- 1 hrnek celozrnné rýže
- 1 hrnek ječných krup
- 1 lžíce lněných semínek
- 1 lžíce řasy hijiky
- 4,5 hrnku vody
- špetka soli
- Kroupy propláchneme ve studené vodě a vložíme do hrnce.
- Rýži propláchneme a přidáme na kroupy.
- Lněné semínko propláchneme a přidáme na rýži.
- Zalijeme vodou a necháme pár hodin namočené, můžeme klidně přes noc.
- Před vařením přidáme špetku soli, řasu hijiky, přiklopíme a dáme vařit. Vodu nesléváme, vaříme v namáčecí vodě.
- Přiklopíme, zmírníme plamen na minimum a vaříme cca 40 minut do vstřebání vody.
- Můžeme ještě pár minut nechat dojít pod pokličkou.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- Na vaření obilovin je vhodné používat hrnec se silnějším dnem, aby se nespálily. Při vaření na plynu doporučujeme rozptylku.
- V zimě můžeme vařit v tlakovém hrnci, zkrátíme dobu varu.
- Čím více dáme vody, tím více bude výsledek kašovitější a naopak, pokud budeme vařit v uvedeném poměru, bude příloha sušší.
- Zbylé obilí skladujeme v zavřené nádobě (sklenice nebo mísa s víkem) v lednici a během tří dnů spotřebujeme. Můžeme z nich udělat snídaňovou kaši, přidat je do polévky místo zavářky, udělat z nich placky, rychlé rizoto k večeři apod.
- Pro bezlepkovou verzi použijte pouze rýži a místo krup můžete dát slzovku nebo čirok.
- Kroupy můžeme uvařit i samotné, stejně tak rýži, případně zvolit jinou kombinaci obilovin podle aktuálních zásob.
- Semínka nebo řasu můžeme vyměnit za jiné semínka (sezamové, konopné, dýňové, slunečnicové) a řasu (arame, kombu) nebo je vynechat, záleží na vás.
- Dáváme cca od 1 roku. Miminkům nesolíme a přidáme vodu, aby bylo obilí měkké. Nejmenším pasírujeme.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Mohu použít místo řasy hijiki řasu arame nebo kombu? Jakou řasu mám používat do zeleninového vývaru? Děkuji Ála
Vynikajici kombinace a hijiki mnam ♥️ Dekujeme