Domů > Magazín > Zdraví

Je v naší stravě dostatek antioxidantů?

Určitě jste o nich už slyšeli, ale víte, jak pro nás vlastně pracují a s čím pomáhají? A jde vůbec jednoduše a přirozeně získat dostatek antioxidantů pro sebe i rodinu?

Jak to funguje

V našem těle dochází díky nejrůznějším vlivům (stres, znečištěné ovzduší, záněty, infekce, nedostatek pohybu apod.) k produkci tzv. volných radikálů. Ty jsou nechvalně známé jako původci civilizačních a chronických chorob (cukrovka, infarkt, kožní problémy, rakovina, poruchy imunity apod.).

Nutno dodat, že volné radikály mají v našem organismu i určité pozitivní role, nicméně nepříznivé vlivy, o kterých píšeme, způsobují zvyšování jejich počtu a vznik nerovnováhy (oxidační stres). A právě antioxidanty pomáhají, zjednodušeně řečeno, chránit naše buňky před vlivem volných radikálů, kterých už je moc.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Kde vzít antioxidanty

Jak do našeho organismu antioxidanty dostat? Něco málo vyprodukuje tělo, zbytek je potřeba dodat. Ideálním prostředkem je vhodná strava. Mezi nejznámějšími antioxidanty se uvádí vitamíny (A, E, C, B3), karotenoidy, flavonoidy, třísloviny, fenolické antioxidanty nebo polyfenoly.

Pro nás jsou důležité potraviny, které jsou na antioxidanty bohaté – nejčastěji se uvádí:

  • zelenina (mrkev, brokolice, česnek),
  • ovoce (třešně, jablka, švestky),
  • rostlinné oleje,
  • luštěniny,
  • houby (hlíva ústřičná, shiitake),
  • bylinky (rozmarýn, máta, oregano, kopr)
  • nebo kakaové boby.

Jak jednoduše mít dostatek antioxidantů

Při čtení těchto řádků už vás asi napadlo, že strava podle Jíme Jinak bude spolehlivou (a přitom tak jednoduchou) cestou, protože potravin bohatých na antioxidanty je v ní celá řada. Stačí se tedy držet základních principů a užívat si pestré a zdravé pokrmy podle našich receptů nebo vaší vlastní fantazie.

Jedná se o přírodě i organismu blízké řešení, doporučujeme ho určitě víc než doplňování antioxidantů v podobě syntetických produktů, které dokonce nemusí být úplně bezpečné (1).

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Jsem copywriterka s přesahem do práva, ekonomie a online marketingu. Když zrovna nepíšu, pravděpodobně se směju, zpívám, hraju na piano, vařím nebo se učím vidět svět nádhernýma očima svých dcer.

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

klub
14
5

Nedostatek B12 a anémie – kdy může nastat a co s tím?

Kdy hrozí anémie a nedostatek B12? Jak to souvisí s dostatkem železa v krvi? Je potřeba do jídelníčku zařadit červené maso nebo játra? Odpovídají MUDr. Vla...
klub
2
1

Budou mít děti dostatek bílkovin?

Jak poznáme nedostatek bílkovin u dětí? Kdy dávat dětem vejce a maso? Jaké maso je vhodné? Mohou mít děti vegetariánskou nebo veganskou stravu? To vše a mn...
klub
18
8

Jak poznat chybějící živiny ve stravě a čím je doplnit?

Může nám při změně jídelníčku začít něco chybět? A jak poznáme, zda nám ve stravě nechybí vitamíny, minerály či bílkoviny? Kde získáme probiotika? Kde začí...
18
1

Kyselina listová – doplňky vám ji možná nedoplní

Kyselina listová je nezbytná pro tvorbu červených krvinek, spolu s vitamínem B12 působí preventivně před rakovinou a infarktem. Je doporučována nastávající...

Pórek – zelenina pro zdraví střev a krásnou pleť

Pórková polévka, slaný koláč quiche s pórkem… Není divu, že právě pórek patří mezi oblíbenou potravinu Francouzek, které jsou proslulé svou krásou a ...
10
1

Ginkgo biloba – strom dobré paměti

Strom, který možná znáte také pod názvem jinan dvoulaločný, je doslova živoucí fosilií. Tento strom dokázal přežít i velké události, které vedly k vyhynutí...