Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Jarní polévka s tofu

Uvařeno
bez lepku
sezóna jaro
děti od 1 a půl roku

Jaro už je v plném proudu a tak nám v obchodech přibývá další zelenina. Jelikož miluji jarní cibulku a v lednici zbyla půlka tofu, vznikla tato vynikající jarní polévka.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 větší mrkev cca 150 g
  • asi 80 g petržele
  • malý kousek cca 40 g celeru
  • 1 střední cibule
  • 1-2 jarní cibulky
  • půlka bílého tofu asi 100 g
  • 1 litr zeleninového vývaru, nebo horké vody
  • lžíce slunečnicového, nebo sezamového oleje
  • sůl
  • deci bezlepkového obilného mléka, ideálně domácího - nemusí být
  • petrželka na ozdobu
  • sójová omáčka
  • umeocet

V šedesáti letech jsem se stala členkou klubu Jíme Jinak. Počáteční investice se mi dávno vrátila – využívám sl...

Jak připravit jarní polévku s tofu

  1. Na lžící oleje zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev, celer i petržel, zeleninu můžeme klidně i nastrouhat a osolíme.
  2. Chvilku restujeme a pak přilijeme litr horkého vývaru, nebo vody.
  3. Necháme povařit asi 5 minut, pak přidáme na drobné kostičky nakrájené bílé tofu a povaříme dalších 5 minut.
  4. Dvě minuty před koncem varu přidáme na jemno nakrájenou jarní cibulku.
  5. Polévku odstavíme z plotny, přidáme trochu obilného mléka na zjemnění, dochutíme sójovou omáčkou, pokud se vám bude zdát příliš sladká, kápněte trochu umeocta, nebo jablečného octa. Zdobíme petrželkou.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Nemáme-li po ruce hotový vývar, jednoduše si dáme 10 minut vyvařit odkrojky z mrkve, petržele a jiné zbylé zeleniny a přidáme řasu. Pokud nám už ani těch 10 minut navíc nevychází, použijeme vroucí vodu.
  • Nemáte-li obilné mléko, lze použít i lžíci sójové, nebo ovesné smetany (pozor na lepek!), ale není v receptu nutná.
  • Jelikož je polévka uvařená hlavně ze zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Kombinujeme

  • Pokud máte, je v polévce dobrá i zbylá obilovina, např. pár lžic vařené rýže ji úžasně doplní.

Obměna

  • Do polévky můžeme přidat i pórek, nebo květák, pokud nemáte rádi celer, nemusí tam být.
  • Tofu může být i uzené, polévka bude pikantnější.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 1 roku, ale šetříme se solí, tukem a kořením. Jídlo můžete vařit společně, ale solit malinko, pro dítě odebrat porci a pro sebe teprve dochutit.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslava
28. 12. 2023

Výborný recept

Mila Beata
21. 5. 2021

Mňáááááám ♥️ Zase velká pochvala , děkujeme

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

12

Zelňačka s uzeným

Milujete zelňačku a nevíte jak ji uvařit zdravě bez brambor a klobásy? Zkuste tuhle!
5

Cibulačka jinak

Cibulačka pro labužníky. Snadná a chutná.

Česnekovo-koprový krém z kedlubnu s kvítky šalvěje

Máte velkou úrodu kedlubnů a nestíháte je jíst? Začínají dřevnatět? Honem si z nich udělejte tenhle luxusní česnekovo-koprový krém, který i bez použití mlé...