Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Je to prošlé: můžu to sníst nebo to mám vyhodit?

Ne všechny prošlé potraviny patří hned do koše. Jak poznat, kterou potravinu vyhodit a kterou je ještě možné sníst? Naučíme vás to.

Není prošlé jako prošlé…

Na potravinách se uvádějí dva pojmy – buď datum minimální trvanlivosti, anebo datum spotřeby. Tyto dva pojmy ale neznamenají to samé!

Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Datum minimální trvanlivosti

Je potravina ještě jedlá?
skladovali jste ji v podmínkách, které jsou uvedeny na obalu?
– má neporušený obal?
– proveďte kontrolu svými smysly – vypadá, voní a chutná dobře?
– nejsou v ní škůdci nebo plísně?

  • Uvádí se u odolnějších a pomaleji se kazících potravin (mouky, těstoviny, obilí, luštěniny, oleje, sušenky, čokoláda) – chlazených, mražených, sušených, konzervovaných a dalších výrobků.
  • V nejlepší kondici (tj. obsahuje nejvíce živin) je potravina před tímto datem, ale pokud je dobře skladována dle popisu na obalu a obal není porušený, lze ji konzumovat i po datu minimální trvanlivosti.
  • Lze ji po datu expirace i prodávat (musí být ale označena, že již u ní uplynulo datum minimální trvanlivosti).

Datum spotřeby

  • Uvádí se u rychle se kazících potravin (zákusky, dezerty).
  • Určuje dobu, kdy je zaručena bezpečnost a zdravotní nezávadnost.
  • Potraviny se po uplynutí data spotřeby nesmí dál prodávat a není bezpečné je ani konzumovat.

Jak dlouho co vydrží po expiraci

  • +1 rok: obilí (krom ovsa a jahel), mouky (krom ovesné, jahelné a celozrnné), luštěniny, těstoviny, kakao, konzervované a sterilované potraviny, koření a sušené bylinky, čaje, sladidla, hořčice
  • +2 měsíce: ovesné vločky, müsli, ovesná mouka, jáhlové vločky, jáhlová mouka (oves a jáhly obsahují hodně tuku a rychle žluknou), celozrnná mouka (obsahuje více tuku než bílá)
  • +1 měsíc: oříšky, semínka, oleje, sušenky, oplatky, krekry
  • +14 dní: čokoláda
  • +2 dny: pečivo, koláče

Jíme Jinak radí:

  • Pravidelně kontrolujte své zásoby potravin a ty, u kterých se blíží konec data expirace, zkonzumujte přednostně.
  • Nakupujte uvážlivě jen tolik, kolik opravdu spotřebujete.

PS: Přemýšlíš jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

39 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

gábina
7. 4. 2025

Dobrý den mám měsíc po záruce naložené utopence koupené v obchodě ve skleněné zavíčkované lahvi ..neotevřené..můžeme je snist?Děkuji.

Dobrý den, mám doma dva roky prošlé sterilované zelí (výrobek zakoupený v obchodu). Je bezpečná konzumace? Děkuji.

Ukázat další komentáře