Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Jemná dobrůtka s batátem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

Vychutnejte si pokrm, který vás příjemně zahřeje a navodí atmosféru útulného podzimu. Tato lahodná směs je ideální pro chladné dny a nabízí jemné spojení chutí, které pohladí i na duši.

Ingredience
  • mrkev
  • tofu
  • čerstvý zázvor
  • černý kmín (černucha/nigella sativa)
  • čerstvý česnek
  • jáhly
  • žlutá čočka
  • fialový batát
  • olej
  • vločky z mořských řas nori
  • hořčice
  • petrželka
  • umeocet
  • sůl

Kvůli zdravotním potížím jsem se dostala do těžkých depresí, které jsem řešila jídlem. Postupně jsem přibírala, fyzič...

Jak připravit jemnou směs s čočkou, jáhlami a batátem

  1. Uvařte jáhly.
  2. Uvařte čočku.
  3. Vložte batát do trouby, podlijte trochou vody a pečte dokud není měkký. Odstraňte slupku a batát namačkejte.
  4. V pánvi rozpalte olej, přidejte nastrouhaný zázvor, černý kmín, čerstvý česnek, nakrájenou mrkev a rozdrobené tofu. Osmahněte. Přidejte trošku vody a vařte 4-5 minut.
  5. Na další pánev dejte pár kapek oleje, čočku, jáhly a batát, osolte, přidejte umeocet, vločky řasy nori a 1 lžičku hořčice. Promíchejte, aby se vše prohřálo.
  6. Podávejte a vše posypejte čerstvou petrželkou.

Praktické

  • Není třeba nic vážit, vše od oka a podle počtu strávníků.
  • Doba pečení batátu bude záležet na odrůdě, velikosti a vaší troubě.
  • Používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké požíte s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.
  • Pro verzi bez sóji použijte nesójové tofu, např. cizrnové nebo ho úplně vynechte.

Obměna

  • Můžete použít i jinou čočku.
  • Pokud neseženete fialový batát, nahraďte ho klasickým oranžovým.
  • Místo jáhel můžete přidat jakoukoliv obilovinu.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

18 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Podzimní pohanka

Pohanka je skvělá pseodobilovina se zahřívacím efektem a je proto vhodná pro chladné dny. Zkuste ji v této úpravě s pečenou zeleninou, houbami a fazolemi.

Žluté rizoto

Cuketová sezóna je v plném proudu a na zahradě jako každé léto nesmí chybět ta krásně žlutá. Samozřejmě jí můžete nahradit jakoukoliv jinou cuketou.

Daikon v bílé omáčce

Tento recept kombinuje jemný daikon s lahodnou krémovou omáčkou, což vytváří harmonický pokrm plný chutí. Miluji daikon připravený tímto způsobem, má úplně...

Rolky z pekingského zelí

Tyto rolky jsou jednoduché, rychlé a výborné. U nás sklidily úspěch u všech, dokonce i u manžela, který je odpůrcem tempehu.

Osmahnutá rýže se zeleninou a tempehem

Rychlé jednoduché jídlo bez masa a lepku, skvělé pro začínající podzim.

Tofu Oktoberfest

Marinované tofu doplněné skvělou podzimní zeleninou, pohankou a čočkou. Barevné, voňavé a pikantní jídlo vhodné pro podzimní dny.