Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Jednoduchý knedlík z kukuřičné krupice (polenty)

Uvařeno
bez lepku
sezóna léto

Bezlepkový knedlík snadno a rychle? Tak to je knedlík z kukuřičné krupice či instantní kukuřičné polenty. Můžete ho upravit na mnoho různých způsobů, rodina jistě ocení novinku na talíři. k dostání je i instantní kukuřičná polenta, která je hotová za minutu. Rychlejší knedlík opravdu neznáme.

Ingredience
4 porce
  • 1 díl kukuřičné krupice nebo polenty
  • 3,5 dílů vody
  • sůl

Na podzim jsem prošla vaším kurzem Vánoce jinak a od té doby se mi změnily jak moje stravovací návyky, tak moje jídlo...

Jak připravit knedlík z kukuřičné krupice

  1. Kukuřičnou krupici namočíme alespoň 1 hodinu předem, ideálně přes noc.
  2. Ve stejné vodě ji pak vaříme, v momentě varu osolíme a stáhneme plamen na minimum.
  3. Důležité je nemíchat! Jakmile zamícháte, musíte už míchat až do konce, aby se vám nepřipálila. Pokud vydržíte a nezamícháte, máte cca po 40 minutách hotovo.
  4. Vypneme plamen, až nyní důkladně promícháme a nalijeme do hrnečků, do formiček, misky či srnčího hřbetu.
  5. Necháme ztuhnout, stačí 10 minut, pak ho opatrně vyklopíme a krájíme na plátky jako knedlík.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Jak připravit knedlík z polenty

  1. Instantní polenta se připravuje bez namáčení, pouze se vmíchá do vroucí osolené vody (poměr dle výrobce) a za minutu až tři (dle druhu polenty) je připravená.
  2. Pak nalijeme do vypláchnutých hrnečků, nebo jiné mísy.
  3. Po ztuhnutí vyklopíme a krájíme na plátky.

Praktické

  • Aby vám šlo vaření rychle od ruky a stálo minimum času, uvařte si polentu  a dejte ji do hrníčku den předem. Při přípravě oběda už jen ohřejete knedlík a ihned podáváte.
  • Na klasické “knedlíky” se nám nejvíc osvědčily hrnečky na čaj, pokud jsou uvnitř rovné, nebo jen mírně kónické. Před nalitím polenty hrnečky vypláchněte studenou vodu. Ztuhlý knedlík pak jen vyklopíme, když to nejde, pomůžeme si vidličkou, nakrájíme a podáváme, případně ohřejeme.
  • Pokud knedlík nesníme, můžeme ho pár dní skladovat v lednici. Před podáváním můžeme knedlík nahřát v páře, na pánvičce či grilovat v troubě.

Obměna

  • Do těsta můžete přidat i bylinky nebo koření.

Děti

  • Tento knedlík je vhodný bez soli už i pro nejmenší děti.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

61 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...
22
57

Bezlepkový letní dort s ovocem

Tento lehký dortík byl jedním z prvních dezertů, které jsem začala dělat, když jsem přestávala jíst cukr a potřebovala vynechat lepek. Chutná i zcela konve...

Jednoduchá třešňová buchta

Třešňová buchta pro lenochy zabodovala podle vašich fotek ve FB skupině v mnoha domácnostech. Protože třešně všude kolem dozrávají, udělala jsem ještě letn...
klub
27
53

Ovocná bublanina bez lepku, mouky, vajec a cukru. Vhodná i pro menší děti.

Nadýchaná, vlhká a tak akorát sladká buchta se šťavnatým kyselkavým ovocem. Jooo, takové milujeme. Navíc je úplně bez mouky, lepku, mléka, vajec a cukru. T...

Luxusní MINI bramboráčky z cukety – a bez mouky!

Chutnají jako klasické bramboráčky – dokonce možná ještě lépe! Nejlepší na nich je, že nejsou nasáknuté olejem, jsou lehké, výživné a mohou je i ti, ...