Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Jednoduché dýňové rizoto

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna léto
sezóna podzim

Jednoduché jídlo, na které potřebujete jen pár ingrediencí, a přesto velice chutné. I můj manžel, který má odpor k dýni, si něm pochutnal.

Ingredience
  • dýně hokkaido
  • 3 stroužky česneku
  • hrst kešu
  • celozrnná rýže baldo
  • olivový olej
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • pažitka
  • umeocet

Jana si roky myslela, že kravské mléko je zdravé a důležité. Zkušenost s dcerou, která byla stále nemocná ji ukázala ...

Jak připravit rychlé rizoto z dýně

  1. Uvařte rýži. Použijete-li hnědou celozrnnou rýži, jako já, počítejte s dobou vaření asi 40 minut.
  2. Nakrájejte hokkaido na menší kusy a dejte do kastrolu. Přidejte kešu, osolte a podlijte vodou. Duste do změknutí dýně. Přidejte nastrouhaný muškátový oříšek a vše rozmixujte. Pokud se vám vyvařila všechna tekutina, přidejte vodu a rozmixujte na trochu řidší krém.
  3. Na pánev dejte olej a prolisovaný česnek. Osmahněte.
  4. Do pánve přidejte vařenou rýži, osolte a promíchejte.
  5. Nyní přidejte rozmixovanou dýni, promíchejte a pár minut vařte. Díky kešu omáčka rychle houstne, v případě potřeby můžete naředit trochou vody. Dochuťte lehce umeoctem.
  6. Servírujte a posypte pažitkou.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  •   Množství ingrediencí přizpůsobte počtu strávníků

Obměna

  • Můžete použít jakoukoliv dýni.
  • Můžete použít jakoukoliv rýži, nejlépe celozrnnou vhodnou na rizota, která se nerozvaří a nelepí.
  • Přidejte jakoukoliv posypku.

Děti

  • S menším množství soli a oleje a bez pepře vhodné pro děti od 2 let.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

42 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Veronika
23. 10. 2024

Mohu se zeptat, čím nahradit kešu ořechy? Mohou být případně vlašské ořechy, mandle? Syn je na kešu alergický.

Tak tohle bylo naprosto vynikající podzimní jídlo, díky za recept! Také nejsem zrovna fanda dýní, přesto mi moc chutnalo. Jen mi tam chybí nějaká bílkovina. Možná příště společně s česnekem na pánvičce osmahnu tempeh, ten by mi k tomu seděl. :)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Fazolový nákyp

Tento recept je něco mezi nádivkou a nákypem, je velmi dobrý i vychladlý s jakoukoliv zeleninou nebo salátem. Ideální jídlo pro přechod mezi létem a podzim...

Osmahnutá rýže se zeleninou a tempehem

Rychlé jednoduché jídlo bez masa a lepku, skvělé pro začínající podzim.

Bob po indicku

Jestli se v Indii používá bob, to opravdu nevím, ale záleží na tom velmi málo. Koření dokáže zázraky s jakoukoli přísadou a tak tato byla volba jasná. Po s...

Tempeh s pomerančovou glazurou

Vyzkoušejte tento recept na tempeh ovoněný omáčkou z pomerančové a citrónové šťávy. Jeho příprava je velmi jednoduchá a v kombinaci s opečeným fenyklem bud...

Teplý vánoční předkrm

Přestože brokolice Romanesco nepatří mezi tradiční česká vánoční jídla, určitě nikoho nezklame a na vánočním stole si najde své místo. Už jen proto, že jej...

Italská zuppa jinak

Hustá italská polévka v upravené verzi, obohacená o skvělou a velice zdravou zeleninu, kterou většina Italů nezná – tuřín. Tato zelenina je doslova n...