- mrkev
- tofu
- čerstvý zázvor
- černý kmín (černucha/nigella sativa)
- čerstvý česnek
- jáhly
- žlutá čočka
- fialový batát
- olej
- vločky z mořských řas nori
- hořčice
- petrželka
- umeocet
- sůl
Jak připravit jemnou směs s čočkou, jáhlami a batátem
- Uvařte jáhly.
- Uvařte čočku.
- Vložte batát do trouby, podlijte trochou vody a pečte dokud není měkký. Odstraňte slupku a batát namačkejte.
- V pánvi rozpalte olej, přidejte nastrouhaný zázvor, černý kmín, čerstvý česnek, nakrájenou mrkev a rozdrobené tofu. Osmahněte. Přidejte trošku vody a vařte 4-5 minut.
- Na další pánev dejte pár kapek oleje, čočku, jáhly a batát, osolte, přidejte umeocet, vločky řasy nori a 1 lžičku hořčice. Promíchejte, aby se vše prohřálo.
- Podávejte a vše posypejte čerstvou petrželkou.
Praktické
- Není třeba nic vážit, vše od oka a podle počtu strávníků.
- Doba pečení batátu bude záležet na odrůdě, velikosti a vaší troubě.
- Používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké požíte s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.
- Pro verzi bez sóji použijte nesójové tofu, např. cizrnové nebo ho úplně vynechte.
Obměna
- Můžete použít i jinou čočku.
- Pokud neseženete fialový batát, nahraďte ho klasickým oranžovým.
- Místo jáhel můžete přidat jakoukoliv obilovinu.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.
Buďte první, kdo napíše komentář