Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Těstoviny

Jarní těstoviny s divokou zeleninou

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna jaro

Využijte sílu jarních rostlinek a dejte si je do výborného lehkého jídla k večeři nebo obědu. Toto je velmi variabilní recept, který v různých obměnách děláme velmi často, protože nám moc chutná. A navíc nikdo nepozná, že jsou v jídle kopřivy, bršlice a další plevel.

Ingredience
pro 4 osoby
  • balíček rýžových těstovin (400 g)
  • 1 mrkev
  • hrst žampionů
  • hrst růžiček brokolice
  • hrst růžičkové kapusty
  • velká hrst kadeřávku (kapusty nebo zelí)
  • 5 hrstí plevelu (kopřiva, bršlice, jitrocel, řebříček, žabinec ptačinec, popenec)
  • 1 cibule
  • 1 tofu
  • sójová omáčka
  • sůl
  • 1 lžička oregána
  • 1 lžička bazalky
  • 1 lžička tymiánu
  • 4 lžíce rostlinné smetany
  • jedlé květy na ozdobu (violka, šťavel, hluchavka, plicník, sedmikráska)

    Když jsem byla darovat krev, doktorka mě upozornila, že moje krvinky nejsou v pořádku. V té době jsem mívala často oš...

    Jak připravit těstoviny s jedlým plevelem

    1. Těstoviny uvaříme dle návodu a scedíme.
    2. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme na kostičky nakrájenou cibulku a větší špetku soli.
    3. Jakmile je cibule dozlatova orestovaná, tofu pokrájené na kostky, na hrubo nastrouhanou mrkev, na půlky pokrájené růžičkové kapusty, na drobno nasekaný kadeřávek, na čtvrtky pokrájené žampióny.
    4. Zalijeme lžící sójové omáčky, přidáme koření, podlijeme troškou vodou a dusíme do změknutí.
    5. Na závěr přidáme na drobno nasekanou divokou zeleninu (popenec, bršlici, kopřivy, jitrocel, řebříček, žabinec).
    6. Vypneme a vmícháme rostlinnou smetanu.
    7. Ozdobíme jedlými květy a podáváme.
    Cukroví bez cukru?
    Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
    Jak na to

    Praktické

    • Jitrocel, řebříček nebo případně listy pampelišky musejí být mladé, aby nebyly příliš tuhé nebo příliš hořké v případě pampelišky.
    • Mrkev můžeme vynechat nebo nahradit pro červenou barvu kapií nebo v létě rajčetem.
    • Kopřivy je dobré nabírat lopatičkou na zeleninu, abychom se nepopálili nebo je předem spařit horkou vodou, a pak teprve krájet. Na syrové nesaháme, štípe to.
    • Pokud chcete pokrm více omáčkový, přidejte na rostlinné smetaně nebo přidejte trochu tahiny rozmíchaného v horké vodě.
    • Pro bezlepkovou dietu volíme bezlepkové těstoviny, v našem receptu byla použita rýžová vřetýnka, ale můžeme použít i pohankové či kukuřičné těstoviny.
    • Pro verzi bez sóji více osolte a vynechte sójovou omáčku nebo použijte místo sójové hrachovou, pohankovou, cizrnovou apod. Místo tofu dejte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.).

    Obměna

    • Místo rostlinné smetany můžete dát kokosové mléko nebo vynechat.
    • Koření můžete vynechat nebo dát jiné oblíbené. Hodí se curry, kmín, paprika.
    • Žampióny můžete vynechat nebo dát jiné houby.
    • Kadeřávek se dá nahradit čínským zelím, kapustou, špenátem, mangoldem.
    • Plevel dejte podle aktuálních možností. Hodí se také mladé listy smetanky, list violky, lení pažitku, medvědí česnek, česnáček atd.
    • Jedlé květy můžete vynechat nebo dát aktuálně kvetoucí.
    • Tofu můžete vynechat nebo nahradit tempehem či jinými luštěninami.
    • Můžete přidat česnek, citrónovou šťávu nebo lahůdkové droždí.
    • Recept si pokaždé upravíme podle chuti a zásob a vždycky nám chutná.

    Děti

    • Tento recept je vhodný pro děti od 1,5 roku, ale šetříme se solí, omáčkou a kořením.

    PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

    Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

    Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

    33 lidí už poděkovalo za článek.

    Buďte první, kdo napíše komentář

    Vyzkoušejte také

    Kopřivová krémová polévka

    Čerstvé kopřivy jsou nedoceněný zdroj železa a mnoha dalších minerálů a vitamínů. Pokud chcete doplnit tělu stopové prvky a ryzí energii z přírody, natrhej...

    Jemný kopřivový krém s koprem

    Z každé procházky se vracíme s nějakým úlovkem. Ráno to byl košík kopřiv, takže k obědu byl výborný jemný kopřivový krém. Byla to rychlovka  – rychle...

    Kari Mung Dhal s nudlemi

    Super výživná, chutná a rychlá večeře plná bílkovin nejen pro sportovce.

    Kari smažená rýže s hráškem

    Milujete asijskou kuchyni? Pak si zamilujete i tuto mírně pikantní voňavou kari smaženou rýži. Když máte uvařenou rýži, je to rychlovka!

    Rizoto s kopřivovým pestem

    Jaro už klepe na dveře a příroda se probouzí a nabízí nám své poklady. Využijte sílu mladých kopřiv a připravte si pesto, které skvělé ochutí rizoto a může...

    Krémové kokosové rizoto s fazolkami a pórkem

    Rychlovka, která zabodovala u celé rodiny, ačkoli to vypadá jako velmi obyčejné jídlo. Stačí pár ingrediencí a za pár minut je dobrota na stole. Přestože t...