Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Jednoduché dýňové rizoto

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna léto
sezóna podzim

Jednoduché jídlo, na které potřebujete jen pár ingrediencí, a přesto velice chutné. I můj manžel, který má odpor k dýni, si něm pochutnal.

Ingredience
  • dýně hokkaido
  • 3 stroužky česneku
  • hrst kešu
  • celozrnná rýže baldo
  • olivový olej
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • pažitka
  • umeocet

O tom, že strava může zmírnit potíže spojené s přechodem jsem se přesvědčila na vlastní kůži. Díky změně stravy podle...

Jak připravit rychlé rizoto z dýně

  1. Uvařte rýži. Použijete-li hnědou celozrnnou rýži, jako já, počítejte s dobou vaření asi 40 minut.
  2. Nakrájejte hokkaido na menší kusy a dejte do kastrolu. Přidejte kešu, osolte a podlijte vodou. Duste do změknutí dýně. Přidejte nastrouhaný muškátový oříšek a vše rozmixujte. Pokud se vám vyvařila všechna tekutina, přidejte vodu a rozmixujte na trochu řidší krém.
  3. Na pánev dejte olej a prolisovaný česnek. Osmahněte.
  4. Do pánve přidejte vařenou rýži, osolte a promíchejte.
  5. Nyní přidejte rozmixovanou dýni, promíchejte a pár minut vařte. Díky kešu omáčka rychle houstne, v případě potřeby můžete naředit trochou vody. Dochuťte lehce umeoctem.
  6. Servírujte a posypte pažitkou.

Praktické

  •   Množství ingrediencí přizpůsobte počtu strávníků

Obměna

  • Můžete použít jakoukoliv dýni.
  • Můžete použít jakoukoliv rýži, nejlépe celozrnnou vhodnou na rizota, která se nerozvaří a nelepí.
  • Přidejte jakoukoliv posypku.

Děti

  • S menším množství soli a oleje a bez pepře vhodné pro děti od 2 let.

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

28 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vierko, poklona. Jednoduché, rychlé, báječné. Doplnila jsem v trošce horkého vývaru (byl zrovna na plotně) rozmíchaným misem s pečeným česnekem od Kojibakers a naprostý luxus. Jen tedy mám pocit, že když do něčeho dám kešu, je mi po nich trochu těžko, ale zas jsou tak dobrý… :-)

radunda
2. 9. 2024

Měla jsem dnes k večeři, bylo výborné.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Fazolový nákyp

Tento recept je něco mezi nádivkou a nákypem, je velmi dobrý i vychladlý s jakoukoliv zeleninou nebo salátem. Ideální jídlo pro přechod mezi létem a podzim...

Osmahnutá rýže se zeleninou a tempehem

Rychlé jednoduché jídlo bez masa a lepku, skvělé pro začínající podzim.

Bob po indicku

Jestli se v Indii používá bob, to opravdu nevím, ale záleží na tom velmi málo. Koření dokáže zázraky s jakoukoli přísadou a tak tato byla volba jasná. Po s...

Tempeh s pomerančovou glazurou

Vyzkoušejte tento recept na tempeh ovoněný omáčkou z pomerančové a citrónové šťávy. Jeho příprava je velmi jednoduchá a v kombinaci s opečeným fenyklem bud...

Teplý vánoční předkrm

Přestože brokolice Romanesco nepatří mezi tradiční česká vánoční jídla, určitě nikoho nezklame a na vánočním stole si najde své místo. Už jen proto, že jej...

Italská zuppa jinak

Hustá italská polévka v upravené verzi, obohacená o skvělou a velice zdravou zeleninu, kterou většina Italů nezná – tuřín. Tato zelenina je doslova n...