Recepty z jedlých kaštanů
Všechny následující recepty jsou v dávkách pro 4 osoby:
Něco na zub… a na kosti a klouby
Opláchneme kaštany a necháme stát. Boby nenamáčíme ani neoplachujeme. Případně je možné vzít navlhčený hadřík a trochu je “naleštit”. Rozehřejeme pánev, může být i wok. Na pánvi pražíme boby, dokud jim nepraskne slupka. Dávejte si velký pozor, abyste je nespálili. Až na všech bobech uvidíte prasklinu, přesypte je do tlakového hrnce, přidejte opláchnuté kaštany, vodu (pozor, bude to trochu stříkat) v množství 1:2 nebo 3, přiklopte a nechte natlakovat. Obvykle kombu nepřidávám, ale je samozřejmě možné ji použít. Vaříme 60 minut. Výsledek podáváme tak, jak se uvaří, nemixujeme. Přidáme špetku soli nebo lžíci sójovky a zahustíme kuzu. Je to velmi posilující jídlo, plné bílkovin a jiných živin. Navíc vypadá jako čokoláda, takže se hodí i jako dezert, který se dá ještě přisladit sladem.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Tento recept se může proměnit jak ve velkou baštu, tak i v hořkou kaši, kterou nebudete schopni pozřít – to pokud se fazole spálí. Mám vyzkoušeno, že zaručeně NEFUNGUJE s černou ledvinou. Je opravdu nutné použít sóju, která je kulatá a snadněji se povede. Jinak je tento recept velmi jednoduchý.
Oblíbená sváteční snídaně – rýžová kaše s kaštany
Rýži a kaštany propláchneme, umístíme do tlakového hrnce spolu s vodou v poměru 1:4 (nebo i víc, po uvaření se dá přebytek tekutiny slít a vznikne skvělé rýžové mléko, které si třeba občas můžete dát se sladem nebo i s trochou kakaa). Přidáme špetku soli a necháme vařit pod tlakem 60 minut. Podáváme s napařenou zeleninou, případně i trochou misa, potřebujeme-li podpořit zažívání. Nedoporučuji vařit zrovna k této kaši ještě miso polévku, už tak je tam tekutin dost a vůbec byste se pak nenajedli, spíš se jen zaplácli vodou.
Tahle ranní „kaše“ u mě jednoznačně vyhrává občas o víkendu, kdy si můžu dovolit ten luxus vařit v jednom hrnci pouze snídani. Pokud jste na tom stejně, nebo máte-li prostě jen rádi kaše z celých zrn, nebo různé kaše vůbec, budete tuhle milovat.
Ohagi – japonské koule
pražená sezamová semínka – vypadají moc hezky, když jsou hnědá i černá dohromady
2/3 šálku jedlých kaštanů
1/3 šálku fazolí adzuki
1 lžíce sójové omáčky (shoyu nebo tamari)
Kaštany a fazole propláchneme. Vaříme v poměru 1:2 s vodou 60 minut v tlakovém hrnci. Hned po otevření přidáme lžíci sójové omáčky a rozmixujeme.
Po vystydnutí tvarujeme kuličky. Z rýže vytvoříme koule, doprostřed vložíme
kuličku z fazolí a kaštanů a nakonec obalíme v sezamu. Tohle je jedna z
nejlepších svačin do školy, když vás omrzí termosky, těstovinové saláty a
sushi. Ohagi mají ještě nejméně jednu chutnou variantu – s kuličkou tentokrát z nasekaných ořechů (mandlí) a sezamu s bílým misem a trochou sladu uvnitř. Mňam!
Kaštanové pyré
Ačkoli jsou kaštany dost sladké, při přípravě pyré je dosladíme, abychom
dosáhli správné dezertní chuti. Všechny ingredience smícháme v normálním
hrnci, přivedeme k varu a zahříváme asi půl hodiny, až jsou kaštany měkké a rozpadají se. Poté přidáme pár kapek sójovky a rozmixujeme dohladka a krémova. Podáváme například s praženými lístky mandlí a snítkou máty.
Vosí úly
Vyloupané kaštany rozemeleme v mixéru spolu s mandlemi na měkké těsto. Kdyby bylo moc tuhé, můžeme přidat trošku vody, pro chuť zase kakao. Těsto mačkáme do tvořítka na vosí úly, palcem vyhloubíme vprostřed dírku a naplníme ji pudinkovým krémem. Zespoda přiklopíme kolečky, které jsme předem upekli z jednoduchého „lineckého“ těsta (mouka, olej, voda a slad). Hotové úly dáme vychladit do ledničky, kde kaštanové těsto ještě trochu ztuhne.
Autor Kateřina Kyselová, redakčně upraveno
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář