Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Jemná cizrnová paštika

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim

Rychlá, levná, krásně barevná a chuťově výborná pomazánka.

Ingredience
pro 1 misku
  • 1 hrnek vařené cizrny
  • 5 lžic vody (může být z vaření cizrny)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 hrnku dýně hokkaido
  • 1 lžička tahini
  • špetka kurkumy
  • olej
  • umeocet
  • sójová omáčka
  • sůl

Jak vyrobit jemnou cizrnovou pomazánku

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostky.
  2. Na oleji orestujeme cibuli se solí.
  3. Přidáme dýni a kurkumu a restujeme pár minut.
  4. Podlijeme vodou (nebo vodu z cizrny) a dusíme do změknutí dýně.
  5. Přidáme vařenou cizrnu, trochu sojové omáčky, česnek a prohřejeme.
  6. Vypneme, přidáme trochu ume octa, tahini a rozmixujeme do hladka.
  7. Podle potřeby ještě můžeme dochutit umeoctem nebo sójovou omáčkou.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Pro bezlepkovou verzi  používejte sójovou omáčku tamari nebo jinou nepšeničnou verzi omáčky na dochucení.
  • Pro verzi bez sóji vynecháme sójovou omáčku a více osolíme nebo zvolíme jinou verzi omáčky, která neobsahuje sóju (pohanková, hrachová apod.).
  • Uvařte si cizrnu dopředu ve větším množství a udělejte si z ní víc druhů jídel.

Obměna

  • Pokud chcete pomazánku ostřejší, přidejte špetku pepře nebo chilli.
  • Máte-li čerstvé bylinky jako tymián, bazalku nebo oregáno, neváhejte je použít.
  • Místo umeocta můžete dát citronovou šťávu či jablečný ocet.
  • Sojovou omáčku můžete nahradit solí podle potřeby.
  • Tahini (sezamovou pastu) můžeme vynechat nebo nahradit slunečnicovými semínky, ořechovým máslem apod.

Kombinujeme

  • Cizrnovou paštiku můžeme použít jako pomazánku na kváskové pečivo nebo obilné placky.
  • Pokud k paštice přidáme vařenou obilovinu a tepelně upravenou zeleninu, získáme kompletní talíř.
  • Skvělá je i pomazánka namazaná na nakrájenou okurku nebo jako dip k zelenině.

Děti

  • Cizrnová paštika je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny.
  • Od 2 let můžeme podávat pomazánku podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím soli.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
17. 6. 2024

Taková jedna nedělní “paštika” s domácím kváskovým chlebem 🙂

Jaroslav Hlávka
13. 11. 2023

“Paštiku” já rád 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Ředkvičková pomazánka

Máte rádi tvarohové pomazánky, ale nemůžete mléko? Tak zkuste naši verzi bez tvarohu. Jednoduchá a rychlá pomazánka chutná dětem i dospělým.

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.
110
17

4 vymazlené pomazánky z podzimní úrody

Podzim s sebou přináší hojnou úrodu surovin na vaření – dýně, řepy, vlašské ořechy, křen a další dobroty. Pojďte si z nich vyrobit vymazlené podzimní...

Luxusní podzimní zelenina s pekany na sladu a skořici

Tato lahůdka je výtečným jídlem do sychravých dnů. Potěší mlsný jazýček dospělých i dětí. Měkkoučká dýně, křupavé kapustičky a oříšky a to vše ve sladko-ko...

Domácí tatarka

Rostlinnou domácí tatarku můžete připravit snadno a rychle. Oproti kupované bude bez cukru i konzervantů a pochutnáte si na ní jako na klasické. Po téhle v...

Mandlové kuličky

Slané kuličky vhodné jako finger food na oslavy nebo do různých placiček a palačinek. Jakýkoliv dip či ostrá omáčka se k těmto mandlovým kuličkám náramně h...