- 1/3 květáku
- 1/5 dýně
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 3/4 litru zeleninového vývaru (horké vody)
- koření: mletý římský kmín, mletý koriandr
- 1 lžíce bílé miso pasty
- 1 lžíce oleje
- špetka soli
- umeocet podle chuti
- zelená posypka: petrželka / pažitka / klíčky
- Dáme ohřát vývar, oloupeme cibuli a omyjeme mrkev, květák a dýni.
- Zeleninu pokrájíme na maličké kousky nebo můžeme nastrouhat na struhadle na hrubo.
- Na dně hrnce rozpálíme olej, přidáme na něj cibuli, špetku kmínu a koriandru, sůl a krátce orestujeme.
- Přidáme zbylou zeleninu a opět krátce společně orestujeme.
- Zalijeme vývarem a na mírném ohni vaříme cca 20 minut.
- Odstavíme, rozmícháme v polévce miso pastu a podle chuti přidáme umeocet.
- Ozdobíme zelenou posypkou a podáváme.
V naší 3denní jarní výzvě ti ukážeme jak probudit svou energii a využít sílu jara naplno!
Registrace zdarma
Obměna
- Bílé miso můžeme vynechat nebo dát tmavé, pokud nemáme světlé.
- Koření můžete nahradit sušenými nebo čerstvými bylinkami. Hodí se oregáno, tymián, bazalka apod.
- Můžete změnit zeleninu podle aktuálních zásob nebo mírně zahustit vločkami (ke konci vaření přidáme lžíci ovesných vloček a povaříme).
- Chuťový můstek pro ty, kdo moc nemusí zeleninu, může udělat přidání lžíce lahůdkového droždí nebo smetany.
- Polévku si můžete lehce posypat nori vločkami nebo gomasiem, případně vylepšit praženými semínky.
- Polévka je přirozeně bezlepková.
- Pro verzi bez sóji použijte nesójové miso (rýžové, hrachové, cizrnové apod.) případně ji na začátku více osolte.
Děti
- Polévka je vhodná už pro nejmenší děti, pouze do roka nedáváme sůl a umeocet, bílé miso pasty jen trošku.
PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
👍
Moc jsme si pochutnali i bez květáku, výborná.