- 1 cibule
- 1 střední mrkev
- 8 cm pórku
- pár růžiček brokolici
- pár růžiček květáku
- 2 lžíce oleje
- sůl dle chuti
- půl lžíce miso pasty
- hrst rýžových nudlí
- 3/4 litru zeleninového vývaru, nebo horké vody
- pár kapek šťávy ze zázvoru (nemusí být)
Jak připravit nudlovou polévku
- Dáme ohřát zeleninový vývar.
- Mrkev nakrájíme na kostičky, nebo na proužky, brokolici a květák rozdrobíme na růžičky, pórek pokrájíme na dlouhé nudličky.
- Cibuli nakrájíme na kostičky, na dno hrnce dáme olej, na něj vrstvu nakrájené cibule, přidáme nakrájenou mrkev, brokolici, p květák, vše navrchu posolíme a přiklopíme pokličkou.
- Dáme na vyšší stupeň a v okamžiku, kdy se začne zelenina v hrnci dusit plamen ztlumíme a necháme zeleninu 10-15 minut bez míchání rozdusit.
- Průběžně kontrolujeme, zda se cibule na dně nepřipaluje, raději přidejme trochu horké vody.
- Po 10 minutách přilijeme horký vývar a chvilku necháme provařit.
- Na úplný závěr přidáme rýžové nudle a vaříme 2-3 minuty do uvaření nudlí.
- Pak polévku vypneme a odstavíme. V trošce polévky rozmícháme půl lžíce miso pasty, přidáme do polévky a necháme dojít.
- Podáváme posypané čerstvými bylinkami.
- Pokud je polévka málo slaná, dochutíme ji sojovou omáčkou.
- Kousek zázvoru nastrouháme na hrubém struhadle a pak šťávu z dužiny vymáčkneme v pěsti do polévky, dodá polévce neobvyklou chuť a správný říz.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Druhý způsob přípravy polévky je na oleji osmažit nakrájenou cibulku, posolit, přidat mrkev, zalít horkým vývarem, nebo horkou vodou, přidat zbytek zeleniny a vařit do měkka.
- Nemáme-li po ruce hotový vývar, jednoduše si dáme 10 minut vyvařit odkrojky z mrkve, pórku (včetně kořínku), slupky a listy z kedlubny a přidáme řasu. Pokud nám už ani těch 10 minut navíc nevychází, zalijeme zeleninu vroucí vodou místo vývaru.
- Jelikož je polévka uvařená hlavně ze zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.
Obměna
- Polévku můžeme připravit z jakékoli jiné kombinace zeleniny.
- Místo rýžových nudlí použijte klidně kukuřičné, pozor, tam je delší doba varu. Do polévky můžeme také přidat jakoukoliv uvařenou obilovinu, výborné jsou kroupy, rýže, nebo i pohanka.
Kombinujeme
- Polévku můžeme posypat praženými semínky slunečnice nebo dýně. Pokud máme strávníka, kterému přijde málo slaná, pomůžeme si gomasiem.
Děti
- Pokrm je vhodný pro nejmenší děti. Do roka jim nesolíme, nekořeníme a nedáváme olej (polévku uděláme na vodě). Můžete pokrm uvařit bez dochucení, dítěti odebrat a sobě dosolit, nebo vařit ze stejného základu v malém hrnečku pro dítě zvlášť.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
MŇÁÁÁAM ♥️♥️♥️
Od roka už může dítko miso? Blíží se malé rok, tak okukuju, co už může navíc oproti současnosti:)