.