- 1,5 hrnku kukuřičné krupice
- 5 hrnků vody
- 1/3 hrnku strouhaného kokosu
- 1 hrnek rozinek
- cca 2 kg třešní
- 1 lžíce oleje (sezamový nebo slunečnicový chutnají nejlépe)
- špetka soli
- Na plech nasypeme kukuřičnou krupici, rozinky, kokos a sůl.
- Pak na plech vlijeme vodu a přidáme olej.
- Ingredience promícháme, aby byly rozinky rovnoměrně rozmístěné.
- Přidáme omyté třešně i s peckami, kolik se jich jen na plech vejde.
- Opatrně přeneseme plech plný vody do vyhřáté trouby a pečeme cca na 180 °C asi 80 minut.
- Když je všechna voda vstřebaná a kokos na povrchu a okraje buchty zlátnou, vypneme a necháme vychladnout
- Po vychladnutí můžeme krájet a podávat.
- Můžete si dát tu práci a třešně vypeckovat, bude to dokonalý dezert, ale už to nebude buchta pro lenochy. Máte-li ale vypeckovávač a děti ochotné odpeckovávat, určitě to udělejte.
- Nám pecky v buchtě nevadí, alespoň ho nejíme tak rychle – pecky nás nutí přibrzdit :-)
- Doporučuji skladovat v lednici a do dvou dnů zkonzumovat.
- Pokud máte sladké třešně, rozinek může být klidně méně nebo je zcela vynechejte, pokud už jste pokročilí a nepotřebujete výrazně sladkou chuť.
- S množstvím krupice si můžete hrát:
- Když jsem jí zkoušela prvně, dala jsem tři hrnky krupice. Buchta perfektně držela tvar, měla vysoké těsto, ze kterého šlo šlo krájet veliké kostky (viz foto) a málem mi přetekl vysoký plech, ale rodina byla spokojená.
- Já však preferuji nizounké těsto a spoustu ovoce (tak je to i zdravější) – v původním množství na mě bylo zbytečně moc krupice v poměru k třešním, takže teď už ji dělám podle výše uvedeného předpisu a přijde mi to dokonalé a všichni jsou opět spokojení. Je však potřeba krájet malé kousky, protože je tam méně hmoty, která drží dílky pohromadě.
- Ovoce můžeme používat jakékoli sezónní. Výborná letní verze je s meruňkami nebo jahodami.
- Rozinky můžete nahradit sladem (při celiakii sirupem).
Při servírování můžete ukrojený dílek ještě přelít sirupem a ozdobit čerstvým lístkem meduňky.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Děti
- Dezert je vhodný pro děti již od 1 roku, ale je potřeba vypeckovat třešně. Dá se také připravit v dortové formě jako narozeninový dort.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Poslední roky jsme měli mraky třešní, ale letos vše pomrzlo. Tak buchtička letos bohužel nebude.😔
Díky za recept, dělala jsem včera. Přemýšlela jsem, jak dopotřebovat zbytky ovoce v mrazáku (švestky, borůvky, rybíz) volba padla na tento recept, jen jsem udělala asi ze 1/4 surovin, kvůli nedostatku ovoce. Výsledek je ale famózní. Úplné “nebe v hubě”. Vzala jsem si kousek do práce na svačinku a ani jsem nestihla udělat fotku :). Tak příště.
Mějte se krásně.