- 200 g cizrny
- 550 ml vody
- (volitelně: sůl, koření či bylinky na ochucení, kurkuma na obarvení)
Jak připravit cizrnové tofu
- Namočíme cizrnu do většího množství vody na minimálně 5 hodin (klidně přes noc).
- Vodu slijeme přes sítko do dřezu. Cizrnu uchováme.
- Slitou cizrnu dáme do blenderu s 550 ml vody a zcela dohladka rozmixujeme.
- Pomocí pytlíku na výrobu mléka, gázy nebo utěrky vymačkáme všechnu vodu do hrnce.
- Hrnec s cizrnovou vodou přivedeme k varu. V tomto kroku případně přidáme sůl, bylinky nebo kurkumu.
- Mícháme do zhoustnutí (zhruba 10 minut).
- Až je hmota hustá jako pudink, vypneme.
- Přelijeme hmotu do formiček (hrnečky, skleněná miska, silikonové formičky).
- Minimálně hodinu necháme v chladu ztuhnout.
- Poté krájíme a používáme jako klasické tofu do stir-fry, smažené, do zeleninových jídel, polévek atp.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Obměna
- Varianta tofu z cizrnové mouky bez mixování: 100 g cizrnové mouky (1 skleničku) namočíme v nádobě do 500 ml vody (5 skleniček) na minimálně 5 hodin. Po tomto čase opatrně bez toho, aniž bysme pohnuli s moukou usazenou na dně, odebereme 2 skleničky vody a vylijeme pryč. Zbylou vodu v nádobě s moukou opatrně slijeme do hrnce a přivedeme k varu (v tomto kroku můžeme přidat sůl, bylinky a kurkumu) a přidáme namočenou cizrnovou mouku. Mícháme do zhoustnutí (zhruba 10 minut). Vypneme a nalijeme do formiček a necháme ztuhnout.
- Varianty dochucování: 1) 1/4 lžičky kukurmy, 0,5 lžičky soli, 0,5 lžičky sušeného česneku v prášku, 2) 0,5 lžičky soli, 1 lžička indické bylinky, 3) 1 lžička arame řas, 1 lžíce grilovacího koření, 0,5 lžičky soli. Experimentujte!
Praktické
- Toto tofu se dá použít do všech slaných jídel jako tofu ze sóji. Dá se restovat, smažit, obalovat, drolit na míchaná “vajíčka”, dusit se zeleninou, vařit v polévce, používat jako náplň (sushi, sendviče, plněná zelenina) atp.
- Těsto na tofu můžete v 5. kroku dle vašich preferencí osolit, dochutit bylinkami, řasami, zeleninou, kořením, kurkumou pro barvu, semínky atp.
- Zbytek z výroby tofu (tj. kousky cizrny) můžete použít do karbanátků, sekaných, placek, gulášů, polévek, slaných sušenek aj.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Děkuji za recept. Zjistila jsem, že mám alergii na sóju a ne lepek. Nechala jsem si na lepek dělat krevní testy a byly negativní. Potom se mi udělalo špatně po jídle z tofu a na čele se objevily červené fleky a pupínky. Zkusila jsem vysadit vše ze sóji a problémy zmizely. Schválně jsem jedla věci s lepkem a fleky se neobjevily. A včera jsem omylem dala do jídla na konci sójovou smetanu a fleky se mi opět objevily.
Tak jsem dnes vyrobila cizrnové tofu. Právě chladne na lince než ho dám do lednice. Ale krásně tuhne. Dělala jsem ho z namočené cizrny a zbytek využiji na karbanátky.
Dobrý den, děkuji za tip s moukou myslíte, že by to šlo i se sojovou moukou? Děkuji a krásný víkend.