Domů > Magazín > Blog

Je zelenina z trhu bio? Podívejte se na výsledky testování.

V létě proběhl test zeleniny a ovoce zakoupeného ve stejný den na tržišti, v supermarketu, diskontní samoobsluze, večerce a pro zajímavost také v německém Lidlu. Porovnávalo se šest druhů ovoce a zeleniny a do laboratoře putovalo přes 50 vzorků. Jak to dopadlo?

Chuť, zralost a velikost

Do laboratoře šlo 52 vzorků. Neobjevily se zásadní nedostatky v chuti ani zralosti. Zajímavé bylo srovnání velikostí plodů. Až na jahody a rajčata se v Německu prodávaly těžší a větší, ale většinou také dražší kusy. U hlávkových salátů byla cena za kus ve večerkách a diskontech stejná, ovšem vzhledem k hmotnosti bylo výhodnější koupit tu z diskontních prodejen.(1)

Pesticidy na hraně

Důležité informace o ovoci a zelenině najdete v našem seriálu Biopotraviny – 8 pravd, omylů a otázek.

🎁 Dárkové poukazy 🎁
Co takhle recept na štíhlejší já? Dárkový poukaz na kurzy zdravého vaření - jediný dárek, po kterém váha jde dolů a nálada nahoru!
Prohlédnout

Z pohledu zdravého stravování nás samozřejmě velmi zajímá namátková analýza pesticidů. Při ní byla v laboratoři prověřována přítomnost až 700 látek u vzorků bio mrkve, bio okurek, vzorku jahod z trhu a vzorku jahod ze supermarketu. (1)

Závěr této části testu bohužel není příliš pozitivní: „Očekávali jsme absolutní čistotu ekologické produkce. Překvapil nás proto nález difenoconazolu u bio mrkve italského původu a to na samé hranici tolerovaného limitu.

Překvapivé byly i výsledky jahod z farmářských trhů, u kterých analýza odhalila přítomnost šesti pesticidů. I když šlo o povolené látky a jejich koncentrace nepřekročily zákonné limity, ukazuje to na fakt, že farmářské trhy automaticky neznamenají biokvalitu,“ uzavírá Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Jak to vidíme v Jíme Jinak

Znovu tedy docházíme ke stejnému závěru. Lepší bio ovoce a zelenina než konvenční. Úplně čisté to možná nebude, ale bude tam škodlivin méně. A čím méně zátěže v potravinách, tím lépe pro naše játra a celkové zdraví. Známe pěstitele eko zeleniny a víme, jak je těžké udržet zeleninu čistou, když na okolních pozemcích se běžně používají herbicidy, pesticidy a konvenční hnojiva.
Jako ideál se jeví vypěstovat si co nejvíce zeleniny a ovoce vlastními silami nebo se snažit získat produkty od lidí, jejichž postupy známe a věříme jim.

Zdroj: dTest

.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Jsem copywriterka s přesahem do práva, ekonomie a online marketingu. Když zrovna nepíšu, pravděpodobně se směju, zpívám, hraju na piano, vařím nebo se učím vidět svět nádhernýma očima svých dcer.

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Katarína
31. 1. 2021

Keď sme pri tej zelenine, nemám inú možnosť len kupovať zeleninu v supermarkete. :-( Ale sa chcem opýtať ako ju mám čistiť, myslím tým, či škrabkou alebo stačí kefkou na zeleninu. A či takáto zelenina je vhodná na vývar.

Je hezká myšlenka, že by si každý pěstoval vlastní zeleninu a ovoce. Ale v praxi je to nemožné. Mnoho lidí žije v paneláku a mnoho lidí nemá peníze na bio kvalitu. Když člověk pak vidí takové zprávy, tak si říká, zda má vůbec cenu usilovat o zdravou stravu, když i ovoce a zelenia, které si koupí, vlastně obsahují špatné látky. Ale já si myslím, že to cenu má i tak. Naši předci možná měli zeleninu bez pesticidů, ale zase třeba umřeli na tuberu nebo mor. Každá doba má něco.

Ukázat další komentáře