Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Ječné kroupy a bílá rýže

Uvařeno

Kroupy jsou zdravé a levné, ale málokdo je vaří. Pokud je nevaříte, protože vám samotné až tak nejedou, vyzkoušejte je uvařit spolu s rýží. Tuhle kombinaci zvládne s chutí leckterý kroupový odmítač.

Ingredience
pro 8 porcí
 
  • 1 hrnek bílé rýže
  • 1 hrnek ječných krup
  • 4 hrnky vody
  • špetka soli

Považoval jsem se za typického masožravce. Vyrostl jsem na vepřovém, skopovém, mléku kravském a ovčí...

Postup
  1. Kroupy propláchneme ve studené vodě a vložíme do hrnce.
  2. Rýži propláchneme a přidáme na kroupy.
  3. Zalijeme vodou a necháme pár hodin namočené, můžeme klidně přes noc.
  4. Před vařením přidáme špetku soli, přiklopíme a dáme vařit. vodu nesléváme.
  5. Přiklopíme, zmírníme plamen na minimum a vaříme cca 40 minut do vstřebání vody.
  6. Můžeme nechat ještě pár minut nechat dojít pod pokličkou.
Obměna
  • K obilí můžeme přidat ještě semínka (lněné, slunečnicové, dýňové nebo sezamové).
  • V zimě můžeme vařit v tlakovém hrnci, zkrátíme dobu varu a přidáme trochu vody, nebo v troubě.
Kombinujeme
  • Uvařené obilí použijeme jako přílohu k luštěnině a zelenině, pokud chceme připravit kompletní talíř. Pokud chceme jen lehčí večeři, přidáme pouze tepelně upravenou zeleninu.

 

Děti
  • Dáváme cca od 1 roku. Miminkům nesolíme a přidáme vodu, aby bylo obilí měkké. Nejmenším pasírujeme.

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Prosím minimální množství máčení krup?

Mila Beata
3. 10. 2023

Mnamka, kroupy nikdy nezklamou a s rejžičkou vynikající kombinace ❤️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Celozrnná rýže vařená s kaštany

Sladké kaštany milujeme jak do sladkých, tak do slaných jídel, anebo jen tak upečené v troubě… A pokud nevíte co s nimi, přidejte je k vařícím se obi...

Kroupové placky s kopřivou

Rychlé placky s nášupem jarních kopřiv, to je ta pravá jarní fitness strava.

Luxusní cuketové lodičky s maso-sýrovou náplní (vegan)

Pochutnejte si na skvělých plněných cuketách s mletým masem a zapečené sýrem ve stylu Jíme Jinak – tedy bez masa a bez sýra. Stačilo přidat dvě zdrav...

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...

Citrónové rizoto

Chutné a levné jídlo připravené z jednoduchých surovin, ideální například jako rychlá večeře nebo součást kompletního talíře.

Zbytkové knedlíky – univerzální recept pro levné a zdravé vaření

Zbylo vám trochu rýže, trochu jáhel, ovesná kaše a není toho dost na pořádné jídlo? Nevyhazujte je a udělejte z nich rychlé knedlíky. Nic nepřijde nazmar! ...