Měsíček lékařský
Měsíček zná asi každý. Nejsem bylinkář, ale za to hledám květiny, které jsou jedlé a ozdobí mi především talíř. Okvětní lístky měsíčku s oblibou dáváme jako “žlutou” nebo “oranžovou” posypku na zeleninovou přílohu nebo ji míchám do hotové rýže. Zvláště v té bílé vynikne barevný kontrast.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Brutnák lékařský
Brutnák má krásné modré květy. Hodí se do salátů nebo zase jen tak na ozdobu. Je protizánětlivý a používali jej už naši předkové ve středověku. Je to také výborná rostlina pro včely.
Violka trojbarevná
Violku okusujeme, jen co vykouknou první květy. Pěstuji ji poprvé a v tom letošním jaře začala kvést až po fialkách, neboli violkách vonných, které se běžně vyskytují v přírodě.
Dýně, cukety
Samčí květy dýně a cuket se dají nadívat. Tyto první květy rostlině nechávám, značí mi, že už brzy přijde čas prvních plodů a samozřejmě, v mém případě, ručního opylování :-)
Sléz maurský
Tento sléz jsem koupila z eshopu se semínky a nelituji. Je to nádhera. Rostliny byly přes léto květy přímo obsypány. A na talíři? Jeden nádherný velký květ nechá vyniknout jakémukoliv talíři!
Jaké květiny baštíte vy? Pochlubte se do komentáře!
Vaše Janka
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Já bych doplnila třeba lichořeřišnici, má skvělou pikantní chuť. Konzumujeme jak listy tak i květy, v talíři jsou nádhernou ozdobou.